22.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρώτη παρουσίαση για το “Καλάθι Πρωινού” του Νοτίου Αιγαίου

Η Συνομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων τίμησε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, για την συμβολή του στην επιτυχία της δράσης "Καλάθι Πρωινού"

Share

Το “Καλάθι Πρωινού” του Νοτίου Αιγαίου παρουσιάστηκε την Κυριακή 26/11 στην Αθήνα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 2ου ανοιχτού Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ), κατά τη διάρκεια της έκθεσης XENIA. Το “Καλάθι Πρωινού” του Νοτίου Αιγαίου, ως πρωτοβουλία, εντάσσεται στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 και έχει στόχο να προωθήσει τα τοπικά, παραδοσιακά προϊόντα κάθε νησιού ξεχωριστά στους επισκέπτες των τουριστικών καταλυμάτων και να επιτύχει στην πράξη τη διασύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Αλεύρι από βελανίδι από τη Τζιά, μέλι από την Ρόδο, σιτάκα και πρόβειο γιαούρτι από την Κάσο, τυριά απο τη Νάξο και τη Σύρο, παξιμάδια από Τήνο και Αστυπάλαια, ροδίτικη λαδόπιτα, λούτζα Μυκόνου, ροδίτικη ροδόκρεμα και ποικιλία από μαρμελάδες είναι κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρουσίαση του παραδοσιακού πρωϊνού του Νοτίου Αιγαίου. Προϊόντα και συνταγές που για χρόνια ήταν σχεδόν ξεχασμένα, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο προκειμένου να εμπλουτίσουν το πρωινό που διατίθεται στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα εστίασης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυγόσουπες (μπαγιάτικο ψωμί ή παξιμάδι βουτηγμένο στο γάλα και το αυγό), φουρτάλια (παραδοσιακή ομελέτα με πατάτες και ντόπια χοιρινά), αυγά με συγκάθορο, αυγό με μαρμελάδα και ντομάτα, κρασοτύρι με γλυκό ντοματάκι, ροδίτικη λαδόπιτα με παραλλαγές, φανουρόπιτα κ.α. όπως τα ετοίμασε και τα παρουσιάσε πολυμελής αντιπροσωπεία μελών της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων από όλα τα νησιά.

[adning id="140783"]

Στην διάρκεια του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, κ. Παναγιώτης Τοκούζης, τίμησε τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο για την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην επιτυχία της δράσης “Καλάθι Πρωινού”, ενώ ιδιαίτερη αναφορά στο “Καλάθι Πρωινού Νοτίου Αιγαίου”, καθώς και στην ανακήρυξη του Νοτίου Αιγαίου σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, έκανε και η Υπουργούς Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των τουριστικών καταλυμάτων στις εξαιρετικές επιδόσεις που καταγράφει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον τομέα του τουρισμού κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση, από πλευράς εσόδων και διανυκτερεύσεων. Τόνισε επιπλέον τον σημαντικό ρόλο που τα τουριστικά καταλύματα, λόγω του μεγέθους τους, διαδραματίζουν στην προσπάθεια στήριξης και τόνωσης των μικρών παραγωγών των νησιών.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: “Στο ετήσιο συνέδριο των επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων, εγκαινιάσαμε σήμερα μια νέα σχέση συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού και Γαστρονομίας. Είναι  πολύ μεγάλη η συμβολή των τουριστικών καταλυμάτων στις πρωτιές της Περιφέρειάς μας στον Τουρισμό, που καθιστούν τον κλάδο πρωταγωνιστή. Επιπλέον, αποτελούν το συντριπτικό κομμάτι και την αιχμή του δόρατος της τουριστικής οικονομίας, του τουρισμού εμπειρίας. Είμαστε σύμμαχοί τους στην κοινή μας προσπάθεια”.

Σημειώνεται ότι η παρουσίαση του καλαθιού του αιγαιακού πρωινού στην έκθεση XENIA, αποτελεί την πρώτη από μια σειρά κοινών δράσεων, μεταξύ Περιφέρειας και ΣΕΤΚΕ, που θα κορυφωθούν το 2019, με σκοπό την εγρήγορση, ετοιμότητα, ενημέρωση και κινητοποίηση του συνόλου των μελών της Ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί κοινωνικό εταίρο του Νοτίου Αιγαίου-Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
The Wine Bar at Heliotopos, Santorini - The cave

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη