Εθελοντικός καθαρισμός των παραλιών της Γυάρου, εκεί όπου βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται οι Μεσογειακές φώκιες, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Τρία ταχύπλοα σκάφη με περισσότερους από 40 εθελοντές ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από το λιμάνι της Σύρου με σκοπό να καθαρίσουν τις σημαντικότερες παραλίες αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο. Το ακατοίκητο αυτό νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, όπου ζει και αναπαράγεται το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της Monachus monachus, αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο του μοναδικού αυτού είδους στην Μεσόγειο και οι καθαρισμοί συμβάλλουν κομβικά στην προστασία του.
Υπό την καθοδήγηση του WWF Ελλάς, συντονιστή της δράσης, εθελοντές από τη Σύρο και την Αθήνα κατέγραψαν και στη συνέχεια συνέλεξαν κάθε λογής απορρίμματα, όπως πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, αλιευτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης και μεταλλικά αντικείμενα σε πάνω από 6 παραλίες, όπου κάθε χρόνο γεννιούνται κατά μέσω όρο 10 φωκάκια. Έρευνες έχουν δείξει πως τα απορρίμματα είναι ένας από τους κύριους εχθρούς που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ζωής ενός τόσο απειλούμενου υπό εξαφάνιση είδους. Ο υπεύθυνος της ομάδας πεδίου του WWF, Χρήστος Παπαδάς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς οι θάλασσες μας είναι πλέον πλημμυρισμένες από πλαστικά που αποτελούν πολύ σημαντικό κίνδυνο για τους θαλασσιούς οργανισμούς. Νιώθω όμως αισιοδοξία γιατί οι Συριανοί φίλοι είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».
Παρά τη ζέστη και την κούραση κατά τη διάρκεια του καθαρισμού οι εθελοντές κατάφεραν μέσα από τη συνεργασία όλων να τα μεταφέρουν πίσω στο λιμάνι της Σύρου, όπου τα ανέλαβε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου προς ανακύκλωση.
Στη δράση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη δημοτική αρχή, όπως ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κ. Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος δήλωσε: «Ήταν ιδιαίτερη χαρά όλων των εθελοντών που συμμετείχαν στην εκστρατεία καθαρισμού παραλιών της Γυάρου και ευχαριστούμε πολύ το WWF Ελλάς που μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Για μένα προσωπικά ήταν μια σημαντική εμπειρία και θα προσπαθήσω κάθε χρόνο να συμμετέχω σε αυτή τη δράση. Επίσης, ως Δήμος και ως εταίροι της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Συνδιαχείρισης της Γυάρου, στηρίζουμε απόλυτα τους στόχους της και ευχόμαστε να ευοδωθεί αυτή η κοινή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει».
Επίσης, συμμετείχαν τοπικοί φορείς, όπως ο Όμιλος Φουσκωτών, πρόσκοποι, φίλοι φωτογράφοι και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τη δράση υποστήριξαν και μέλη του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFEDEBAG που δραστηριοποιείται στη Σύρο στο πλαίσιο της «Εβδομάδας χωρίς πλαστική σακούλα».
Τέλος, στον καθαρισμό συμμετείχαν και οι νικητές του διαγωνισμού «Εξερεύνησε μαζί μας την άγνωστη Γυάρο», οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν αυτή τη φορά από κοντά και να θαυμάσουν το νησί που συνδυάζει το φυσικό πλούτο με την ιστορική κληρονομιά. Η Νεφέλη Αρδίττη, μια από τις νικήτριες του διαγωνισμού, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι πάρα πολύ κρίμα που σε ένα μέρος κυριολεκτικά παρθένο και όμορφο σαν τη Γυάρο, όπως οι βόρειες παραλίες που επισκεφτήκαμε, να βγαίνει τόση βρωμιά και τόσα σκουπίδια από τα καράβια και τις παραλίες των απέναντι νησιών. Το πρόγραμμα αποδεικνύεται πως είναι απολύτως απαραίτητο, αφού κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πόσα από τα σκουπίδια μας καταλήγουν στις δυσπρόσιτες ακτές.»