Τη διαδικασία προμήθειας και διενέργειας των self test, εξήγησε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πανδημία covid-19, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια των πρώτων 10 εκατ. self test έγιναν με πλήρη διαφάνεια, είπε, τονίζοντας ότι η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self test ολοκληρώθηκε σήμερα με την παράδοσή τους. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.
Ο κος Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι η παραλαβή των self test γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αττική και την Θεσσαλονίκη και αυτά μεταφέρονται σε 100 και πλέον φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα και στη συνέχεια σε όλα τα φαρμακεία της επικράτειας. Μαζί με κάθε self test θα διατίθεται και ενημερωτικό υλικό. Την εποπτεία της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από τις 7 Απριλίου και μέχρι τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να διαθέσουν σε πρώτη φάση σε μαθητές λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες από 18 έως 67 ετών, δηλαδή των παραγωγικών ηλικιών και τέλος στους άνω των 67 ετών που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
Βήμα-βήμα η διαδικασία διενέργεια των self test από τους μαθητές
Ο κος Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα self test για τα παιδιά τους με την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους. Όπως είπε, με νομοθετική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη.
Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να δηλώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο. Οσοι μαθητές είναι θετικοί θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Όσοι δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.
Για κατηγορίες εργαζομένων που το self test είναι υποχρεωτικό, ο κος Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.
Τόνισε ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται μόνο από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό, θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Για τους μαθητές θα το δηλώνουν οι γονείς και κηδεμόνες.
Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, όπου στη συσκευασία θα υπάρχουν και οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος και την εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.
Ο κος Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε επίσης ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, “αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών”. Σημείωσε ότι πρόκειται για εγκεκριμένα τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Τέλος, αναφερόμενος στη λειτουργία του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου, είπε ότι θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. “Ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.gr. και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr. για να κάνουν δωρεάν ταχύ τεστ αντιγόνου”, τόνισε.
Γκ. Μαγιορκίνης: Πώς πρέπει να απομονώνεται κάποιος στο σπίτι του όταν βγαίνει θετικός στο ατομικό τεστ
Στην αυτοαπομόνωση που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση που κάποιος βγαίνει θετικός στο ατομικό τεστ που έχει κάνει στο σπίτι του, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, εάν κάποιος βρεθεί θετικός μετά το ατομικό τεστ και ζει στο ίδιο σπίτι με άλλους ανθρώπους θα πρέπει να απομονωθεί σε ένα δωμάτιο και να βρίσκεται μακριά από τους υπόλοιπους τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Τα τρόφιμα που χρησιμοποιήθηκαν από τον ασυμπτωματικό φορέα τις τελευταίες δύο ημέρες θα πρέπει να πεταχτούν, ενώ ίδιος θα πρέπει να αποφεύγει την χρήση της κουζίνας.
Ο θετικός στον κορονοϊό φορέας θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασίας όταν κινείται στους κοινόχρηστους χώρους ενός σπιτιού και να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός όταν χρησιμοποιεί κοινόχρηστη τουαλέτα. Το ίδιο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι και όλοι οι υπόλοιποι που ζουν στο ίδιο σπίτι, καθώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ίδια αντικείμενα στο μπάνιο ούτε τις ίδιες πετσέτες. Ο καθένας θα πρέπει να φέρνει τα ατομικά του αντικείμενα όταν θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και το μπάνιο, τόνισε.
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρχουν μισάνοιχτα παράθυρα σε όλο το σπίτι, καθώς πλέον και ο καιρός επιτρέπει κάτι τέτοιο. Εφόσον ολοκληρωθεί η περίοδος νόσησης ενός θετικού φορέα του κορονοϊού, θα πρέπει να πλυθούν και να απολυμανθούν οι χώροι στους οποίους απομονώθηκε, δηλαδή το συγκεκριμένο δωμάτιο πριν χρησιμοποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη μιας οικογένειας.
Β. Παπαευαγγέλου: Πιο χρήσιμα από ποτέ τα ατομικά τεστ
Νωρίτερα, αναφερόμενη στα ατομικά διαγνωστικά τεστ, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι “πρόκειται για σημαντικό όπλο για την μείωση της διασποράς από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς”. Όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά εμάς τους ίδιους, αλλά με αυτήν προστατεύουμε τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά μας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι στη φάση αυτή, είναι πιο χρήσιμα από ποτέ, καθώς έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς ανάμεσα μας. Ωστόσο επισήμανε ότι όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ, δεν θα πρέπει να καθησυχάζεται και να χαλαρώνει όσον αφορά τα μέτρα προστασίας. Αναφορά επίσης έκανε και για την χρησιμότητα των ατομικών τεστ κατά τους θερινούς μήνες, τονίζοντας πως “το καλοκαίρι και αφού θα έχει ελεγχθεί η πανδημία, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε πριν από την συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις”.