Σταχυολόγηση 2015

Κάνοντας μια ανασκόπηση των γεγονότων του 2015, το ατλαντίς συγκέντρωσε ειδήσεις για τη Σαντορίνη που θέλουμε να θυμόμαστε ή και να ξεχάσουμε.

Ιανουάριος

IMG_0084

Ο καιρός έκανε και πέρυσι ποδαρικό με κρύο και ανήμερα των Θεοφανείων χιόνισε στα ορεινά του νησιού. Στα λευκά ντύθηκε η Σαντορίνη για δεύτερη φορά και στα μέσα Φεβρουαρίου.

Φεβρουάριος

dust_1feb15_1003Πέπλο αφρικανικής σκόνης κάλυψε τη Σαντορίνη στις αρχές Φεβρουαρίου δημιουργώντας περιορισμένη ορατότητα και αποπνικτικές συνθήκες αναπνοής.


aothiras-aek

Την παραίτησή της από την τεχνική ηγεσία του ΑΟ Θήρας υπέβαλε αιφνιδιαστικά στις αρχές Φεβρουαρίου η Ελένη Μεμετζή, εν μέσω των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας. Λίγες μέρες μετά την διαδέχτηκε ο Απόστολος Οικονόμου ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα στο τιμόνι της ομάδας, που μετά από πολύ καλή έως τώρα πορεία βρίσκεται στην 3η θέση του φετινού πρωταθλήματος.

Μάρτιος

santorini_theone_logoΤον Μάρτιο παρουσιάστηκε από την διαφημιστική εταιρεία Ogilvy το νέο λογότυπο της Σαντορίνης ως τουριστικού προορισμού, μαζί με πέντε υψηλής αισθητικής και τεχνικής προωθητικά βίντεο. Η δημιουργία του νέου διαφημιστικού υλικού της Σαντορίνης είναι μέρος των αντισταθμισμάτων που προσέφερε η ΔΕΗ για το black out του Αυγούστου 2013. Το κεντρικό βίντεο της καμπάνιας ήταν το ακόλουθο.


fira_ydrefsi_0384Τον Μάρτιο έγινε και η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στα Φηρά. Εξαιτίας των μεγάλης έκτασης έργων, είχαν ισχύσει οι “καλοκαιρινές” κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Απρίλιος

helicopter_praniΕργασίες προστασίας των στύλων, που κρατούν τα καλώδια τροχιάς του τελεφερίκ, από κατολισθήσεις βράχων. Για τη μεταφορά των απαιτούμενων υλικών στα πρανή της καλντέρας κρίθηκε αναγκαία η χρήση ελικοπτέρου.


asfaltos_27apr15Στα τέλη Απριλίου, που οι καιρικές συνθήκες το επέτρεψαν, και ενώ ωστόσο η τουριστική σεζόν είχε ξεκινήσει, μπήκαν σε φάση ολοκλήρωσης οι εργασίες αποκατάστασης στο δρόμο Καρτεράδου-Μεσαριάς που αφορούσαν στην εργολαβία «Επέκταση δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης Καρτεράδου Θήρας» της ΔΕΥΑΘ.

Μάιος

kodonas_1117Το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Σαντορίνη επεκτάθηκε με την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών. Τον Μάιο τοποθετήθηκαν στο νησί οι ανάλογοι μπλε κώδωνες που προορίζονται για τη συλλογή γυαλιού προς ανακύκλωση.


recis2015_1265Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη και εκπροσώπων από 14 νησιά πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Μαΐου 2015, το 1ο Συνέδριο για την Ανακύκλωση στις Νησιωτικές Περιοχές (RECIS 2015), στο Συνεδριακό Κέντρο Πέτρος M. Νομικός.

Ιούνιος

kokkini_paralia_0777

Με ανακοίνωσή του το ΙΜΠΗΣ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανότητα νέων καταπτώσεων βράχων στην Κόκκινη Παραλία που επισήμως είναι κλειστή για το κοινό από τον Αύγουστο του 2013.


cruiseships5_17jun2015

Πέντε μεγάλα κρουαζιερόπλοια βρέθηκαν ταυτόχρονα σχεδόν στον Όρμο των Φηρών στις 17 Ιουνίου, με την Ένωση Λεμβούχων να εξυπηρετεί περί τους 15.000 επιβάτες. Το θέμα του ορθότερου προγραμματισμού αφίξεων από την πλευρά των εταιρειών κρουαζιέρας άρχισε να συζητείται έντονα.


allyear_25jun15_0066

Στη Σαντορίνη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας “Σαντορίνη – προορισμός όλο το χρόνο”, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη και θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον χειμώνα 2016-2017.


psaras_xydakis_0023

Με τη διάσημη και άρτια διατηρημένη τοιχογραφία του «Ψαρά» από τη δυτική οικία της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου εμπλουτίστηκε στα τέλη Ιουνίου η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, στα Φηρά. Ο «Ψαράς», ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αιγιακής μεγάλης ζωγραφικής των προϊστορικών χρόνων, εκτίθεται για πρώτη φορά σχεδόν 45 χρόνια μετά την εύρεση και συντήρησή του. Στη φωτογραφία ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης μπροστά από την τοιχογραφία του “Ψαρά”.


beach_0151“Να περάσουν καλά οι τουρίστες” ήταν η προτεραιότητα για τη Σαντορίνη τη στιγμή που η χώρα κλυδωνιζόταν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος και την επιβολή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων.

Ιούλιος

aporrimmatodektes_0464

Νέοι μικροί επιδαπέδιοι απορριμματοδέκτες τοποθετήθηκαν στους πεζοδρόμους των Φηρών. Η επιλογή του σχεδίου ήταν αποτέλεσμα διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων ΚΑΠΠΑ Group, που έχει την εργολαβία καθαριότητας του Δήμου Θήρας


8tetto_oia

Μουσικές εκπλήξεις επεφύλαξε ο Δήμος Θήρας σε επισκέπτες της Οίας, των Φηρών και του Ακρωτηρίου, όταν το φωνητικό σύνολο 8tetto εμφανίστηκε χωρίς προαναγγελία και τραγούδησε a cappella γνωστά κομμάτια κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Αύγουστος

Πηγή στοιχείων: ΣΕΤΕ, Επεξεργασία διαγράμματος: ατλαντίς

Σημαντικά αυξημένες ήταν οι αεροπορικές αφίξεις τον Αύγουστο στη Σαντορίνη, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Η αύξηση ανήλθε σε 14.6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σεπτέμβριος

ekloges_sept15_finalΆλλαξε χρώμα η Σαντορίνη μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου καθώς πρώτο κόμμα ανεδείχθη ο ΣΥΡΙΖΑ με 2.535 ψήφους και ποσοστό 33,13%. Σημαντική απώλεια ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχαν στη Σαντορίνη η ΝΔ και το Ποτάμι.

Οκτώβριος

ormos_firon_24sep13Θανατηφόρο ατύχημα σημειώθηκε στις σκάλες προς τον Όρμο Φηρών όταν 67χρονη Γερμανίδα τουρίστρια, επιβάτης κρουαζιεροπλοίου, παρασύρθηκε και ποδοπατήθηκε από μουλάρι.


IMIC15_225x225

Ο βιωματικός τουρισμός βρέθηκε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου IMIC 2015 που πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη.

Νοέμβριος

SouthAegean_logo_2015

Με νέα τουριστική ταυτότητα εμφανίστηκε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική έκθεση World Travel Market, στις αρχές Νοεμβρίου στο Λονδίνο.


 

air_arrivals_october_2015

Στο 17,7% διαμορφώθηκε η μέση αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, για το χρονικό διάστημα Απρίλιος-Οκτώβριος 2015. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώθηκε το 2015 στα περιφερειακά αεροδρόμια (όλα, πλην Αθήνας).


Unesco_5nov15_0021Το διεθνές συμπόσιο της UNESCO, με τίτλο “Η κληρονομιά και η αξιοποίηση των αμπελοοινικών περιοχών” πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη στις αρχές Νοεμβρίου, με περισσότερους από 110 συμμετέχοντες να παρακολουθούν τις εργασίες του. Κατά τη διάρκεια του συμποσίου συζητήθηκε διεξοδικά η προοπτική να περιληφθεί ο αμπελώνας της Σαντορίνης στον παγκόσμιο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


aporrimatoforo_anakyklosis_0661

Νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης και 200 μπλε κάδους εξασφάλισε τον Νοέμβριο η Σαντορίνη ως επιβράβευση από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για τα θετικά αποτελέσματα που σημειώνει το πρόγραμμα ανακύκλωσης στο νησί.

Δεκέμβριος

acropolis_1dec15_1Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Ακρόπολης και με την παρουσία των Υπουργών Τουρισμού και Περιβάλλοντος έγινε και στην Αθήνα η παρουσίαση της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας “Σαντορίνη-προορισμός όλο τον χρονο”.

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη