Του Γρηγόρη Μαντούση*
Το σύνολο των συμβόλων και των κειμένων που διευκολύνουν τον προσανατολισμό, την κίνηση των ανθρώπων, αλλά και την ασφαλή διακίνησή τους, αποτελεί την σήμανση του οδικού δικτύου και του δομημένου περιβάλλοντος.
Η σήμανση που πρέπει να είναι τυποποιημένη, απλή, ευδιάκριτη και τοποθετημένη σε θέση ανάλογη με το μέγεθος και την λειτουργία της, χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες πινακίδων. Τις πινακίδες
– αναγγελίας κινδύνου
– ρυθμιστικές
– πληροφοριακές
– πρόσθετες (αυτές είναι οι πινακίδες οδικής σήμανσης και καθορίζονται από τον ΚΟΚ).
Οι πινακίδες πληροφόρησης, τοποθεσίας και διεύθυνσης, αφορούν τη σήμανση κτιρίων και υπαίθριων χώρων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι επιγραφές που προσδιορίζουν τη θέση ή διεύθυνση, την ιδιότητα ή την επαγγελματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων ή επιχειρήσεων, ως και οι διαφημιστικές πινακίδες.
Το νομοθετικό πλαίσιο και οι όροι τοποθέτησης, καλύπτονται από την κείμενη νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους, αλλά και την Ευρωπαϊκή. Ιδιαίτερο δε νομοθετικό πλαίσιο υφίσταται για αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και των ζωνών γύρω από αυτούς, παραδοσιακούς οικισμούς και τους περιβάλλοντες χώρους τους, καθώς και για τόπους, που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο, οι πινακίδες και οι επιγραφές, να γιγαντώνονται και να πολλαπλασιάζονται αριθμητικά, με συνέπεια την πρόκληση σημαντικής αισθητικής και οπτικής ρύπανσης, το δε εμπορικό τους μήνυμα να χάνεται στο πλήθος τους και το κυριότερο να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις στην οδική ασφάλεια.
Την κατάσταση αυτή ενισχύει η απαράδεκτη τοποθέτηση πινακίδων κατεύθυνσης του οδικού δικτύου και η ελλιπής ή και λαθεμένη σήμανση αναγγελίας κινδύνου και ρύθμισης της κυκλοφορίας, που πολλάκις οδηγεί στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων.
Όσον δε αφορά τις επιγραφές των επιχειρήσεων στον αστικό ιστό, με τον υπερμεγέθη χαρακτήρα τους και τους διάφορους χρωματισμούς τους, συναγωνίζονται στο μέγεθος ώστε να καλύψουν σχεδόν όλη την πρόσοψη της επιχείρησης!
Περί τα μέσα της τουριστικής περιόδου που διερχόμαστε, ο Δήμος του νησιού μας αποφάσισε και εφάρμοσε την νομοθεσία που αφορά τη διαφήμιση-αφισοκόλληση, ιδιαίτερα σε σημεία που εφάπτονται του οδικού δικτύου, ξηλώνοντας τις αφίσες και επιβάλλοντας τα αναλογούντα πρόστιμα. Μια κίνηση ορθή και απαραίτητη, που όμως απαιτεί και συνέχεια, που όπως πληροφορήθηκα θα υπάρξει.
Για να βάλουμε όμως τους όρους,που θα πρέπει να ακολουθηθούν όσον αφορά την ορθότητα της σήμανσης στην Σαντορίνη, ο Δήμος οφείλει αφού πρώτα λάβει την πολιτική απόφαση για την εφαρμογή της νομοθεσίας, να προβεί σε μια σειρά ενεργειών, με την εξής σειρά:
1. Να προβεί στην μελετημένη και ολοκληρωμένη τοποθέτηση σήμανσης, τουλάχιστον στο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο.
2. Να επιβάλει την απομάκρυνση όλων των παράνομων πινακίδων κατεύθυνσης, προσδιορισμού θέσης και διαφήμισης των ιδιωτών και επιχειρήσεων.
3. Να προσδιορίσει το πλαίσιο των ιδιωτών και των επιχειρήσεων που θα πρέπει να τοποθετούν επιγραφές και πινακίδες, σύμφωνα με την νομοθεσία και σύμφωνα με σχέδια προκαθορισμένα για να υπάρχει καλαισθησία και ομοιομορφία.
Η ορθή τοποθέτηση πληροφοριακών και κατευθυντηρίων πινακίδων από τον Δήμο, δημιουργεί μικρότερη αναγκαιότητα στις επιχειρήσεις, για τοποθέτηση ιδιωτικών και αυθαιρέτων πινακίδων κατεύθυνσης.
Ενδεχομένως το οικονομικό κόστος για τον Δήμο, που θα προβεί σε μια ριζική επανατοποθέτηση των πινακίδων σήμανσης στο νησί μας, να είναι υψηλό, όμως το κέρδος θα είναι τεράστιο:
• στον ορθό προσανατολισμό
• στην κίνηση και
• στην ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών και ημών
Επίσης:
• στην προστασία της εικόνας εμφάνισης του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού και
• στην αποφυγή αισθητικής και οπτικής ρύπανσης.
Άλλωστε τα έσοδα των κλήσεων της Τροχαίας αποδίδονται στο Δήμο και είναι ανταποδοτικά.
*Ο κ. Γρηγόρης Μαντούσης είναι Ταξίαρχος ε.α. της ΕΛΑΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]