Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε μέχρι να δούμε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, τόνισε απόψε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Σημείωσε ωστόσο πως καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, ενώ όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι “και στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών έχουν μειωθεί οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα”. Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι “όσο ο εμβολιασμός προχώρα και στους νεότερους, θα δούμε όπως και σε άλλες χώρες τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων”.
Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια, αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης, σε υψηλά όμως επίπεδα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με τον δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.
“Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς”, επισήμανε και έκανε λόγο για αυξητική τάση που παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η καθηγήτρια είπε επίσης, ότι η σταθεροποίηση στις εισαγωγές θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.
Αναφερόμενη στα μέτρα-ανάσες που δίνονται στην κοινωνία, είπε ότι με την μετακίνηση των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους για άσκηση, οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και να επιλέξουν μέρη για την άσκηση, στα οποία δεν θα υπάρχει πολύς κόσμος. “Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να δούμε φίλους που έχουμε να τους δούμε μήνες και μένουν σε διαφορετικούς δήμους. Να διατηρήσουμε την κοινωνική μας φούσκα”, επισήμανε.
Ν. Χαρδαλιάς: Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και παραλίες
Με αφορμή τις ειδικές συστάσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Θεσσαλονίκηες και Κοζάνης, που παρουσιάζουν ανησυχητική εικόνα τις τελευταίες ημέρες, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη για ιδιαίτερη περιοχή που πρέπει να δείξουν όλοι οι πολίτες όλης της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και δικαιολογίες.
“Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από ένα χρόνο μάχης με την πανδημία, για αυτό και από αύριο αποφασίστηκε να επιτραπούν, ειδικά στα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως η Αττική, οι μετακινήσεις για άσκηση, μεταξύ των δήμων τα Σαββατοκύριακα. Αυτό έγινε ώστε οι πολίτες να μην συνωστίζονται για ατομική άσκηση στους λίγους ανοιχτούς χώρους μιας περιοχής. Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χαρδαλιάς.
Σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, είπε ότι αυτό θα γίνει με έναν “εξαιρετικά συντεταγμένο και οργανωμένο τρόπο, κάτι το οποίο εισηγήθηκε η Επιτροπή γιατί έχει αποδειχθεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα”, ενώ προσέθεσε ότι “ενδεχομένως και επιδημιολογικά είναι πιο καλό να έχουμε τους πολίτες να λειτουργούν στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική τους αγορά από το να μαζεύονται σε σπίτια, να βγάζουν τις μάσκες και να χαλαρώνουν, διευκολύνοντας έτσι την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι θα οδηγήσει και τους πολίτες σε μια αναπροσαρμογή συμπεριφορών”.
Αναφορικά με διαδημοτικές μετακινήσεις για τα ψώνια των πολιτών, ο κος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι μπορούν να γίνουν με τη χρήση του 13032, μέσα σε 3 ώρες, πάντα με ραντεβού – είτε με διαδικασία click away ή και click in shop, να επισκεφθούν δηλαδή κι άλλο δήμο πάντα μέσα στην περιφερειακή ενότητα και πάντα μέσα σε 3 ώρες (στην Αττική εντός όλης της Περιφέρειας).
“Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Επιχειρούν από τη μία να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους, τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός, αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων και βεβαίως να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της”, σημείωσε ο κος Χαρδαλιάς.
“Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς και θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω, μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω συγχρωτισμό”, τόνισε ο κος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας πως αν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν.