Προοπτική ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης με την ηπειρωτική Ελλάδα

Την ανάγκη να διασυνδεθούν με την ηπειρωτική Ελλάδα και άλλα νησιά των Κυκλάδων και κυρίως η Σαντορίνη, η Μήλος, η Αμοργός, όπως επίσης και τα περισσότερα και μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου καταδεικνύουν τα πρώτα πορίσματα της επιτροπής που έχει συσταθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο προώθησης των κρίσιμων διασυνδέσεων των μη διασυνδεδεμένων μέχρι τώρα νησιών νησιών.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΡΑΕ κος Νίκος Μπουλαξής από το βήμα σχετικής εκδήλωσης που έγινε την  Κυριακή 10/9 στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, δηλώνοντας περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για το θέμα αυτό, λόγω της πολιτικής βούλησης, αλλά και της κινητικότητας του νέου Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

[adning id="140783"]


“Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4414/2016, η ΡΑΕ, βάσει των πορισμάτων της Επιτροπής και των εισηγήσεων των διαχειριστών, θα πρέπει να αποφανθεί για τον τρόπο ηλεκτροδότησης των νησιών μακροπρόθεσμα (δηλαδή μέσω διασύνδεσης ή με τοπικούς σταθμούς), εντός της τρέχουσας διετίας 2017-2018”, επεσήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι στόχος της αρχής, “είναι η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του έργου αυτού εντός του 2017, ώστε εντός του 2018 να περιληφθούν στο 10ετές πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος οι διασυνδέσεις των νησιών που θα κριθούν αναγκαίες, και με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα”.

Υπογραμμίζοντας ότι η διασύνδεση των νησιών σχετίζεται με το μεγάλο ζήτημα του κόστους παροχής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τα νησιά, το οποίο αποτελεί σημαντικό μέρος του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνει κάθε καταναλωτής και είναι ένα από τα περιθώρια μείωσης των τιμολογίων, ο κος Μπουλαξής τόνισε ότι “στόχος είναι η μείωση ή και η εξάλειψή του σε βάθος χρόνου. Σε ετήσια βάση, το ύψος των συνολικών επιβαρύνσεων των καταναλωτών από τις ΥΚΩ ανέρχεται στην τάξη των 500 έως 800 εκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα κυρίως με το κόστος του πετρελαίου”.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη