Θέματα υγείας: Πόσα γεύματα να καταναλώνουμε την ημέρα;

Από τον Δρ. Βασίλη Νομικό*

Γράφοντας το άρθρο αυτό, γνωρίζω πως θα υπάρξουν αρκετές διαφωνίες, κυρίως από τους καλούς φίλους, τους διατροφολόγους-διαιτολόγους. Πρέπει όμως να αναφέρω αυτά που πιστεύω πως ωφελούν περισσότερο στο θέμα απώλεια βάρους και που έρχεται να επιβεβαιώσει μια μελέτη του 2017, δημοσιευμένη στο American Society for Nutrition.

Στην μελέτη αυτή παρακολούθησαν 50.660 άτομα άνω των 30 ετών και για διάστημα 7 ετών σε μέσο όρο. Ως δείκτη παχυσαρκίας, είχαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη το ύψος και το βάρος.

Από την μελέτη αυτή προέκυψε πως τα άτομα που καταναλώνουν ένα με δύο γεύματα την ημέρα, τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος. Προϋπόθεση όμως γι’αυτό, ήταν τα δυο αυτά γεύματα να αφορούν πρωινό και μεσημεριανό. Η παράλειψη του βραδινού (άρα 17-18 ώρες χωρίς φαγητό) φάνηκε να συμβάλλει επίσης στην απώλεια κιλών. Τέλος, η απόσταση πρωινού με μεσημεριανό πρέπει να είναι 5-6 ώρες και να μην υπάρχει σνακ ενδιάμεσα.

[adning id="140783"]

Όλα αυτά φαίνονται παράδοξα και ενάντια σε αυτά που συνήθως ακούμε. Εκτός από την περίπτωση των διαβητικών ασθενών, όπου τα δεδομένα αλλάζουν, ο συνήθης υπέρβαρος άνθρωπος παχαίνει γιατί συνεχώς πεινάει και έχει ανάγκη κάτι να βάζει στο στόμα του. Αυτό συμβαίνει γιατί η στάθμη της ινσουλίνης που ο οργανισμός εκλύει για την καύση των υδατανθράκων, είναι αυξημένη, διότι έχει αναπτυχθεί ένας μηχανισμός αντίστασης στην δράση της και έτσι ενώ έχουμε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης αυτή δεν “δουλεύει”. Η υπερινσουλιναιμία είναι υπεύθυνη για το συνεχές αίσθημα πείνας μας και τροφοδοτείται από την συχνή κατανάλωση τροφών. Αν τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των γευμάτων αυξηθούν, αυτή η υψηλή στάθμη ινσουλίνης επανέρχεται προς τα φυσιολογικά επίπεδα και μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

Συνεπώς, ένα καλό πρωινό και ένα γεύμα το μεσημέρι, βάζοντας ίσως κάτι πολύ λίγο, πχ ένα φρούτο το βράδυ, παραλείποντας τα ενδιάμεσα σνακ, μάλλον ωφελούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους, σε σχέση με τα πέντε γεύματα…

* Ο κ. Βασίλης Νομικός είναι καρδιολόγος στον Καρτεράδο Σαντορίνης

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη