Ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ) και η Αθλητική Ένωση Σαντορίνης (Α.Ε.Σ) προκηρύσσουν το τοπικό πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης “Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ Basketball League 2017-2018”, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας. 

1. ΟΡΟΙ & ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

i. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ομάδες που θα δηλώσουν τουλάχιστον 6 παίχτες με αριθμό Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου.
ii. Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχών ομάδων η 29η Σεπτεμβρίου 2017.
iii. Συμπληρωματικές δηλώσεις παιχτών ανά ομάδα θα γίνονται δεκτές από 1 έως 18 Οκτωβρίου 2017.
iv. Μετά τις 18 Οκτωβρίου, τα ρόστερ των ομάδων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ και δεν θα επιδέχονται οποιαδήποτε αλλαγή.
v. Ημερομηνία έναρξης Πρωταθλήματος 22 Οκτωβρίου 2017.

2. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

i. Θα δημιουργηθεί ένας όμιλος και οι αγωνιστικές που θα πραγματοποιηθούν θα είναι ανάλογα με τον αριθμό των δηλωμένων ομάδων, με αυτές να αγωνίζονται από μία φορά με τις υπόλοιπες ομάδες.
ii. Εκτιμώμενος χρόνος διεξαγωγής πρωταθλήματος 10-15 εβδομάδες
iii. Με το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος οι πρώτοι επτά θα περάσουν απευθείας στην “φάση των 8”, ενώ στις θέσεις 8-9 οι ομάδες θα αγωνιστούν σε νοκ-άουτ παιχνίδι για να συμπληρωθούν οι πρώτες οκτώ (8) ομάδες.
iv. Στην επόμενη φάση (φάση των 8) θα περάσουν οι πρώτες 8 ομάδες όπως θα διαμορφωθούν και θα διασταυρωθούν ως εξής: 1ος – Νικητής μπαράζ (νικητής 1), 2ος – 7ος (νικητής 2) , 3ος – 6ος (νικητής 3), 4ος – 5ος (νικητής 4). Στην επόμενη φάση θα περάσει όποια ομάδα κερδίσει σ’ ένα νοκ-άουτ παιχνίδι από κάθε ζευγάρι.
v. Η τελική φάση (Final 4) που θα αναδείξει τον Πρωταθλητή, θα διεξαχθεί σε διάστημα 2 ή 3 ημερών. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι ομάδες που θα προκριθούν από την φάση των 8 και θα διασταυρωθούν ως εξής:

Ημιτελικά
Νικητής 1 – Νικητής 4 (finalist 1),
Νικητής 2 – Νικητής 3 (finalist 2).

Μικρός Τελικός
Ηττημένος Finalist 1 – Ηττημένος Finalist 2

Τελικός
Finalist 1 – Finalist 2

v. Δεν επιτρέπεται οι αθλητές να συμμετέχουν με δύο διαφορετικές ομάδες. Εξαιρούνται οι παίκτες του παιδικού και του εφηβικού τμήματος της Α.Ε.Σ, οι οποίοι μπορούν ν’ αγωνίζονται και στις δύο ομάδες του συλλόγου, που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα.
vi. Το Αντρικό τμήμα της ΑΕΣ θα αγωνιστεί εκτός συναγωνισμού. Η Βαθμολογία για τις υπόλοιπες ομάδες που θα αγωνιστούν με την ΑΕΣ θα μετράει κανονικά.
vii. Σε κάθε ομάδα επιτρέπεται ΑΥΣΤΗΡΑ να δηλωθούν και να παίζουν έως 2 παίκτες από το αντρικό τμήμα της ΑΕΣ.
viii. Οι κανονισμοί που θα ισχύουν στο τουρνουά θα είναι οι ισχύοντες της FIBA-EOK.
ix. Σε περίπτωση ισοβαθμίας 2 ομάδων θα προσμετράτε το μεταξύ τους αποτέλεσμα.
x. Σε περίπτωση ισοβαθμίας 3 ή περισσοτέρων ομάδων θα προσμετρούνται οι μεταξύ τους νίκες και διαφορά πόντων.
xi. Όταν μια ομάδα δεν προσέλθει στο γήπεδο ή αδυνατεί να συμπληρώσει αρχική πεντάδα τότε θα χάνει το παιχνίδι με 0-20, και θα μηδενίζεται.
xii. Στους 2 μηδενισμούς λόγω μη προέλευσης η ομάδα θα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα.
xiii. Με την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου θα επιτρέπονται μέχρι 2 μεταγραφές σε κάθε ομάδα. Δικαίωμα δήλωσης θα έχουν οι ομάδες μέχρι μία ημέρα πριν την έναρξη της “φάσης των 8”.

Διαφήμιση


3. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ – ΚΡΙΤΕΣ – ΙΑΤΡΟΣ

i. Κάθε αγώνας θα διεξάγεται με τουλάχιστον ένα διαιτητή (θα ορίζονται δυο) και τουλάχιστον δυο κριτές.
ii. Αυστηρά θα συμπληρώνεται και θα τηρείται φύλλο αγώνος σε κάθε αγώνα.
iii. Οι αγώνες θα μπορούν να διεξάγονται σε έκτακτες περιπτώσεις με μη αξιολογημένους επίσημους διαιτητές-κριτές κατόπιν συμφωνίας, εφόσον υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος και παρακολούθηση σεμιναρίων πριν την έναρξη του Τουρνουά.
iv. Απαραίτητη η παρουσία ιατρού σε κάθε αγώνα.
v. Κάθε παίκτης ομάδας θα πρέπει να κατέχει την “αθλητική ταυτότητα” του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.
vi. Οι διαιτητές του πρωταθλήματος απαγορεύονται να συμμετέχουν ως διαιτητές στους αγώνες του Final 4, εφόσον είναι αθλητές σε ομάδα που συμμετέχει στην τελική φάση.

4. ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΝΩΝ – ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΤΙΣΗΣ ΠΟΙΝΩΝ
i. Τα αθλητικά παραπτώματα κάθε κατηγορίας και οι παραβάσεις προβλέπονται και τιμωρούνται με τις διατάξεις του παρόντος Ειδικού Πειθαρχικού Κανονισμού.
ii. Αρμόδιο όργανο για την επιβολή των ποινών είναι η πενταμελής επιτροπή που αποτελείται από τον πρόεδρο του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ, δύο (2) αρχηγούς από τις ομάδες που συμμετέχουν και οι οποίοι αποφασίζονται έπειτα από ψηφοφορία μεταξύ των αρχηγών όλων των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, έναν (1) εκπρόσωπος των διαιτητών κι έναν (1) εκπρόσωπο των κριτών. Αναπληρωματικά μέλη για κάθε αρχηγό θα ορίζονται οι επόμενοι δύο που έχουν συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους και αναπληρωματικό μέλος του προέδρου του ΔΑΠΠΟΣ θα είναι ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού.
iii. Η ψηφοφορία για την πενταμελή επιτροπή θα διεξάγεται την ημέρα της κλήρωσης του πρωταθλήματος και θα ισχύει μέχρι μία εβδομάδα μετά το τέλος του Final 4.
iv. Οι αποφάσεις της πενταμελούς επιτροπής εκδίδονται πριν από την επόμενη αγωνιστική του πρωταθλήματος και οι επιβαλλόμενες ποινές εκτελούνται άμεσα. Οι ποινές μεταφέρονται κατά την επόμενη αγωνιστική περίοδο αν αυτό χρειαστεί.
v. Σε περίπτωση κατά την οποία αθλητής απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή συνέπεια ανάρμοστη συμπεριφοράς προς το πρόσωπο του διαιτητή, κριτή ή άλλου παράγοντα του αγώνα, αθλητή της ομάδας του ή της αντιπάλου ή θεατή, επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού μιας (1) αγωνιστικής ημέρας. Ανάρμοστη συμπεριφορά συνιστούν ιδίως οι περιπτώσεις απειλής, ειρωνικών σχολίων σε βάρος των διαιτητών, επιδεικτικού λακτίσματος της μπάλας και είναι γενικά ενέργειες που αποκλίνουν από τη συνήθη συμπεριφορά του μέσου καλόπιστου αθλητή και της υποχρέωσης τήρησης των κανόνων του ευ αγωνίζεσθαι.
vi. Η υπό v αναφερόμενη ποινή επιβάλλεται και σε αθλητή ο οποίος εγκαταλείπει τον αγωνιστικό χώρο, μετά την έναρξη του αγώνα χωρίς την άδεια του διαιτητή.
vii. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού έως δύο (2) αγωνιστικές. Σε περίπτωση που η ποινή αφορά αρχηγό ομάδας που αναφέρεται στο Φύλλο Αγώνα ή αρχηγό αποστολής που έχει δηλωθεί στην κατάσταση ομάδας του πρωταθλήματος η ποινή διπλασιάζεται.
viii. Σε αθλητή ή προπονητή ο οποίος απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή, συνέπεια υβριστικής του συμπεριφοράς προς αντίπαλο, συναθλητή του, θεατή ή άλλο παράγοντα του αγώνα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού μίας (1) αγωνιστικής ημέρας. Υβριστική συμπεριφορά συνιστούν ιδίως οι περιπτώσεις άσεμνων και προσβλητικών εκφράσεων, απρεπών χειρονομιών, πτυσίματος κτλ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού έως δύο (2) αγωνιστικές.
ix. Σε αθλητή ή προπονητή ο οποίος απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή, συνέπεια υβριστικής του συμπεριφοράς προς των διευθυνόντων του αγώνα, θεωρούμενων ως τέτοιων αποκλειστικά και περιοριστικά των αρμοδίως ορισθέντων διαιτητών, τεχνικών παρατηρητών (κομισάριων) και κριτών, επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού έως τέσσερις (4) αγωνιστικές.
x. Σε αθλητή ή προπονητή ο οποίος απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή επειδή αποπειράθηκε να βιαιοπραγήσει κατά αντιπάλου, συναθλητή του, θεατή ή άλλου παράγοντα του αγώνα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διπλάσια ποινή αποκλεισμού.
xi. Σε αθλητή ή προπονητή ο οποίος απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή επειδή αποπειράθηκε να βιαιοπραγήσει κατά των διευθυνόντων του αγώνα, θεωρούμενων ως τέτοιων αποκλειστικά και περιοριστικά των αρμοδίως ορισθέντων διαιτητών, τεχνικών παρατηρητών (κομισάριων) και κριτών, επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού τεσσάρων (4) αγωνιστικών ημερών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διπλάσια ποινή αποκλεισμού.
Xii. Σε αθλητή ή προπονητή ο οποίος απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή συνέπεια βάναυσης συμπεριφοράς κατά αντιπάλου, συναθλητή του, θεατή ή άλλου παράγοντα του αγώνα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού δύο (2) αγωνιστικών ημερών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διπλάσια ποινή αποκλεισμού. Βάναυση συμπεριφορά υφίσταται όταν σκόπιμη ενέργεια του αθλητή έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ελαφράς σωματικής βλάβης.
Xiii. Σε αθλητή ή προπονητή ο οποίος απεβλήθη από τον αγώνα από τον διαιτητή συνέπεια βάναυσης συμπεριφοράς κατά των διευθυνόντων του αγώνα, θεωρούμενων ως τέτοιων αποκλειστικά και περιοριστικά των αρμοδίως ορισθέντων διαιτητών, τεχνικών παρατηρητών (κομισάριων) και κριτών, επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού έξι (6) αγωνιστικών ημερών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διπλάσια ποινή αποκλεισμού.
Xiv. Σε περίπτωση βάναυσης συμπεριφορά που έχει ως συνέπεια βαριά σωματική βλάβη, η οποία βεβαιώθηκε από τον διαιτητή στο Φύλλο Αγώνα και αποδεικνύεται από ιατρική βεβαίωση του γιατρού του αγώνα επιβάλλεται ποινή αποκλεισμού εννέα (9) αγωνιστικών ημερών. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διπλάσια ποινή αποκλεισμού.
Xv. Οι ποινές επιβάλλονται με βάση όσα αναφέρονται στο φύλλο αγώνα. Οι διαιτητές του αγώνα ή τα πρόσωπα που αναφέρονται στο φύλλο αγώνα υποχρεούται όπως την επόμενη της διεξαγωγής του έως τις 12:00 να υποβάλλουν έγγραφη έκθεση των γεγονότων, η οποία λαμβάνεται υπόψη μόνο στο μέρος που περιέχει διευκρινιστικά στοιχεία του παραπτώματος.
Xvi. Η επιβολή των ποινών και οι αποφάσεις της πενταμελούς επιτροπής γνωστοποιούνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και τηλεφωνικώς στον αρχηγό της εκάστοτε ομάδας και είναι τελεσίδικες και μη εφέσιμες.
Xvii. Η πενταμελής επιτροπή έχει επίσης την ευθύνη επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος ή ένστασης προκύψει κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Οι αποφάσεις της επιτροπής σε περιπτώσεις που δεν αναφέρονται στην προκήρυξη θα λαμβάνονται με γνώμονα την προστασία του πρωταθλήματος, των συμμετεχόντων και το ευ αγωνίζεσθαι.

H κατάσταση ομάδας είναι διαθέσιμη εδώ, ενώ η υπεύθυνη δήλωση προς το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ εδώ. Επίσης κάθε αθλητής θα πρέπει να προσκομίσει χαρτί από γιατρό, φωτογραφία ταυτότητας και το αντίτιμο για την δημιουργία αθλητικής ταυτότητας (5 ευρώ

Διαφήμιση
Print Friendly, PDF & Email