Συμβουλές φροντίδας των αλεξανδρινών

Συχνά, πολλοί θεωρούν, λανθασμένα, ότι τα αλεξανδρινά απαιτούν μεγάλη φροντίδα για να διατηρηθούν και πως αν δεν έχουν πάθος με τα λουλούδια, ίσως καλύτερα να προτιμήσουν κάποιο άλλο, πιο εύκολο στη φροντίδα, φυτό εσωτερικού χώρου. Ωστόσο, η περιποίηση των αλεξανδρινών είναι πολύ πιο εύκολη απ’ όσο νομίζετε. Ακολουθήστε μερικές απλές συμβουλές από τους ειδικούς της Stars for Europe (SfE), μιας πρωτοβουλίας μάρκετινγκ που ιδρύθηκε από ευρωπαϊκές εταιρείες καλλιέργειας αλεξανδρινών, ώστε να διατηρήσετε τα αλεξανδρινά σας ακμαία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προστασία από το κρύο και τα ρεύματα αέρα
Τα αλεξανδρινά, παρόλο που τα επιλέγουμε για να διακοσμήσουμε το σπίτι μας τους χειμερινούς μήνες, είναι τροπικά φυτά. Συγκεκριμένα, οι πρόγονοί τους προέρχονται από το Μεξικό. Εκεί μεγαλώνουν σε ψηλούς θάμνους, σε ήπιες θερμοκρασίες όλο τον χρόνο. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον κρύο, βαρύ χειμώνα. Για να παραμείνουν υγιή για μεγάλο διάστημα, δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασίες κάτω των 12°C ή σε μέρη με ρεύματα αέρα, καθώς ακόμη και με μια σύντομη έκθεση σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να χάσουν τα άνθη τους γρήγορα. Αυτό σημαίνει, ότι δεν πρέπει ποτέ να επιλέγετε αλεξανδρινά που βρίσκονται έξω από ένα κατάστημα ή σε σημείο που τα πιάνει ρεύμα.

Για τη μεταφορά τους από το ανθοπωλείο πρέπει να τυλίγονται ζεστά και να μεταφέρονται στο σπίτι το συντομότερο δυνατό. Μόλις φτάσετε στο σπίτι, φροντίστε να τα κρατήσετε σ’ ένα ζεστό μέρος μακριά από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητο να τα βάλετε σ’ ένα ελαφρώς ψυχρότερο δωμάτιο για λίγες ώρες για να εγκλιματιστούν πριν τα μεταφέρετε σ’ ένα ζεστό σαλόνι. Εάν η επιφάνεια που θα ακουμπήσετε τη γλάστρα είναι κρύα, ένα πιατάκι θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν ζεστά. Η ιδανική θερμοκρασία γι’ αυτά τα όμορφα εξωτικά φυτά είναι 15-22°C.

Επαρκές φυσικό φως
Τα αλεξανδρινά εκτός από ζέστη, χρειάζονται και φως. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην αγοράζετε αλεξανδρινά που έχουν τοποθετηθεί σε σκοτεινά σημεία των ανθοπωλείων, καθώς επίσης και να βρείτε ένα φωτεινό σημείο στο σπίτι. Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη, η ιδανική θέση για τα αλεξανδρινά σας είναι κοντά σ’ ένα παράθυρο με άμεσο ηλιακό φως, καθώς η ακτινοβολία είναι πολύ ασθενής για να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά.

Κρατήστε τα μακριά από πηγές θερμότητας
Τα αλεξανδρινά μπορεί να προτιμούν τη ζέστη, αλλά όχι την υπερβολική ζέστη. Συγκεκριμένα, ευδοκιμούν πολύ καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-20°C, παρά σε πολύ ζεστούς χώρους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τοποθετείτε ένα αλεξανδρινό δίπλα σε καλοριφέρ, τζάκι ή σόμπα. Σε χώρους με ενδοδαπέδια θέρμανση, τα φυτά καλύτερα να βρίσκονται σ’ ένα τραπέζι ή ένα ράφι παρά στο πάτωμα. Όσο πιο ζεστό το δωμάτιο, τόσο περισσότερο νερό χρειάζονται.

Διαφήμιση
maison_concept_objet_santorini

Βρείτε τη σωστή ισορροπία στο πότισμα
Το υπερβολικό πότισμα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται με τα αλεξανδρινά. Τα φυτά αυτά ανταποκρίνονται καλύτερα στην ελαφρά ξηρασία παρά στην έντονη υγρασία. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να στεγνώνουν εντελώς. Ελέγξτε την υγρασία του χώματος πριν την αγορά, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ξηρό, ούτε πολύ υγρό. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένετε να τα ποτίσετε μέχρι να είναι τελείως στεγνά σε βάθος 2-3 εκατοστών ή η γλάστρα να είναι ελαφριά όταν τη σηκώνετε. Το πόσο συχνά χρειάζεται νερό ένα αλεξανδρινό εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, την υγρασία και το μέγεθος της γλάστρας. Τα μίνι αλεξανδρινά που συνήθως φυτεύονται σε γλάστρες των 6 εκατοστών χρειάζονται νερό πιο συχνά από τα μεγαλύτερα φυτά, λόγω του μικρού όγκου του χώματος.

Ιδανικά, χρησιμοποιήστε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ κατάλληλο θεωρείται επίσης το ζεστό νερό της βροχής. Σε περιοχές με σκληρό νερό βρύσης, θα ήταν καλό να φιλτράρετε το νερό πριν το πότισμα. Τα αλεξανδρινά μπορούν να ποτίζονται απευθείας στο χώμα, με βύθιση της γλάστρας στο νερό ή εσωτερικά με σταγονόμετρο. Είναι σημαντικό να αποστραγγίζετε το πλεονάζον νερό από το σταγονόμετρο ή τη γλάστρα τουλάχιστον 15 λεπτά μετά το πότισμα για να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία.

Αν ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, δε θα πάει τίποτα στραβά, ειδικά αν έχετε επιλέξει ένα καλής ποιότητας, φρέσκο αλεξανδρινό. Μπορείτε να το καταλάβετε από το πυκνό, υγιές φύλλωμά του και βλέποντας αν τα μικρά μπουμπούκια στο κέντρο των πολύχρωμων φύλλων είναι ακόμα κλειστά.

Με πληροφορίες από τη Stars for Europe


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη