Στις 15 Ιουνίου η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Με τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως τέθηκε τέλος στην αγωνία μαθητών και γονέων σχετικά με την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, η οποία εν τέλει έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και για τις 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Αναλυτικό πρόγραμμα θα εκδοθεί προσεχώς, ενώ αναμένονται οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για επιμέρους πτυχές του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο δράσης του υπουργείου Παιδείας για τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, έχει ως εξής:

Λειτουργία σχολείων
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν σταδιακά, σε δύο φάσεις. Πρώτα, στις 11 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Μια εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, και του Γυμνασίου. Επίσης, το διδακτικό έτος θα επεκταθεί στα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου. Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ενώ θα δοθεί έμφαση στην κάλυψη της ύλης. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Η νέα σχολική χρονιά 2020-21 θα αρχίσει πιθανότατα νωρίτερα για όλες τις σχολικές βαθμίδες, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, η αναστολή λειτουργίας τους παρατείνεται. Όπως σημείωσε η υπουργός, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος από την 1η Ιουνίου και αυτό “μόνο αν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά”. Πρόσθεσε επίσης ότι εάν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία επαναλειτουργήσουν φέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Το μισό τμήμα θα πηγαίνει σχολείο Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή και το άλλο μισό Τρίτη-Πέμπτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Η απόσταση ανάμεσα στους μαθητές θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά. Για τις ημέρες που οι μαθητές δε θα είναι στο σχολείο, θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι τους.

Επίσης, συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά που φοιτούν σε εκπαιδευτικές δομές που παραμένουν σε αναστολή.

Στα σχολεία θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα. Επίσης θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές και θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων. Η χρήση μάσκας μέσα στην τάξη και στα σχολικά λεωφορεία θα είναι προαιρετική.

Προ της έναρξης, θα σταλούν στους διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί). Για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο, θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης.

Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

Λειτουργία φροντιστηρίων
Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Ωστόσο, η κα Κεραμέως επισήμανε ότι ισχύει ισχυρή σύσταση από πλευράς Πολιτείας για τηλεκπαίδευση. Τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα θα ισχύουν και στα φροντιστήρια.

Ειδικά σχολεία
Για τα ειδικά σχολεία, η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η αναστολή λειτουργία τους.

Δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού
Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση
H επανέναρξη της λειτουργίας των ΙΕΚ ορίζεται για τις 18 Μαΐου, όπου και εκεί θα ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. ενδιάμεση απόσταση, ενώ παράλληλα, προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων. Επίσης, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου. Στις αίθουσες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας θα επιστρέψουν μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση. Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας. Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

Ανώτατη Εκπαίδευση
Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία στα πανεπιστήμια, ώστε να ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Από τις 25 Μαΐου θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις. Επίσης, θα επαναλειτουργήσουν οι εστίες για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν, ωστόσο, αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους. Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Βιβλιοθήκες
Για την ώρα, δεν προβλέπεται η επαναλειτουργία των βιβλιοθηκών

Χώροι λατρείας
Από τις 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή. Από τις 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως είπε η υπουργός τα παραπάνω θα γίνονται “με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας”.

Συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Η κα Κεραμέως τόνισε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί όσο δεν έχουν επαναλειτουργήσει οι εκπαιδευτικές μονάδες και για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που για ειδικούς λόγους δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές. Εξέφρασε δε τις πιο θερμές ευχαριστίες του υπουργείου και της Κυβέρνησης, σε εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και γονείς “για τη θερμή ανταπόκριση, για τη ζέση με την οποία αγκάλιασαν το νέο εγχείρημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για την προσαρμοστικότητά τους”.

“Το μάθημα συνεχίστηκε στο σπίτι για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Πήραμε, όμως, και όλοι μας ένα μάθημα ζωής. Ένα μάθημα ζωής για το πόσο πολλά μπορούμε να επιτύχουμε όλοι μαζί όταν είμαστε ενωμένοι”, κατέληξε η κα Κεραμέως.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη