Roger Tourte – Κυκλάδες Νησιά το Αιγαίου, από το Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο Π.Μ. Νομικός

Διάρκεια έκθεσης 1 Ιουλίου-31 Οκτωβρίου

Το Ίδρυμα Θήρας-Πέτρος Μ. Νομικός και η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, διοργανώνουν έκθεση με τίτλο Roger Tourte | Κυκλάδες Νησιά του Αιγαίου – Cyclades Iles de la mer Egee, με αναπαραγωγές από τα πρωτότυπα έργα υδατογραφιών των Κυκλάδων του κ. Πέτρου Μ. Νομικού και της Σαντορίνης-Θηρασιάς της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρου Μ. Νομικού στα Φηρά Σαντορίνης από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο Roger Tourte γεννήθηκε το 1903 στην Καμπανία της Γαλλίας και πήρε διπλώματα Ζωγραφικής και Αρχιτεκτονικής από τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Reims και των Παρισίων. Λίγα χρόνια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ήλθε ως τουρίστας στην Ελλάδα και την αγάπησε τόσο, που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα με την οικογένειά του. Πέθανε σε ηλικία 69 ετών στην Αθήνα, και κηδεύτηκε στις 30 Ιανουαρίου 1972. Άφησε ένα έργο ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής, ιστορικής και εθνικής σημασίας, έχοντας απεικονίσει με το ασύγκριτο ταλέντο του και τον χρωματικό πλούτο του σε υδατογραφίες (gouache) τις ομορφιές και το φως των νησιών του Αιγαίου, αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδος. Τις ομορφιές αυτές τις απέδωσε σε πάνω από 5.000 διαφορετικούς πίνακες, που ζωγράφισε ζώντας μόνιμα στην Ελλάδα κατά τα 35 τελευταία χρόνια του, δηλαδή τη μισή ζωή του.

[adning id="140783"]


Οι ομορφιές αυτές, που έχουν αρχίσει από χρόνια να εξαφανίζονται, θύματα κι αυτές του “πολιτισμού” και της “τουριστικής αξιοποιήσεως”, αποτελούν την κεντρική ιδέα της έκθεσης αυτής. Παράλληλα, η έκθεση αποσκοπεί να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον Roger Tourte, στον εξαιρετικό αυτό άνθρωπο και μεγάλο καλλιτέχνη που “έζησε”, με όλη την σημασία της λέξης, την ομορφιά του ελληνικού τοπίου με άπειρη αγάπη και ο οποίος στο μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων, ήταν και είναι άγνωστος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 1 Ιουλίου στις 19:30.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως Κυριακή μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ώρες 10:00-20:00.

Γενική είσοδος: 4 ευρώ

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης
Διαφήμιση

Σαντορίνη