Θέματα υγείας: Περί χρήσης ταμπόν ο λόγος

Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός

Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Π. Αργυρός*

Τι είναι το ταμπόν;
Τα ταμπόν είναι μικρά ρολά με απορροφητικό υλικό που τοποθετούνται στον κόλπο και απορροφούν το αίμα της περιόδου.

Ποιο ταμπόν είναι κατάλληλο για μένα;
Στην αγορά διατίθενται ταμπόν με διαφορετικούς βαθμούς απορρόφησης. Η γυναίκα θα πρέπει να χρησιμοποιεί εκείνο το ταμπόν με τη μικρότερη απορροφητικότητα που είναι ικανή να συγκρατήσει το αίμα της περιόδου. Αυτό γίνεται διότι το ταμπόν θα πρέπει να αλλάζει το πολύ κάθε 4-6 ώρες, διότι η παραμονή του στον κόλπο για πολλές ώρες αποτελεί εστία ανάπτυξης μικροοργανισμών.

Πώς θα τοποθετήσω το ταμπόν;
Η χρήση του ταμπόν είναι εύκολη. Κατά την εισαγωγή και την εξαγωγή του ταμπόν η γυναίκα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαρή. Αν η γυναίκα είναι σε ένταση μπορεί η είσοδος και η έξοδος του ταμπόν να είναι δύσκολη. Το ταμπόν θα πρέπει να τοποθετείται όσο πιο ψηλά μέσα στον κόλπο γίνεται, ενώ το σχοινάκι αφαίρεσης θα πρέπει να κρέμεται έξω. Αν το ταμπόν τοποθετηθεί σωστά δεν θα πρέπει να γίνεται αισθητό από τη γυναίκα. Το ταμπόν αφαιρείται τραβώντας προς τα έξω το ειδικό σχοινάκι. Το ταμπόν θα πρέπει να αλλάζεται κάθε 4-5 ώρες. Αν παραμείνει περισσότερες ώρες αυξάνεται η πιθανότητα ανάπτυξης μικροοργανισμών, ενώ υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ανάπτυξης συνδρόμου τοξικού σοκ. Η γυναίκα θα πρέπει πάντα να διαβάζει τις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας.

Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ;
Το σύνδρομο τοξικού σοκ είναι μια σπάνια διαταραχή που έχει συσχετισθεί με τη χρήση
ταμπόν, προφανώς λόγω της υπερανάπατυξης μικροοργανισμών στον κόλπο της γυναίκας. Θεωρείται ότι τα μικρόβια παράγουν ορισμένες τοξίνες με την απορρόφηση των οποίων προκαλείται η νόσος, η οποία περιλαμβάνει υψηλό πυρετό, κακουχία και προβλήματα από τα νεφρά.

Πότε μπορώ να αρχίσω να χρησιμοποιώ ταμπόν;
Η απάντηση είναι οποτεδήποτε αισθάνεσαι άνετα. Μερικές γυναίκες αρχίζουν τη χρήση του ταμπόν δοκιμαστικά (πχ ένα ταμπόν για 2-3 ώρες την ημέρα), για να συνηθίσουν.

Μπορώ να αφήσω το ταμπόν όλη μέρα αν έχω μικρή ροή αίματος;
Η απάντηση είναι όχι. Το ταμπόν πρέπει να αλλάζεται το πολύ κάθε 4 ώρες, διότι η παρατεταμένη παραμονή του ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Γενικά η γυναίκα θα πρέπει να χρησιμοποιεί ταμπόν με την μικρότερη δυνατή απορροφητικότητα και να το αλλάζει συχνά.

Μπορεί μια κοπέλα που δεν έχει ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές να χρησιμοποιήσει ταμπόν;
Υπάρχουν ειδικά ταμπόν, που έχουν σχεδιαστεί για παρθένες κοπέλες. Η χρήση τους θα πρέπει να έχει την έγκριση γυναικολόγου. Είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εισέρχονται στον κόλπο χωρίς να υφίσταται ρήξη ο παρθενικός υμένας. Ωστόσο μπορεί κατά τη χρήση τους να επέλθει τραυματισμός του υμένα.

* Ιωάννης Π. Αργυρός
Μαιευτήρ – Χειρουργός – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. 6974441375 | email: argyros.i@gmail.com

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη