Στο Συμβούλιο Επικρατείας το προεδρικό διάταγμα

Σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικό με την εκτέλεση αυθαίρετων κατασκευών στη Θήρα, αναφέρεται ότι “συντάχθηκε και έχει ήδη διαβιβαστεί – στις 20/2/2012 – σχέδιο προεδρικού διατάγματος προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο διευρύνεται η προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος”. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο του νέου προεδρικού διατάγματος για τη ΖΟΕ της Σαντορίνης, αν και όπως διαμορφώθηκε μετά τις υποδείξεις του Δήμου Θήρας, δεν έχει δημοσιοποιηθεί και έτσι δεν είναι γνωστό το τελικό περιεχόμενό του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου του ΥΠΕΚΑ:

“Με αφορμή ρεπορτάζ και δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται στην εκτέλεση αυθαίρετων κατασκευών στη Θήρα το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφαση αναστολής για έξη μήνες έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Ειδικότερα το ΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες:

“Με την με αριθμό 57061/23-12-2011 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΦΕΚ 367 ΑΑΠ/30-12-2011) Νικολάου Σηφουνάκη, ανεστάλη για έξι (6) μήνες η έκδοση οικοδομικών αδειών στη Θήρα. Επίσης συντάχθηκε και έχει ήδη διαβιβαστεί – στις 20/2/2012 – σχέδιο προεδρικού διατάγματος προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο διευρύνεται η προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος.

Περαιτέρω με το νόμο 4030/2011 προβλέφθηκε η εξέταση των επώνυμων καταγγελιών από το Σώμα των Ελεγκτών Δόμησης. Σε καμία όμως περίπτωση δεν καταργήθηκε η αυτεπάγγελτη αρμοδιότητα των πολεοδομιών (ήδη Υπηρεσιών Δόμησης) να καταγράφουν την εκτέλεση αυθαίρετων εργασιών και αφενός να συντάσσουν έκθεση αυτοψίας αφετέρου δε να αναφέρουν, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την τέλεση αξιόποινων πράξεων, κατά το άρθρο 17 παρ. 8 του ν.1337/1983, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) ετών σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών δόμησης χωρίς οικοδομική άδεια ή κατά παράβαση οικοδομικής άδειας στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος σε περίπτωση αυτοφώρου κινεί τη σχετική διαδικασία.
Καμία σχέση δεν έχει με τα παραπάνω η αρμοδιότητα της επιτροπής του άρθρου 24 παράγραφος 9 του νόμου 4014/2011 περί αυθαιρέτων, η οποία αφορά μόνο αυθαίρετες κατασκευές, των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός πριν τις 28/7/2011 και σε καμία περίπτωση αυθαίρετες κατασκευές, μετά τις 28/7/2011.
Ως εκ τούτου οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων έχουν πλήρη αρμοδιότητα για καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών, την οποία οφείλουν να ασκούν αυτεπαγγέλτως.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου της Θήρας έχουν, εν κατακλείδι, την πλήρη ευθύνη αλλά και κατά τον Νόμο 3852/2010 – ΦΕΚ 87Α’ / 7 Ιουνίου 2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) για κάθε θέμα δόμησης.”


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη