21.2 C
Santorini
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμπόσιο για τη Θηρασία στην Θεσσαλονίκη

Share

thirasia_erevnaΤο μικρό και απομονωμένο νησί της Θηρασίας είναι το αντικείμενο της έρευνας της πολυεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ιόνιου Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα, με τίτλο «Διαχρονικοί Νησιωτικοί Πολιτισμοί. Η περίπτωση της Θηρασίας» έχει στόχο τη διαχρονική χαρτογράφηση της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, ώστε να αναδειχθούν οι επιλογές, οι περιορισμοί, οι αλλαγές, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες και να διερευνηθεί ποικιλοτρόπως το φαινόμενο του νησιωτισμού. Ξεκίνησε το 2007, με μια πρώτη αναγνώριση του χώρου και της ανθρώπινης παρουσίας, από τα πρώτα ίχνη της έως την πρόσφατη εποχή. Το 2012 η έρευνα εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Θαλής, με τον τίτλο «Διαχρονικοί, νησιωτικοί πολιτισμοί: η περίπτωση της Θηρασίας» και διευρύνθηκε με τη συμμετοχή πολλών ερευνητών, ποικίλων ειδικοτήτων (γεωλόγων, αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, τοπογράφων, κοινωνικών ανθρωπολόγων κ.α.).

Το 2015 η έρευνα ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν στο Συμπόσιο, με τίτλο «Διαχρονικοί Νησιωτικοί Πολιτισμοί. Η περίπτωση της Θηρασίας» την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ. Η έναρξη του Συμποσίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Ιουνίου και ώρα 9.30. Παράλληλα με το Συμπόσιο θα λειτουργεί έκθεση με πλούσιο υλικό από τις έρευνες των επιστημόνων.

«Η Θηρασία είναι ένα εξαιρετικό πεδίο για μία τέτοιου είδους έρευνα γιατί διατηρείται εν πολλοίς αλώβητη από τη σύγχρονη άναρχη ανάπτυξη. Τα πορίσματα της έρευνας, πέραν της ιστορικής και επιστημονικής τους αξίας, θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό μιας ήπιας ανάπτυξης που θα αξιοποιήσει τα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του νησιού» υποστηρίζουν οι συντελεστές του έργου.

Συντονίστρια του Ερευνητικού Έργου είναι η Ομ. Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Κλαίρη Παλυβού.

Δείτε το πρόγραμμα του διήμερου συμποσίου ΕΔΩ.

[hr style=”single”]

[box style=”2″]

thirasiaI_428x600Το βιβλίο “Θηρασία Ι: μία διαχρονική διαδρομή” μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ:
http://www.santorini.net/shop/books/in_greek/thirasia-i-mia-diahroniki-diadromi/
 
κλικ στη φωτογραφία για μεγαλύτερο μέγεθος
[/box]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη