Το χρονοδιάγραμμα αλλά και την προτεραιοποίηση, που προβλέπει η κυβερνητική στρατηγική σχετικά με τον εμβολιασμό του πολιτών κατά της νόσου του κορονοϊού ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τοποθέτηση του κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Όπως επισημοποίησε ο κος Μητσοτάκης, το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 22/12 και οι πρώτες παρτίδες εκτιμάται ότι θα είναι στην χώρα μας στις 26/12. Την επόμενη ημέρα, στις 27/12, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.
Ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με τη σειρά εμβολιασμού. Θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι πολίτες άνω των 65 ετών και σε αυτή την κατηγορία εκτιμάται ότι εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια άτομα.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία του εμβολιασμού, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, τονίζοντας πως μόνον όταν εμβολιαστεί σχεδόν το 70% του πληθυσμού θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αφήσαμε πίσω την πανδημία, ενώ επέμεινε πως για καιρό ακόμα εμβολιασμός και τήρηση των προστατευτικών μέτρων θα συμβαδίζουν.
Δεν παρέλειψε επίσης να επιστήσει την προσοχή όλων στην περίοδο των εορτών: “Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα, αυτή τη φορά, θα έρθουν άλλα Χριστούγεννα, θα έρθουν άλλες Πρωτοχρονιές, που θα μπορούμε να γιορτάσουμε έτσι όπως γιορτάζαμε πάντα. Αυτά τα Χριστούγεννα και αυτή η Πρωτοχρονιά θα είναι και πρέπει να είναι διαφορετική και είμαι απολύτως σίγουρος ότι οι συμπολίτες μας θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης και θα κάνουν αυτό το οποίο είναι σωστό. Σωστό για τους ίδιους, σωστό για τη χώρα”.
Οι επιτελείς της εκστρατείας εμβολιασμού
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην ομάδα που έχει αναλάβει την ευθύνη να φέρει εις πέρας όλες τις πτυχές της απαιτητικής διαδικασίας του εμβολιασμού. “Έχουν ήδη εξασφαλιστεί όροι ασφαλούς μεταφοράς, χώροι σωστής αποθηκεύσεις, τρόποι βέβαια γρήγορης μεταφοράς του εμβολίου στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας και έχω να τονίσω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν όλοι. Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, Ένοπλες Δυνάμεις -είναι εδώ μαζί μας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ- Πολιτική Προστασία, Αστυνομία. Όλοι μαζί είμαστε μία γροθιά, είμαστε μία ομάδα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτή τη διαδικασία. Η χώρα δεν έχει ποτέ στο παρελθόν υλοποιήσει ένα αντίστοιχο τέτοιο σχέδιο, οι τελευταίες μεγάλες εκστρατείες εμβολιασμού είχαν γίνει με τελείως διαφορετικά δεδομένα μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανείς σχεδόν από μας δεν τις θυμάται. Αλλά η εκστρατεία αυτή θα έχει τη χαρά να εκπροσωπείται επικοινωνιακά από την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμών την κα Θεοδωρίδου, που θέλω και πάλι να την ευχαριστήσω, για αυτά τα οποία έχει κάνει, για αυτά τα οποία θα κάνει από εδώ και στο εξής καθώς ο ρόλος της θα είναι απολύτως κρίσιμος. Και βέβαια στο επιχειρησιακό επίπεδο από τον Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ο οποίος έχει και την ευθύνη να συντονίσει αυτήν την πολύ μεγάλη προσπάθεια, που εμπλέκει τόσους διαφορετικούς φορείς και τόσα διαφορετικά Υπουργεία. Πάντα φυσικά θα εξακολουθούμε να έχουμε την υποστήριξη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για όλα όσα έχει προσφέρει αυτούς τους μήνες πολέμου κατά της πανδημίας”.
Από την Ε.Ε. η διαπραγμάτευση για την προμήθεια εμβολίων
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μειωμένη σε αριθμούς εμβολίων πρώτη παρτίδα που θα λάβουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση που γίνεται κεντρικά από την Ε.Ε. με τις φαρμακοβιομηχανίες. “Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί. Θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική και τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προφανώς η ευθύνη μεταπίπτει στις χώρες, έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη εθνική στρατηγική εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια”.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ