Συμπόσιο Άμπελος 2017: Τα συμπεράσματα

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Σαντορίνη οι εργασίες του 4ου Διεθνούς Συμποσίου ΑΜΠΕΛΟΣ με θέμα “Μεσογειακός Αμπελώνας και Κλιματική Αλλαγή” το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Μαϊου, με τη συμμετοχή επιστημόνων και ερευνητών από την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Γεωργία, Σλοβενία, Ελλάδα) και την Αυστραλία.

Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν επιβεβαίωσαν τη σημαντική επίδραση της κλιματικής αλλαγής και ειδικότερα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του αέρα, στην φαινολογία, τη φυσιολογία, και τον χρόνο ωρίμανσης των σταφυλιών. Σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 40 χρόνια παρατηρείται στους ευρωπαϊκούς αμπελώνες, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία, η εκβλάστηση, η άνθηση και η ωρίμανση των σταφυλών να γίνεται 2-3 βδομάδες νωρίτερα, ενώ η πλήρης ωρίμανση των σταφυλών να πραγματοποιείται σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες. Επισημάνθηκε δε ότι ανεξάρτητα από τα προγνωστικά μοντέλα της πορείας των κύριων κλιματικών παραμέτρων (θερμοκρασία, βροχόπτωση, ηλιοφάνεια) ο ευρωπαϊκός αμπελο-οινικός χάρτης θα αλλάξει σημαντικά, τόσο ως προς την ποικιλιακή διάρθρωση όσο και τα δομικά του συστατικά, με μάλλον δυσμενείς συνέπειες στην ποιότητα των οίνων, ιδιαίτερα των λευκών ποικιλιών αμπέλου.

[adning id="140783"]



Παράλληλα διατυπώθηκε η αναγκαιότητα της εκπόνησης στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανάλογα με την αμπελουργική περιοχή, την ποικιλία, την αμπελοκομική τεχνική, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποικιλιακό πλούτο αλλά και την ποικιλομορφία των αμπελουργικών εδαφών, ώστε να είναι δυνατή στα επόμενα χρόνια, η κατά το δυνατό ελαχιστοποίηση των αρνητικών και μεγιστοποίηση των θετικών επιδράσεων. Στον στρατηγικό αυτό σχεδιασμό περιλαμβάνονται βραχυπρόθεσμα (διαχείριση της βλάστησης με την εφαρμογή των κατάλληλων χλωρών κλαδεμάτων, η τροποποίηση των συστημάτων μόρφωσης και υποστύλωσης των πρέμνων, η διαχείριση του υδατικού δυναμικού, η αντικατάσταση με εμβολιασμό ορισμένων ευπαθών ποικιλιών κ.ά.), και μακροπρόθεσμα (αναζήτηση αμπελότοπων μεγαλύτερου υψόμετρου, επιλογή μεγαλύτερου βλαστικού κύκλου και ανθεκτικών στις νέες συνθήκες υποκειμένων αμπέλου, επιλογή κλώνων και ποικιλιών όψιμης ωρίμανσης, κ.ά.).

Σημαντικά ήταν και τα συμπεράσματα-προτάσεις του σεμιναρίου για την εφαρμογή της κλωνικής επιλογής στην Ελλάδα, μετά και τη δημοσίευση του σχετικού Κανονισμού από το ΥΠΑΑΤ. Παρά τις αδυναμίες και τις γραφειοκρατικού τύπου διαδικασίες που επεσήμαναν, έκριναν ως θετικό βήμα τη δημοσίευση του σχετικού κανονισμού και κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση των διατάξεων (απλοποίηση διαδικασιών αξιολόγησης κλώνων, επικαιροποίηση διατάξεων σχετικά με τον ιολογικό έλεγχο), καθώς και υιοθέτηση των μοριακών δεικτών στην ταυτοποίηση των ποικιλιών και κλώνων αμπέλου. Επίσης τονίστηκε η σημασία της απόκτησης γνήσιου και πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού αμπέλου, από κλώνους και ποικιλίες, ενόψει και των νέων περιβαλλοντικών συνθηκών του ελληνικού αμπελώνα.

[adning id="140783"]



Το ΑΜΠΕΛΟΣ διοργανώθηκε από την Ηλιότοπος Συνέδρια και την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (SantoWines), υπό την αιγίδα των:

  • Παγκόσμιου Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV)
  • Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Δήμου Θήρας
  • Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας
  • ΤΕΙ της Αθήνας
  • Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας
  • ΕΔΟΑΟ
  • ΣΕΟ
  • ΚΕΟΣΟΕ

Χορηγός του ΑΜΠΕΛΟΣ ήταν η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (SantoWines) και υποστηρικτές τα Φυτώρια Φασσουλής, η Vitro Hellas, η Sulphur Hellas, o Σύνδεσμος Ελληνικών Φυτωρίων Αντιφυλλοξηρικής Αμπέλου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και το Aegean Cuisine, το Οινοποιείο Μπουτάρη, το Οινοποιείο Βενετσάνου, τα ξενοδοχεία Astro Palace (White Hotels), Casa Florina (Meltemi Hotels), Altana και Ηλιότοπος.

Oι συμμετέχοντες, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιιά και να γνωρίσουν τους εκπροσώπους των οινοποιείων: SantoWines, Αρτέμης Καραμολέγκος, Βενετσάνος, Κάναβα Πέτρου Νομικού, Κάναβα Ρούσσος, Μπουτάρη και Χατζηδάκη.

Την Κυριακή, 14 Μαϊου οι σύνεδροι επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στα Οινοποιεία Βενετσάνου, Χατζηδάκη και στη SantoWines.

To ΑΜΠΕΛΟΣ οργανώθηκε στο πλαίσιο της σειράς των αγροτικών συνεδρίων που οργανώνονται στη Σαντορίνη από το 2002. Πρόκειται για το 4ο ΑΜΠΕΛΟΣ και το 9ο Αγροτικό Συνέδριο της Σειράς που έφεραν στο προσκήνιο τον πρωτογενή τομέα και τα εξαιρετικά προϊόντα της Σαντορίνης και συνέβαλαν στην ανάδειξη της μικρόκαρπης τομάτας της Σαντορίνης ως προϊόν ΠΟΠ.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη