Ντουμπρόβνικ: Πλαφόν τουριστών και ρύθμιση αφίξεων κρουαζιεροπλοίων

Dubrovnik – Photo: Medcruise website

Μια διαφορετική εικόνα προσδοκά για το Ντουμπρόβνικ ο νέος δήμαρχος της πόλης Μάτο Φράνκοβιτς που με ορίζοντα δύο ετών σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών της μεσαιωνικής πόλης σε 4.000 ημερησίως, το μισό δηλαδή από τον αριθμό που προτείνει η UNESCO που έχει ανακηρύξει την πόλη ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το διετές πλάνο του δημάρχου, κατά τον ίδιο, θα βλάψει βραχυπρόθεσμα την τοπική οικονομία, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα αναβαθμίσει την πόλη προσφέροντας ποιότητα.

Mato Frankovic – Δήμαρχος Dubrovnik

Δεν είμαι εδώ για να ευχαριστήσω τους ανθρώπους, αλλά για να βελτιώσω την ποιότητα ζωής“, είπε, “Ορισμένες από τις εταιρείες των κρουαζιερόπλοιων θα διαφωνήσουν με αυτό που λέω, αλλά ο κύριος στόχος μου είναι να εξασφαλίσω ποιότητα για τους τουρίστες και δεν μπορώ να το κάνω διατηρώντας την κατάσταση όπως είναι τώραΘα χάσουμε χρήματα τα επόμενα δύο χρόνια -ίσως ένα εκατομμύριο ευρώ μειώνοντας τον αριθμό των τουριστών- αλλά μελλοντικά θα κερδίσουμε πολύ περισσότερα. Αξίζει να είμαστε ένας κορυφαίος ποιοτικός προορισμός“.

Η δημοτικότητα της πόλης τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο ανερχόμενη. Το 2016, οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων ήταν 529 με 799.916 επιβάτες, ενώ το 2015 ήταν 475 και το 2014 ήταν 463. Πέρσι τον Αύγουστο, σε μια μόνο ημέρα, 10.388 επισκέπτες αγόρασαν εισιτήρια για να περπατήσουν στα αρχαία τείχη του Ντουμπρόβνικ, αριθμός ρεκόρ που αναμένεται να ξεπεραστεί αυτό το καλοκαίρι, ενώ σήμερα ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων της μεσαιωνικής πόλης έχει υποχωρήσει στους 1.157, από 5.000 το 1991.

Εκτός από τις κάμερες στις εισόδους της μεσαιωνικής πόλης που θα καταμετρούν τον αριθμό των επισκεπτών, στο στόχαστρο του δημάρχου είναι και τα εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια, προκειμένου να ρυθμίσουν τις ώρες και μέρες άφιξής τους στο “μαργαριτάρι της Αδριατικής”.

“Προς το παρόν έχουμε πρόβλημα τις Πέμπτες, Παρασκευές και Σάββατα. Δεν μπορούμε να έχουμε έξι πλοία από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και μετά κανένα” αναφέρει ο δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ, όπου σε ώρα αιχμής οι τουρίστες χρειάζονται 40 λεπτά για να περπατήσουν των 300 μέτρων κύριο πεζόδρομο της πόλης. “Είμαι 100% σίγουρος ότι οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοιων θα είναι ευχαριστημένοι με αυτές τις αλλαγές” συμπλήρωσε, προετοιμάζοντας τα πρώτα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από το 2018, ενώ άλλα να ακολουθούν το 2019.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη