Οι περισσότεροι από εμάς ή κάποιος κοντινός μας άνθρωπος, θα έχουμε υποστεί τη μικρή αυτή «πληγή» στα χείλια μας, που είναι αρκετά ενοχλητική και συχνά επώδυνη. Αυτή είναι η πιο συχνή μορφή προσβολής από έρπητα και συγκεκριμένα από τον τύπο του ιού HSV 1.
Ο έρπης είναι μια ιογενής λοίμωξη με δύο βασικούς τύπους, τον 1 και τον 2. Ο πρώτος τύπος προσβάλλει τα χείλη, το στόμα ή το πρόσωπο. Ο τύπος 2 προσβάλλει συνήθως τα γεννητικά όργανα. Να σημειώθεί πως μπορεί η προσβολή να γίνει και αντίστροφα.
Έχει βρεθεί πως το 90% των ενηλίκων έχει αντισώματα κατά του ιού, που σημαίνει πως κάποια στιγμή εχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και συχνά αυτη η αρχική μόλυνση δεν έγινε ποτέ αντιληπτή. Ο ιός κατόπιν δε φεύγει απο τον οργανισμό και περιμένει την αφορμή για επανενεργοποίησή του. Οι αφορμές αυτές είναι συνήθως το στρες, η έντονη καταπόνηση του οργανισμού από κάποια άλλη νόσο, σημαντικές ορμονικές διαταραχές ή έμμηνος ρύση, ο πυρετός και γενικά καταστάσεις που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού.
Ο ιός αυτός μεταδίδεται πολύ εύκολα και συνήθως γίνεται την περίοδο που ένα άτομο έχει ενεργή νόσο. Να σημειωθεί πως μπορεί να γίνει και με μολυσμένα αντικείμενα όπως πετσέτες, ξυραφάκια και άλλα προσωπικά είδη.
Η σεξουαλική επαφή μεταδίδει τον τύπο 2 του ιού στα γεννητικά όργανα ή στο πρόσωπο. Επίσης μπορεί να γίνει μεταφορά κατα την διάρκεια του τοκετού από τη μητέρα στο παιδί, όταν υπάρχει ενεργή μόλυνση.
Από τη στιγμή της μόλυνσης υπάρχει μια περίοδος συνήθως 2 και σπανιότερα 3 εβδομάδων μέχρι την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Το εξάνθημα που εμφανίζεται στην προσβληθείσα περιοχή διαρκεί 7-10 ημέρες και μετά υποχωρεί. Η εμφάνιση του εξανθήματος συνοδεύεται συνήθως από φαγούρα και πόνο, συνήθως ήπιο. Η εκδήλωση αυτή συνήθως υποχωρεί από μόνη της χωρίς την ανάγκη κάποιας θεραπείας και μόνο σε άτομα με ανοσοκαταστολή μπορεί να εξαπλωθεί στο σώμα και να γίνει μερικές φορές επικίνδυνη. Τότε χορηγούνται ειδικά αντιικά φάρμακα. Ακόμη, στις ήπιες λοιμώξεις, αντιικά σε κρέμα μπορεί να προσφέρουν ελαφρά βελτίωση στα συμπτώματα. Απαιτείται μεγάλη προσοχή, ώστε να μην μεταδοθεί η μόλυνση στα μάτια, γιατί υπάρχει κίνδυνος απώλειας της όρασης.
Συνεπώς, χρειάζεται προσοχή στην καθαριότητα, στην χρήση προφυλάξεων κατά την σεξουαλικη επαφή, και έλεγχος απο τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας δώσει τις σωστές οδηγίες.
* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης