Σαντορίνη: Πράσινο φως από το ΚΑΣ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στο Αλωνάκι

Oμόφωνη έγκριση απέσπασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Σαντορίνης στη θέση “Αλωνάκι”, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 29/8, όπως ενημέρωσε με σχετικό δελτίο τύπου ο Δήμος Θήρας.

Συμμετέχοντας εξ αποστάσεως στη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος και τεκμηρίωσε τη σκοπιμότητα, την αναγκαιότητα και το κατεπείγον της έγκρισης της μελέτης, ενώ στη συνέχεια απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των μελών του Συμβουλίου.

Την τεχνικοεπιστημονική υποστήριξη της μελέτης ενώπιον του ΚΑΣ ανέλαβε ο μηχανολόγος-μηχανικός Ιωάννης Φραντζής, το γραφείο του οποίου είχε εκπονήσει τη μελέτη για λογαριασμό του δήμου.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Η απόφαση αυτή είναι απόλυτα αναγκαία, προκειμένου η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Θήρας εκφράζει την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, “μολονότι η απόφαση ελήφθη με σημαντική χρονική καθυστέρηση, χωρίς ευθύνη του δήμου, με αποτέλεσμα τη συνολική καθυστέρηση του έργου”, ενώ υπενθυμίζει τα βήματα που είχαν προηγηθεί από την πλευρά του, όπως:

  • την εκπόνηση της Τεχνικής Μελέτης ήδη από το 2021
  • την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης του αναγκαίου χώρου των 50 στρεμμάτων για την αποκατάσταση και για την ενδιάμεση φάση επεξεργασίας με την καταβολή του τιμήματος 300.000 ευρώ
  • την ένταξη του έργου της αποκατάστασης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 4.025.000 ευρώ.

“Ο Δήμος Θήρας θεωρεί την απόφαση του ΚΑΣ δικαίωση της μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει από τη δημοτική αρχή, προκειμένου να απαλλαγεί η Σαντορίνη από το άγος του ΧΑΔΑ, ολοκληρώνοντας το έργο της σύγχρονης επεξεργασίας των απορριμμάτων, έργο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί από το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου”, αναφέρει ο Δήμος στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα απευθύνει ευχαριστίες προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, καθώς και προς όσους συνέβαλαν στη λήψη αυτής της σημαντικής απόφασης. “Ειδική μνεία, ως απότιση φόρου τιμής, οφείλεται στον πρόωρα εκλιπόντα Γενικό Γραμματέα του δήμου Γιάννη Ευδαίμονα, του οποίου η συμβολή υπήρξε πολύτιμη και καθοριστική σε όλες τις ενέργειες του δήμου σχετικά με το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ”, συμπληρώνει ο Δήμος Θήρας.

Διαφήμιση


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη