Απόφαση για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του έργου “Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού”, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Αντικείμενο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 10.008.307 ευρώ (με ΦΠΑ), είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος παροχής τουριστικών πληροφοριών μέσω της δημιουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας “my digital tourism”.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία:
– Ψηφιακού Τουριστικού Χάρτη, μιας βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας μέσω της χαρτογράφησης όλων των ειδικών χαρακτηριστικών των υφιστάμενων και εν δυνάμει τουριστικών προορισμών της κάθε περιοχής της χώρας, δηλαδή ενδεικτικά σε αξιοθέατα, δραστηριότητες/εμπειρίες και τοπικά προϊόντα. Για την ανάπτυξη της πλατφόρμας, η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσω διαδικτύου και εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, θα προηγηθεί μια λεπτομερής χαρτογράφηση των πόρων κάθε τουριστικού προορισμού. Το περιεχόμενο θα παρέχεται σε έξι γλώσσες (ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική)
– Ψηφιακού αποθετηρίου πολιτιστικών πόρων της Ελλάδας και ψηφιακού διαδραστικού Μουσείου Τουρισμού με αξιοποίηση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας ΑR/VR, που θα περιλαμβάνει ψηφιακές θεματικές διαδρομές (π.χ. Δρόμοι του Κρασιού, Bήματα Αποστόλου Παύλου, κλπ) και μοναδικές εμπειρίες που ο επισκέπτης βιώνει στην Ελλάδα (π.χ. περίπατος σε κυκλαδίτικα σοκάκια, γεύμα στο ηλιοβασίλεμα δίπλα από τη θάλασσα, κλπ).
– Καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης των τουριστών με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, επίσης σε έξι γλώσσες. Το σύστημα θα περιλαμβάνει μια διαδικτυακή πύλη που θα αποτελέσει την μετεξέλιξη της υφιστάμενης επίσημης διαδικτυακής πύλης για τον ελληνικό τουρισμό: visitgreece.gr, μια εφαρμογή για κινητές συσκευές (εκσυγχρονισμός του VisitGreece App) και θα υποστηρίζεται από μηχανισμούς AI και έξυπνους βοηθούς, βασισμένους σε big data και έξυπνες υποδομές. Το περιεχόμενο στην εφαρμογή θα είναι διαθέσιμο και εκτός σύνδεσης οπουδήποτε και αν βρίσκεται ο χρήστης. Χάρη στην τεχνολογία των QR κωδικών, τα παραπάνω θα είναι διαθέσιμα στο χρήστη σε κεντρικούς κόμβους, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, σε μουσεία, σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες ή ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς και σε ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και θέατρα, κ.ά.
Στη νέα πλατφόρμα θα μεταπέσουν επίσης τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ολοκληρωθεί το β’ τρίμηνο του 2025.
Κύριος στόχος του έργου είναι η περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, η βελτίωση των υποδομών και του πολιτισμού, καθώς και η ευρύτερη ανάδειξη της εικόνας και της ιδιαίτερης ταυτότητας κάθε περιοχής της χώρας.
Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το υπουργείο Τουρισμού και φορέας υλοποίησης το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ