Σαντορίνη: Στηρίζει η CLIA την εφαρμογή ανώτατου ημερήσιου ορίου επισκεπτών κρουαζιέρας

Η συνεργασία για βιώσιμο τουρισμό κρουαζιέρας στο επίκεντρο των συζητήσεων με τις τοπικές αρχές του νησιού

Να εργαστούν από κοινού για το βιώσιμο μέλλον του τουρισμού κρουαζιέρας στη Σαντορίνη συμφώνησαν κατά τη χθεσινή (4/7) τους συνάντηση οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) και ο Δήμαρχος Θήρας. Από την πλευρά της CLIA επισημάνθηκε ότι η διαχείριση του τουρισμού κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αποτελεί προτεραιότητα για τον κλάδο στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις ιδιομορφίες της Σαντορίνης, εκφράστηκε η υποστήριξη στην πρόθεση του Δήμου Θήρας για αυστηρή εφαρμογή του πλαφόν των 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας ημερησίως, βάσει του 75% της πληρότητας των κρουαζιερόπλοιων.

Χαιρόμαστε που ο Δήμος Θήρας συζήτησε και συμφώνησε με την CLIA τις λύσεις για τη βιώσιμη λειτουργία του κλάδου της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη, με γνώμονα την προστασία της μοναδικότητας του τόπου μας και την εμπειρία του επιβάτη”, δήλωσε ο Δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος.

Εκπροσωπώντας την CLIA, η Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου Μαρία Δεληγιάννη δήλωσε: “Η Σαντορίνη είναι ένας ιδιαίτερος και εξαιρετικά δημοφιλής τόπος, και συμμεριζόμαστε την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης του τουρισμού στο νησί. Ο Δήμαρχος κ. Νικόλαος Ζώρζος ήταν ξεκάθαρος μαζί μας από την αρχή της φετινής σεζόν, σχετικά με την πρόθεσή του να εφαρμόσει αυστηρά το υπάρχον ημερήσιο ανώτατο όριο των 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας, με βάση το 75% της πληρότητας των κρουαζιερόπλοιων, και υποστηρίζουμε αυτή τη θέση, αναγνωρίζοντας τις ιδιομορφίες της Σαντορίνης. Παρότι πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των τουριστικών ροών στο νησί, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε οι πρώτοι που συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Θήρας για το βιώσιμο μέλλον του τόπου”.

“Όπως και στη Μύκονο, έτσι και στη Σαντορίνη έχουμε στηρίξει τις τοπικές προσπάθειες για την εφαρμογή ενός συστήματος κρατήσεων θέσεων ελλιμενισμού (berth management system), που θα πλαισιώνεται από μια διαφανή πολιτική ελλιμενισμού, με σαφείς κανόνες και κριτήρια. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για αποτελεσματική διαχείριση και διάχυση των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση”, συμπλήρωσε η κα Δεληγιάννη.

Η CLIA επιβεβαίωσε επίσης ότι από την αρχική εισαγωγή του ημερήσιου ανώτατου ορίου των 8.000 επισκεπτών κρουαζιέρας, το 2018, οι εταιρείες κρουαζιέρας παρέμειναν σταθερά προσηλωμένες στην εφαρμογή των κανόνων όπως ορίζονται από τις τοπικές αρχές.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης από την πλευρά του Δήμου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας Γιώργος Νομικός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Νομικού και ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Τάσος Κονιδάρης και από την πλευρά της CLIA ο Αντιπρόεδρος Λιμένων και Προορισμών Νίκος Μερτζανίδης, συζητήθηκαν και διάφορα άλλα θέματα, όπως η πιθανή ανάπτυξη πρόσθετων διεπαφών στο νησί, καθώς και τρόπων βελτίωσης της λειτουργίας των κρουαζιερόπλοιων.

© Atlantea

Η δέσμευση της CLIA στους στόχους που αφορούν τη Σαντορίνη αποτελεί μέρος του Σχεδίου Δράσης του κλάδου της κρουαζιέρας για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε πέρσι και στοχεύει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από την κρουαζιέρα, προσφέροντας παράλληλα στους επιβάτες μια εμπειρία που ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες όσων επισκέπτονται την Ελλάδα.

Παρότι η ανάπτυξη του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία, το Σχέδιο της CLIA αναγνωρίζει ότι αυτή η ανάπτυξη μπορεί να απαιτεί νέους τρόπους συνεργασίας, όπως προσαρμογές στα δρομολόγια ή στη λειτουργία των λιμανιών, καθώς και στενότερη συνεργασία για τη βελτίωση των πρακτικών τουριστικής διαχείρισης στους προορισμούς. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν την υιοθέτηση συστημάτων διαχείρισης θέσεων ελλιμενισμού σε τοπικό επίπεδο για τον καλύτερο σχεδιασμό των αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων, την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών και θέσεων ελλιμενισμού για καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων, αλλά και το άνοιγμα νέων προορισμών.

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη