Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και με τη στήριξη της Αρχαιολογικής Εταιρείας διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα “Το Αρχαιολογικό Έργο στις Κυκλάδες”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στην Αθήνα, 22-26 Νοεμβρίου.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι να δημοσιοποιηθεί το πολύπλευρο αρχαιολογικό έργο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων από τους φορείς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα και τις Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές. Στόχος είναι το Συνέδριο να αποτελέσει θεσμό μέσω του οποίου θα παρουσιάζονται στους ειδικούς και το ευρύ κοινό τα πορίσματα της έρευνας στις Κυκλάδες.
Το Συνέδριο διοργανώνεται προς τιμήν της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και στη μνήμη του Νικόλαου Ζαφειρόπουλου, Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (1959-1972), ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στην προστασία, τη μελέτη και την ανάδειξη των κυκλαδικών αρχαιοτήτων.
Οι θεματικές του Συνεδρίου θα καλύπτουν τους παρακάτω τομείς:
α) Ανασκαφικό και ερευνητικό έργο: έρευνες πεδίου (σωστικές και συστηματικές ανασκαφές, επιφανειακές έρευνες), μελέτες υλικού, συνθετικές μελέτες.
β) Ανάδειξη και ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων, συντήρηση και αναστήλωση μνημείων.
γ) Δημιουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών Συλλογών.
Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου (22/11) ο Δήμαρχος Θήρας κος Νίκος Ζώρζος θα πάρει μέρος σε στρογγυλή τράπεζα-συζήτηση με θέμα: “Τα μνημεία των Κυκλάδων: παράγοντες προστασίας του κυκλαδικού τοπίοιυ και φορείς βιώσιμης ανάπτυξης”.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει περιοδική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, με τίτλο “Κυκλάδες: τα μνημεία και οι άνθρωποί τους”. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει χαρακτηριστικά παραδείγματα αποκάλυψης, τεκμηρίωσης, ανάδειξης και συντήρησης σημαντικών αραχιολογικών χώρων, μνημείων και κινητών ευρημάτων των Κυκλάδων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο δύσκολο και πούπλοκο έργο των ανθρώπων που εργάστηκαν για αυτά, με αφορμή αρχαιότητες ειδικά από τη Θήρα, τη Δήλο και τη Νάξο.
[adning id="140783"]