Η Μάργκαρετ Κίναν, μια 90χρονη γιαγιά από τη Βρετανία, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαισίου των δοκιμών, μετά την κλινική έγκρισή του. Η Κίναν έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας σήμερα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 91.
Η Βρετανία άρχισε σήμερα τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer και BioNTech. Είναι η πρώτη δυτική χώρα που άρχισε να εμβολιάζει τον γενικό πληθυσμό της, κάτι που χαιρετίζεται ως αποφασιστικής σημασίας για να νικηθεί ο κορονοϊός.
“Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19”, δήλωσε η Κίναν. “Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς”, πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτισε την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στη χώρα του και ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, τους επιστήμονες και τους ανθρώπους που δήλωσαν εθελοντές για τη δοκιμή του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19.
“Θα το νικήσουμε αυτό μαζί”, σημειώνει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τον κόσμο στη χώρα του να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι αναμένει πως εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία θα έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ως το τέλος του έτους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα αρχίσει να μειώνει τους αριθμούς των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα. Επίσης διευκρίνισε ότι τα στοιχεία, όσον αφορά τον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασμών που γίνονται, θα ανακοινώνονται μόλις είναι διαθέσιμα.
“Έχουμε εκατομμύρια δόσεις που περιμένουμε να φτάσουν πριν από το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Χάνκοκ στο BBC TV, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η ζωή θα επανέλθει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς στη Βρετανία από την άνοιξη του ερχόμενου έτους.
“Καθώς μπορέσαμε να αρχίσουμε αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού συντομότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα μπορέσουμε να έρθει αυτό λίγο νωρίτερα. Τρέφω τις μέγιστες ελπίδες για το καλοκαίρι του 2021 και ελπίζω ότι θα μπορούμε να άρουμε τους περιορισμούς από την άνοιξη”, σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC.
Αναφερόμενος στην ιδέα να λειτουργήσει το εμβόλιο ένα είδος διαβατηρίου, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αυτό δεν έχει νόημα, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη αν το εμβόλιο σταματάει την μετάδοση όταν κάποιος είναι ασυμπτωματικός.
Η Βρετανία ελπίζει ότι και το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα εγκριθεί από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή της χώρας, την MHRA, τις ερχόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε ο υπουργός στις δηλώσεις που έκανε στο BBC. “Αυτή είναι μια απόφαση της ανεξάρτητης MHRA, η οποία θα το εγκρίνει μόνον αν είναι ασφαλές για χρήση και αποτελεσματικό. Επομένως αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη”, κατέληξε.
ΠΟΥ: Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τη δημιουργία ενός ανοσοποιητικού φραγμού
Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στη Βρετανία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως μόνον τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, όχι τα εμβόλια, μπορούν να αποτρέψουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
“Τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό εργαλείο, θα είναι πολύ βοηθητικά, αλλά η επίδραση του εμβολίου όσον αφορά τη δημιουργία ενός κάποιου είδους ανοσοποιητικού φραγμού βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά”, δήλωσε η Δρ Μάργκαρετ Χάρις, απαντώντας σε ερώτηση που της έγινε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη για το αν τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 έρχονται την κατάλληλη ώρα ώστε να προληφθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη. “Αυτά που πρέπει να γίνουν για να προληφθεί μια αύξηση, μια ανοδική τάση, μια έξαρση ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε, είναι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία”, σημείωσε.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ