Στις 6-7 Ιουλίου το φετινό αγροτικό συνέδριο

Στις 6-7 Ιουλίου 2012 διοργανώνεται στη Σαντορίνη το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines, η οποία είναι και συνδιοργανωτής του συνεδρίου.

Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002, με πρωτοβουλία της Ηλιότοπος Συνέδρια και με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου. Το φετινό συνέδριο σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη σειρά αυτή διότι έχει πλέον ένα καθαρά διεθνή χαρακτήρα, πραγματοποιείται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και συμμετέχουν πολύ σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Επιπλέον η θεματική του, για πρώτη χρονιά φέτος, δεν περιορίζεται στενά σε θέματα Κυκλάδων αλλά αφορά στο Φυτογενετικό πλούτο και την Αγροτική Παράδοση όλων των νησιών του Αιγαίου.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τα αγροτικά συνέδρια της Σαντορίνης ξεκίνησε η επιτυχημένη προσπάθεια ανάδειξης της φάβας και του “τοματάκι Σαντορίνης” ως προϊόντων ΠΟΠ, όπως επίσης η διαρκής αναφορά του νησιού ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προορισμού που αξιοποιεί και προβάλει τη γαστρονομική του ταυτότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση περισσότερων και ποιοτικότερων τουριστών.

Σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι η παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία του Αιγαίου. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν. Παράλληλα έχουν προσκληθεί επιστήμονες, ερευνητές και στελέχη επιχειρήσεων να μοιρασθούν τις γνώσεις και τις απόψεις τους πάνω στο θέμα ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση για ομιλίες.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το βράδυ της 6ης Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ανοιχτή, πανηγυρική εκδήλωση, για το κοινό της Σαντορίνης και για κάθε ενδιαφερόμενο, στην οποία αναμένεται οτι θα συμμετέχουν περισσότερα από 750 άτομα και η οποία θα περιλαμβάνει:

-ομιλία γενικού ενδιαφέροντος σε θέμα διατροφής/υγείας/αγροτικής παραγωγής
-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης»
-τιμητική βράβευση (στο περσινό συνέδριο τιμήθηκε ο Ηλίας Μαμαλάκης)
-τον ετήσιο διαγωνισμό τηγανίσματος του καλύτερου τοματοκεφτέ από ντόπιες νοικοκυρές
-προσφορά τοπικών εδεσμάτων και μουσική

Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση προϊόντων των νησιών του Αιγαίου. Στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα και να γνωρίσουν τους παραγωγούς τους δημοσιογράφοι της γεύσης και του τουρισμού, επιστήμονες και ερευνητές σύνεδροι, τουρίστες και Σαντορινιοί που θα συμμετέχουν στην ανοιχτή εκδήλωση.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου θα περιληφθούν προφορικές παρουσιάσεις και posters, στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων του:

Βιοποικιλότητα: – Χλωριδική Ποικιλότητα, – Αγροβιοποικιλότητα (Τοπικές ποικιλίες, άγριοι συγγενείς), – Διατροφική αξία – Θεραπευτικές ιδιότητες φυτών
Αρχαιοβοτανική – Ιστορία
Λαογραφία – Παραδοσιακή ιατρική
Αγροτικό τοπίο (αμπελώνες, ελαιώνες, κ.α.)
Επιχειρηματική διάσταση (Επιτυχή επιχειρηματικά σχέδια)
Γαστρονομία – Τουρισμός

Η επιστημονική/συμβουλευτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες και συγκεκριμένα από τους (με αλφαβητική σειρά):

Σταύρος Βέμμος, Αν. Καθηγητής, Δ/ντης Εργαστηρίου Δενδροκομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνος Γιαννοπολίτης, Δρ. Γεωπόνος, Δ/ντης Σύνταξης των Εκδόσεων Αγροτύπος Α.Ε.
Ροίκος Θανόπουλος, Δρ. Γεωπόνος, Τμήμα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Helmut Knüpffer, Genebank Department, Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research (IPK), Γερμανία
Μάρκος Καφούρος, Γεωπόνος, Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
Μεταξία Κούτσικα Σωτηρίου, Καθηγήτρια, Τομέας Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας και Οικολογίας, Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Nigel Maxted, Dr., Senior Lecturer in Genetic Conservation, University of Birmingham, Μ. Βρετανία
Πηνελόπη Μπεμπέλη, Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βελτίωσης των Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μανόλης Σταυρακάκης, Καθηγητής, Δ/ντης Εργαστηρίου Αμπελολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πάρις Τσάρτας, Καθηγητής, Πρύτανης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σέρκος Χαρουτουριάν, Καθηγητής, Εργαστ. Γενικής Χημείας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο υπάρχουν στη διεύθυνση http://agric2012.conferences.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη