Santo Wines: Δελτίο τρύγου 2024

Η φετινή απόδοση του αμπελώνα της Σαντορίνης έφτασε στο ναδίρ της ιστορίας της - Παρά τα προβλήματα, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά

Με αφορμή την ολοκλήρωση του φετινού τρύγου, ο επικεφαλής οινολόγος και Διευθυντής παραγωγής της Santo Wines, Νίκος Βαρβαρήγος, συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του και κάνει εκτιμήσεις για τα κρασιά της εσοδείας 2024.

Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ήταν από τους πιο πρώιμους, καθώς ξεκίνησε περίπου δυο βδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τη μέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων 10 ετών. Η ανομβρία κυρίως την άνοιξη, επέτεινε την πρωιμότητα και δημιούργησε ένα ελαφρό στρες στα φυτά.

Η ωρίμαση των σταφυλιών οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο τρύγου:

Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο της Santo Wines έως τις 22/8.

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς
Χειμώνας: Ήπιος με λιγοστές βροχοπτώσεις (118,4 mm). Το συνολικό ύψος βροχής από Σεπτέμβριο 2023 έως Ιούλιο 2024 ήταν 206,4 mm (114 mm κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο).

Άνοιξη: Ζεστή, με λίγες βροχές (57 mm). Τα αμπέλια άνθισαν και έδεσαν τον καρπό πρώιμα. Ισχυροί νότιοι άνεμοι έπνεαν στις 17, 18 και 23 Απριλίου, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου σημειώθηκε χαλαζόπτωση μόνο στο νότιο μέρος του νησιού.

Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, επίμονους καύσωνες τον Ιούνιο και Ιούλιο, χωρίς υγρασία, που επιτάχυνε την ωρίμαση.

Γενικά ήταν μια χρονιά συνέχεια της περσινής, με όλα τα κακά που θα μπορούσαν να συμβούν στον αμπελώνα της Σαντορίνης.

  • Ανομβρία τον χειμώνα.
  • Ισχυροί νοτιάδες όταν άνοιγαν οι ταξιανθίες.
  • Χαλαζόπτωση στις 4 Μαΐου που έπληξε πάλι τη νοτιοανατολική πλευρά, την περιοχή δηλαδή με τους καλύτερους αμπελώνες του νησιού.
  • Καύσωνες παρά τα μελτέμια το καλοκαίρι.

Τα σταφύλια, παρά το γεγονός ότι δοκιμάστηκαν στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος και ο τρύγος τους ξεκίνησε νωρίτερα, αναπτύχθηκαν σωστά, χωρίς ασθένειες με αποτέλεσμα να δώσουν άριστη ποιότητα μούστου.

Διαφήμιση

Οινοποίηση και εκτιμήσεις
Παρ’ όλα τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, και η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Οι φετινές “Σαντορίνες” όπως πάντα αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες. Αυτή τη στιγμή στις δεξαμενές της Santo Wines παρουσιάζονται με:

  • Αρωματικό μπουκέτο λευκών ανθέων, με φινετσάτη μύτη εσπεριδοειδών, όπως λεμόνι και γκρέιπφρουτ, και λευκόσαρκων φρούτων όπως πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
  • Στόμα γεμάτο, με έντονη οξύτητα και ελαφρά τανικότητα, σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.
  • Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται λιπαρό, με πλούσια δομή και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση. Η μειωμένη στρεμματική απόδοση και η μικροραγία βοήθησε στο να έχουμε οίνους με μεγάλη συμπύκνωση, με υψηλή οξύτητα και να ενισχυθεί ο τόσο ιδιαίτερος “μεταλλικός” χαρακτήρας της Σαντορίνης.

“Ο αλκοολικός τίτλος που κυμαίνεται από 13-14,5%, οι οξύτητες που ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6 έως 6,5 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ), και το pH από 3,00 έως 3,20, μας κάνουν να νιώθουμε σίγουροι ότι και η εσοδεία 2024 θα είναι αντάξια της υψηλής ποιότητας των κρασιών της Σαντορίνης, με αντοχή στο χρόνο”, καταλήγει ο κος Βαρβαρήγος. 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη