Πενήντα δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 1.884, εκ των οποίων σε ποσοστό 57% είναι άνδρες, ενώ 509 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 708 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών έπεσε στους 84 (90 χθες), με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη και κατά 77% άνθρωποι με υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Το τελευταίο 24ωρο 14 ασθενείς βγήκαν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ δύο άνθρωποι κατέληξαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού στους 83 (23 γυναίκες και 60 άνδρες).
Ο κος Τσιόδρας αναφέρθηκε και πάλι στο θέμα της ευρείας χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, λέγοντας ότι “ο ΠΟΥ δεν υποστηρίζει την ευρεία χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό καθώς η χρήση της φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους”. Όπως είπε, οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι “να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου, η δυσκολία στην αναπνοή, η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές, όπως η μη τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, σαν τη διατήρηση φυσικής απόστασης από άνθρωπο σε άνθρωπο, το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και το μη άγγιγμα του προσώπου”. Όπως επισήμανε ο κος Τσιόδρας μεταφέροντας τις οδηγίες του ΠΟΥ, τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλους είναι “να αποφεύγουμε συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, η καλή υγιεινή των χεριών, να τηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα και φτέρνισμα”. Διευκρίνισε όμως ότι ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου ανάλογα με την επιδημία σε μία χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους.
Πρόσθεσε επίσης πως και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων έκρινε ότι υπάρχουν περισσότερα κατά παρά υπέρ στη χρήση μάσκας, αφήνοντας επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης της, ώστε να δώσει όπως λέει στην αναφορά του “λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς”. Στην αυριανή ενημέρωση, ο κος Τσιόδρας θα αναφερθεί στην τελική τοποθέτηση της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής στην Ελλάδα που θα συνεδριάσει αύριο.
Ερωτηθείς για τα φάρμακα που χορηγούνται στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκαλεί ο κορονοϊός και για την ακρίβεια για τον συνδυασμό χλωροκίνης, κολχικίνης και αντιβιοτικών, εξήγησε πως “δεν έχουμε σαφή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των συνδυασμών αυτών. Επιλέξαμε εμείς όπως και άλλα κράτη να χρησιμοποιήσουμε το σχήμα αυτό ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς σε θεραπεία”. Επιπλέον, όπως είπε, έχουν προστεθεί και άλλα φάρμακα, ιδίως σε όσους ασθενείς εμφανίζουν επιδείνωση “και έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι αυτό και βοηθά σημαντικά”.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη μόλυνση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη χώρα μας από τον κορονοϊό, ανέφερε ότι “245 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια και 101 σε αυτοαπομόνωση”. Είναι οι πρώτοι που εκτίθενται στον κορονοϊό και αναμένονται κρούσματα και σε αυτούς ανέφερε ο κος Τσιόδρας για αυτό “και έχει εγκριθεί ένα φαρμακευτικό πρωτόκολλο προφύλαξης”. Επισήμανε επίσης πως πολλοί από τους υγειονομικούς μπορεί να έχουν εκτεθεί στον ιό όχι στους χώρους εργασίας τους αλλά στη κοινότητα, στην αρχή της επιδημίας στη χώρα μας.
Παίρνοντας τον λόγο στη συνέχεια της ενημέρωσης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από σήμερα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι των μετακινήσεων σε όλη την Ελλάδα και όλο το 24ωρο, ενώ γίνονται και πιο αυστηρά τα πρόστιμα για τους παραβάτες.
Ήδη από το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και τους παράδρομους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Επίσης, το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Όσον αφορά σε αεροδρόμια, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους και μόνο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπούς εκπλήρωσης του καθήκοντός τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.
Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.
Επίσης μέχρι 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς με εξαίρεση την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης – ιατρική επίσκεψη, κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Π.χ. οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν για τους παραπάνω κατ’ εξαίρεση λόγους να μεταβούν στη Ρόδο, αλλά οι κάτοικοι της Ρόδου δεν θα μπορούν να μεταβούν στη Σύμη.
Ο κος Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα περισσότερα μέτρα βρίσκονται ήδη σε ισχύ και αυτό που αλλάζει είναι ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους. Αναφέρθηκε επίσης και σε περιπτώσεις που έχουν προβληματίσει τις Αρχές. Η πρώτη αφορά στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, δηλαδή επιχειρήσεων σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές. Όπως είπε, στην περίπτωση που κατά την διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ πρόστιμο και στον φέροντα την βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις. Κάλεσε επίσης τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου Α και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί.
Όσοι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα έχουν μόνιμη κατοικία εκτός, δηλαδή σε άλλους νομούς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της άδειάς τους και μετακινούμενοι προς τη μόνιμη κατοικία τους για τις μέρες του Πάσχα δεν έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους, αφού η βεβαίωση εργοδότη αφορά την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας. “Αρα να γνωρίζουν όσοι αποφασίσουν να φύγουν ότι θα μείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους”.
Με αφορμή την πρόθεση του Δήμου Αργυρόπουλης Ελληνικού, αλλά και άλλων Δήμων της χώρας, να παραδώσουν κατ’ οίκον το Άγιο Φως στους κατοίκους το βράδυ της Ανάστασης, ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι αυτή η κίνηση δε μπορεί να επιτραπεί καθώς “η πρωτοβουλία αυτή κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα”, προσθέτοντας ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Τέλος, όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά το Πάσχα ξεκινάει ο έλεγχος για τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό και την ύπαρξη αντισωμάτων από τις Κινητές Μονάδες, ο οποίος θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα έχουμε εξορμήσεις για ελέγχους με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια για να έχουμε εικόνα για την διασπορά του ιού στη χώρα και στη δεύτερη φάση θα διερευνηθεί η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.
Ο κος Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι ενώ είναι πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ υπάρχουν ήδη και δωρεές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, τα καύσιμα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα συνοδεύει τους οδηγούς και νοσηλευτές.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ