Πολύ ισχυρός σεισμός συντάραξε την Κω

Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Κω μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 R που σημειώθηκε σήμερα (21/7) τα ξημερώματα στη 01:32, με αρχικό απολογισμό δύο νεκρούς, αρκετούς τραυματίες και ζημιές σε παλιά κυρίως κτήρια.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στα παράλια της Τουρκίας, στα Δωδεκάνησα, καθώς και στη Σαντορίνη. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, με το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ. Ακολούθησε μετά από επτά λεπτά δεύτερος σεισμός 5,1 R λίγο πιο βόρεια από τον πρώτο, στο ίδιο εστιακό βάθος, ενώ όλη τη νύχτα η μετασεισμική ακολουθία ήταν έντονη. Από τον σεισμό προκλήθηκε παλίρροια και άμπωτη, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του λιμανιού να πλυμμηρίσει και να κινδυνεύσουν σκάφη.

Το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να καταπλεύσει στο νησί το Blue Star Paros. Λειτουργικό πάντως παραμένει το αεροδρόμιο, όπου δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Μεταξύ των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

[adning id="140783"]

Νεότερη ενημέρωση 21/7 – ώρα 14:15

Το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε χθες τη νύχτα στην Κω, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το αναθεωρημένο μέγεθος του σεισμού είναι 6,6 Ρίχτερ σε σχέση με το 6,4 που είχε δοθεί αρχικά.

“Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 1:31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Richter, που προερχόταν από απόσταση 345Χλμ ΑΝΑ της Αθήνας Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20Χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Richter” αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού που υπογράφει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης.

[adning id="140783"]

Νεότερη ενημέρωση 21/7 – ώρα 19:00

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Attica Group τα πλοία του Ομίλου, Blue Star Paros, Blue Star 2 και Superfast XII, θα προσεγγίζουν τον λιμένα Κέφαλο της Κω, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον σεισμό στο κύριο λιμάνι του νησιού.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη