Συνέντευξη Μαχαιρίδη: Αποχωρεί από τα κοινά και την πολιτική

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην Πόπη Αλιμπέρτη (Ραδιοφωνία Κυκλάδων) παραχώρησε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα για το 2013 την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μαχαιρίδης δεν παρέλειψε, επίσης, να απαντήσει σε όσους κάνουν λόγο για τήρηση – από την πλευρά του – μεροληπτικής στάσης υπέρ της Δωδεκανήσου.

Όπως είπε, “πρέπει να ξεφύγουμε από αυτές τις λογικές και τις νοοτροπίες”, γιατί “αυτό που έχει σημασία είναι πώς οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να δραστηριοποιηθούν” και αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους, καθώς και τους πόρους που έχουν στη διάθεση τους “να προχωρήσουν στην ανάπτυξη του κάθε νησιού”.

“Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πώς θα μπορέσουμε σε αυτή την προγραμματική περίοδο και το 2013 να απορροφήσουμε 90 εκατομμύρια που έχουμε στη διάθεση μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτούς τους πόρους γιατί έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του τόπου, με τα έργα υποδομής, κυρίως με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας” δήλωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε: “πρέπει να ανασκουμπωθούν όλοι και να τρέξουν, να προσπαθήσουν τουλάχιστον να μην χάσουμε πόρους […] Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ και χρειάζεται μια τιτάνια προσπάθεια, γιατί είναι πόροι που τους έχουμε ανάγκη […] Αν μπορέσουμε στη διαδρομή να βρούμε κι άλλους πόρους, γιατί όχι να μπορέσουμε να τους διαθέσουμε παραγωγικά, γιατί ακόμη και το ένα ευρώ τώρα πια θα πρέπει να το σκεφτούμε πώς θα το διαθέσουμε και πού θα το διαθέσουμε”.

Δεν με ενδιαφέρει το κουτσομπολιό

Όσον αφορά στα διάφορα σχόλια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες σχετικά με την Ανδριάνα Μπαφίτη (που, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει τη θέση της προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου), ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε κατηγορηματικά: “Δεν τα διαβάζω, δε με αφορούν, δεν με ενδιαφέρουν. Το κουτσομπολιό δε με ενδιαφέρει”.

Στη συνέχεια, μάλιστα, αναφέρθηκε σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικογένεια της κ. Μπαφίτη, το οποίο την έχει κρατήσει μακριά από τις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. “Νομίζω ότι όταν ένα παιδί συνοδεύει τον πατέρα του για χημειοθεραπεία στη Γερμανία ή στα νοσοκομεία των Αθηνών είναι δικαιολογημένο. Εμείς, επειδή ξέρουμε το πρόβλημα που υπάρχει, γι’ αυτό και δεν αναφερθήκαμε. Πάνω από τα πολιτικά, πρέπει να παραμείνουμε άνθρωποι. Εγώ τουλάχιστον παραμένω άνθρωπος. Αν κάποιος άλλος θέλει να συμπεριφέρεται διαφορετικά, δεν με απασχολεί. Υπάρχουν διαδικασίες που προβλέπονται σε όλα αυτά, η νομοθεσία είναι σαφής. Από κει κι ύστερα, νομίζω ότι πρέπει να πάμε λίγο παρακάτω και να ασχοληθούμε με τα σημαντικά ζητήματα που έχει ο τόπος και να μην ασχολούμαστε με τα προσωπικά του καθενός” δήλωσε ο κ. Μαχαιρίδης, αφήνοντας αιχμές για τη στάση που τηρούν όσοι καταφέρονται εναντίον της κ. Μπαφίτη.

Αποχωρεί από τα κοινά και την πολιτική

Ο κ. Μαχαιρίδης έκανε, επίσης, γνωστό ότι δε θα είναι υποψήφιος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες υπάρχει η σκέψη ακόμη και να αναβληθούν, καθώς η προεκλογική περίοδος θα συμπίπτει με την περίοδο που η χώρα μας θα πρέπει να απορροφήσει πολλαπλάσιους πόρους από το ΕΣΠΑ.

“Νομίζω, ότι κλείνοντας αυτός ο κύκλος, εφαρμόστηκε ο “Καλλικράτης”, άρα οι δομές έχουν στηθεί, το ΕΣΠΑ νομίζω ότι, με τη δική μας αποχώρηση, θα είναι σε ένα σημείο όπου πια θα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, θα έχει πολύ λίγο χρονικό διάστημα να κλείσουν τα προγράμματα. Ελπίζω το δικό μας πρόγραμμα να κλείσει πολύ νωρίτερα, δηλαδή έχω την αίσθηση ότι το 2014 θα έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο μας και θα έχουμε κάνει μια προετοιμασία για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Άρα, νομίζω ότι αν κάποιος ήθελε να συνεχίσει, θα έπρεπε να είχε και κάποιους λόγους, πλέον αυτών. Όταν θα αποχωρήσω θα είμαι 62 χρονών. Είναι μια ηλικία που, μετά από τόσα χρόνια, νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος να δει κι άλλα πράγματα, εκτός από την ενασχόληση με τα κοινά και την πολιτική” επεσήμανε ο περιφερειάρχης, αντικρούοντας τα όσα ακούγονται περί διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου της Ρόδου.

Σημαντικός ο θεσμός και ο ρόλος της περιφέρειας

Για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ο κ. Μαχαιρίδης επανέλαβε ότι επικρατεί ένα εχθρικό περιβάλλον απέναντί της, γιατί – όπως υποστήριξε – ο συγκεκριμένος θεσμός έχει την αποδοχή της κοινωνίας, απέδειξε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός και παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, παρά την υποστελέχωση.

“Η διοικητική μεταρρύθμιση στο νησιώτικο χώρο, στο επίκεντρο της, δεν είχε αυτή καθαυτή την περιφέρεια, αλλά είχε τον ισχυρό δήμο […] Θα χρειαστεί πολύς χρόνος προκειμένου, όντως, ο κάθε δήμος να είναι ένας δήμος-“κυβερνείο”. Δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, ακόμα και το θεσμικό πλαίσιο πολλές φορές δεν ευνοεί […] Η περιφέρεια έχει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο, γιατί η στρατηγική της ανάπτυξης πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά ευρύτερης εδαφικής περιφέρειας και όχι στενά του νησιού και κυρίως επειδή μιλάμε πάντα για νησιωτικές πολιτικές” υποστήριξε ο κ. Μαχαιρίδης και κατέληξε:
“Επειδή δεν έχουμε άλλους πόρους, πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια πιο ψηλά ακόμα, για να μπορέσουμε προς το τέλος του 2013 να πιάσουμε τους στόχους. Εμείς είχαμε θέσει ως στόχο να απορροφήσουμε 23 εκατομμύρια το 2012, κλείσαμε με 25,2 εκατομμύρια. Μακάρι να βάζουμε πάντα στόχους και να τους πετυχαίνουμε”.

Πηγή: www.naxosnow.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη