Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάδειξη και ενίσχυση του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού υπέγραψαν σήμερα (19/6) η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Υφυπουργός Έλενα Ράπτη και οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος Β, της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος, και της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος.

Από το 2013, το Υπουργείο Τουρισμού, εκπροσωπούμενο και τότε από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, και οι εν Ελλάδι Εκκλησίες, είχαν καταρτίσει επιμέρους Πρωτόκολλα Συνεργασίας µε στόχο την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή σημαντικών θρησκευτικών μνημείων, τόπων λατρείας, περιοχών και προσκυνημάτων της χώρας µας, την προσέλκυση και ανάπτυξη των ταξιδιών θρησκευτικού ενδιαφέροντος, με αποτύπωμα στην βελτίωση της γενικότερης τουριστική εικόνας της Ελλάδας την αύξηση των επισκεπτών, και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η Υπουργός Τουρισμού μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου δήλωσε: “Η σημερινή υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας αποτελεί συνέχεια στην πολιτική που είχαμε χαράξει από το 2013 για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού και Προσκυνηματικού τουρισμού στη χώρα μας, και εντάσσεται στη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς. Ταυτόχρονα, η ανάδειξη των θρησκευτικών αξιοθέατων και τόπων λατρείας ενισχύει ουσιαστικά την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς. Ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας και να προσελκύσει ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποτελεί λοιπόν αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και ιδίως τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας καίρια στο στόχο μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”.

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε στο πλαίσιο της 2ης συνεδρίασης της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής του Προσκυνηματικού Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, υπό την προεδρία της αρμόδιας για τον Προσκυνηματικό Τουρισμό, Υφυπουργού Έλενας Ράπτη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, της Διοίκησης του Αγίου Όρους, των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Από την πλευρά της, η Υφυπουργός Τουρισμού δήλωσε: “Η προστιθέμενη αξία της πρωτοβουλίας υπογραφής του Κοινού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους εκπροσώπους των Εν Ελλάδι Εκκλησιών και του Υπουργείου Τουρισμού και η ένωση δυνάμεων και δράσεων, είναι κομβικής σημασίας για την ανάδειξη των Προσκυνημάτων και των σημείων ενδιαφέροντος σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Η Θρησκευτική κληρονομιά της Ελλάδας είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα εξωστρέφειας και προσέλκυσης επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη όταν αξιοποιείται μεθοδικά και αποτελεσματικά ως εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας. Αυτός είναι ο κοινός στόχος και η δέσμευση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού”.

Η επικαιροποιημένη και εφ’ όλης της ύλης συνεργασία που υπεγράφη, περιλαμβάνει ειδικές και γενικές δράσεις που μεταξύ άλλων εστιάζουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων για την προστασία, ανάδειξη, προβολή και προώθηση των ιερών µμνημείων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών και της ευρύτερης περιοχής που βρίσκονται.

Ακόμα προβλέπεται η παραγωγή και προώθηση, µέσω της ανταλλαγής προγραμμάτων, εξειδικευμένου διαφημιστικού υλικού, εκδόσεων, ταινιών, και άλλων σύγχρονων και καινοτόμων επικοινωνιακών μέσων. Επίσης ενδεικτικά στο πρωτόκολλο συνεργασίας υπάρχουν και πρωτοβουλίες όπως: καταγραφή των σημαντικότερων Προσκυνηματικών μνημείων και θρησκευτικών προορισμών από τις εν Ελλάδι Εκκλησίες, µε τις απαραίτητες χρηστικές πληροφορίες. Ανάρτηση του σχετικού πληροφοριακού υλικού στο διαδίκτυο από το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία µε τους αρμοδίους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Συνοδικό Γραφείο της Αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη Συνοδική Επιτροπή Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης που αντιστοίχως θα αναρτήσουν τις σχετικές πληροφορίες και στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Στη σημερινή 2η συνεδρίαση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής του Προσκυνηματικού Τουρισμού παραβρέθηκαν επίσης ο Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος Β’ ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ως πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κρήτης, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, οι κ.κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου και Βασίλειος Τζέρπος ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδας, ο Αναπληρωτής Διοικητής Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο Ιερομόναχος Γέροντας Νικόδημος Λαυριώτης ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η  Αγγελική Βαρελά ως εκπρόσωπος του ΕΟΤ, η Ιουλία Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, η Παναγιώτα Διονυσοπούλου Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού και ο Ηλίας Τζιώρας επιστημονικός συνεργάτης της Υφυπουργού Τουρισμού.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη