ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης μέσω διαδικτύου

Περιπτώσεις διεθνούς απάτης που αφορά υποτιθέμενες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και άλλα επενδυτικά προϊόντα από διάσημα – διεθνούς φήμης πρόσωπα (πολιτικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, επιχειρηματίες κλπ) καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος..

Πιο συγκεκριμένα, η απάτη εκδηλώνεται με ανάρτηση ψευδών ειδήσεων, συνοδευόμενες από ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό, φερόμενες μάλιστα να έχουν προέλθει από την ηλεκτρονική έκδοση έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων, στις οποίες τα προαναφερόμενα πρόσωπα φέρονται να έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και άλλα επενδυτικά προϊόντα επιτυγχάνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την αποκόμιση μεγάλου κέρδους. Στη συνέχεια, οι αναγνώστες προτρέπονται να πράξουν το ίδιο εισάγοντας τα προσωπικά τους δεδομένα στις υποτιθέμενες πλατφόρμες επενδύσεων οι οποίες έχουν ως τελικό σκοπό την οικονομική τους εξαπάτηση.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτείνει στους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου τα παρακάτω:

  • Να ελέγχουν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων για επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και όταν προβάλλονται ότι συμμετέχουν άτομα με αναγνωρισιμότητα, καθόσον αυτό στοχεύει να πεισθούν διαδικτυακοί χρήστες για την αληθοφάνεια των προβαλλομένων.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όσον αφορά επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές και ελκυστικές αποδόσεις.
  • Να μην ανοίγουν e-mails ή διαφημίσεις που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουν ή δεν περιμένουν.
  • Να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου άτομα από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και να μην επενδύουν τα χρήματά τους σε υπηρεσίες χωρίς να είναι απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.
  • Να διατηρούν επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, καθώς και επιφυλάξεις εάν είναι πραγματική. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
  • Στέλνοντας e-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω Twitter “Γραμμή SOS Cyber Alert

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στην ενότητα “Οδηγός του Πολίτη”, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη