Πολύ κοντά το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών

Πέρασε 1,5 χρόνος από τότε που η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Η κάλυψη του νομοθετικού κενού και η συμμόρφωση της Ελλάδας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Οι αποφάσεις του δικαστηρίου του Στρασβούργου έχουν υποχρεωτική ισχύ για τα κράτη-μέλη που καταδικάζονται, τα οποία οφείλουν να συμμορφώνονται. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα συνεχίσουμε να καταδικαζόμαστε και η παραβίαση θα καταστεί συστηματική» εξηγεί στα Νέα του Σαββάτου ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης.

Εν αναμονή της δέσμευσης που ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής, σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ετερόφυλων ζευγαριών προβλέπει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που συνδέονται με πρακτικά ζητήματα.

Σε περίπτωση επέκτασης του νόμου, ενδέχεται να έχουν αναλογική εφαρμογή ρυθμίσεις για τις περιουσιακές σχέσεις, τη διατροφή μετά τη λύση του Συμφώνου, αλλά και τα κληρονομικά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια.

Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, το 2009 που τέθηκε σε εφαρμογή το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια υπογράφηκαν 161. Το 2014 ο αριθμός τους έφτασε τα 1.568, ενώ από την αρχή του 2015 έχουν υπογραφεί 260 Σύμφωνα.

Πηγή: www,in.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη