Συνέντευξη Γιάννη Βρούτση

Το ατλαντίς συνάντησε τον βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ κο Γιάννη Βρούτση, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαντορίνη και μίλησε μαζί του για θέματα επίκαιρου ενδιαφέροντος που αφορούν στην Σαντορίνη και στην κοινωνία γενικά.

Απομαγνητοφωνημένο κείμενο

ατλαντίς: Πού τοποθετείστε εν όψει της εκλογής νέου Προέδρου στην Νέα Δημοκρατία;

Γιάννης Βρούτσης: Η διατήρηση του υψηλού ποσοστού που πήρε η ΝΔ στις τελευταίες εκλογές εν μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής, επιβεβαιώνει τη διαχρονική παρουσία της στην κοινωνία. Στηρίζεται στο ότι η ιδεολογία της, οι αρχές και οι αξίες της παραμένουν αναλλοίωτες και σταθερές. Για τη ΝΔ η αλλαγή αρχηγού δεν είναι μια άγνωστη διαδικασία, είναι μια διαδικασία που ουσιαστικά γίνεται για 7η φορά. Είναι μια διαδικασία που γνωρίζουμε και έχει και το δικό της ενδιαφέρον με ό,τι σημαίνει αυτό, αλλά στο τέλος της είναι γνωστό πως αποκτώντας τον νέο πρόεδρό μας, όλοι με αφοσίωση θα τον στηρίξουμε με απόλυτο τρόπο, γιατί η ΝΔ σήμερα αποτελεί το δημοκρατικό αντιστάθμισμα απέναντι στην κυβέρνηση και είναι το κόμμα που έχει ανάγκη ο τόπος, τόσο για την λειτουργία της όσο και για τον αντιπολιτευτικό της λόγο.

α: Έχετε ταυτίσει το όνομά σας με ένα σύστημα παρακολούθησης της απασχόλησης στην Ελλάδα, το Εργάνη, το οποίο κατά κοινή ομολογία ήταν από τα πολύ επιτυχημένα projects που έγιναν στην προηγούμενη κυβέρνηση. Πώς θα εξελιχθεί το σύστημα τώρα;

Γ.Β.: Το σύστημα Εργάνη αποτελεί μια καινοτομία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε επίπεδο Ευρώπης και μάλιστα σε συζητήσεις με άλλους παράγοντες από την Ευρώπη όσο ήμουν υπουργός, υπήρχε ενδιαφέρον για να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες. Η Εργάνη αποδεικνύει ως σύστημα ότι στην Ελλάδα αν θέλουμε κάτι, μπορούμε να το κάνουμε. Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να εξοικονομίσουμε πόρους υπέρ των επιχειρήσεων και προς όφελος των εργαζομένων. Σε πραγματικό χρόνο μπορεί να καταγράφει την οικονομία όλης της Ελλάδος συνολικά ή ανά περιοχή, ή ανά κλάδο. Είναι κάτι ασύλληπτα ωφέλιμο γιατί βλέποντας την απεικόνιση, μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα και να ασκήσεις πολιτικές για το μέλλον.
Δυστυχώς η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία σταμάτησε τις εξελίξεις του συστήματος Εργάνη και εκτός από τη διακοπή ανάπτυξης της εφαρμογής παρακολούθησης της μισθωτής απασχόλησης, είχε και άλλες επιδράσεις, όπως το κυνήγι της αδήλωτης εργασίας μέσα από στοχευμένο πρόγραμμα που είχα αρχίσει να ετοιμάζω ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι υγιείς επιχειρήσεις και αυτές που πραγματικά πληρώνουν και για να ξέρουν που πάνε οι ελεγκτές να κάνουν έλεγχο. Και το άλλο ήταν το πρόγραμμα με το οποίο θα μπορούσαμε ηλεκτρονικά να καταγράψουμε τις ανάγκες για την ελληνική απασχόληση, μεσοπρόθεσμα, βραχυχρόνια και μακροπρόθεσμα. Έτσι θα μπορούσαμε να σχεδιάζουμε και το εκπαιδευτικό σύστημα και τα συστήματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ και να κάνουμε ένα πολύ προσγειωμένο και ρεαλιστικό προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια της χώρας μας. Δυστυχώς και αυτό σταμάτησε. Εύχομαι η κυβέρνηση να τα λάβει υπόψη της και να τα ξαναξεκινήσει γιατί είναι ωφέλιμα για την πατρίδα μας πάνω από όλα.

α: Η Σαντορίνη είχε μια πολύ καλή σεζόν πάλι, εντυπωσιακά καλή από πλευράς τουλάχιστον αφίξεων αλλά και απ΄οτι φαίνεται από πλευράς εσόδων, όμως παρατηρήσαμε ότι το νησί έχει φτάσει στα όριά του, κάτι που είναι άξιο προβληματισμού. Εσείς ως βουλευτής του νομού πώς βλέπετε αυτό το θέμα;

Εγώ τη Σαντορίνη τη βλέπω ως βουλευτής του Ν. Κυκλάδων από δύο οπτικές:
1) ως νησί μοναδικό στον κόσμο που αποτελεί διαφήμιση της Ελλάδας παγκοσμίως και
2) ως ένα από τα 24 νησιά των Κυκλάδων, με τις επιπτώσεις που είχαν οι δημοσιονομικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.
Ως προς την πρώτη οπτική, η Σαντορίνη δόξα τω Θεώ πάει πάρα πολύ καλά τουριστικά. Είναι το αποτέλεσμα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος λόγω της μοναδικής φυσικής της ομορφιάς και επειδή κρατάει ακόμα το χρώμα της. Και εδώ είναι το κλειδί για το μέλλον, ότι πρέπει να κρατήσουμε πάση θυσία το χρώμα της Σαντορίνης. Το κρίσιμο σημείο είναι να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον των επισκεπτών για το νησί. Ο Δήμος, οι άνθρωποι, οι επαγγελματίες πρέπει να μπουν σε ένα διάλογο και να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο δράσεων το οποίο να συζητηθεί με την κεντρική διοίκηση και αυτό μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Η δεύτερη οπτική έχει σχέση με την απώλεια για πρώτη φορά του ευεργετήματος του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, το οποίο είχε παραχωρήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για λόγους ισονομίας των κατοίκων της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς εξαιτίας της εδαφικής ασυνέχειας οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερο κόστος διαβίωσης αλλά και δυσκολότερη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός. Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ είναι ένα μέτρο άδικο και δε σας κρύβω ότι εμένα προσωπικά η τρόικα μου το είχε θέσει δύο φορές και φυσικά δύο φορές το πήρε πίσω. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το έδωσε σε συσκευασία δώρου, κάτι που το θεωρώ απαράδεκτο. Από την πρόσφατη κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε Σαντορίνη, Νάξο και Πάρο, αμέσως επηρεάστηκαν ήδη και άλλα νησιά μικρότερα, όπως η Δονούσα, η Σχοινούσα, τα Κουφονήσια και η Θηρασιά, νησιά που δεν έχουν αυτόνομες και ισχυρές οικονομίες και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα μεγαλύτερα γειτονικά τους νησιά. Κατά την προεκλογική περίοδο γύριζα στα νησιά και από παντού άκουγα ότι μια αριστερή κυβέρνηση δε θα το αφήσει αυτό να συμβεί και ότι δήθεν θα υπήρχαν ισοδύναμα και ένα παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο όπως αποδεικνύεται μετά τις εκλογές ήταν ένα ακόμα παραμύθι της κυβέρνησης, που έχει σήμερα αυτές τις συνέπειες στα νησιά.

α: Πώς βλέπετε την πρωτοβουλία του Δήμου Θήρας “Σαντορίνη-προορισμός όλο το χρόνο” που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη;

Γ.Β.: Θα ήθελα να εξειδικεύσω λίγο και να ομολογήσω πως η παρουσία και η δράση αυτής της δημοτικής αρχής έχει αφήσει ένα ισχυρό θετικό αποτύπωμα στην εξέλιξη του νησιού. Βλέπω πραγματικά να υπάρχει δραστηριότητα και να λαμβάνονται αποφάσεις έστω με μακροχρόνιο αποτέλεσμα αλλά οι Σαντορινιοί το αισθάνονται ότι για πρώτη φορά έχουν μια τόσο ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση που παίρνει αποφάσεις, που λειτουργεί για το νησί και τους κατοίκους. Οφείλω να αποδώσω τα εύσημα και στον Δήμαρχο Νίκο Ζώρζο και στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματικά ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.
Όσον αφορά στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναγνωρίζω ότι εντάσσεται μέσα σε ένα καλά σχεδιασμένο πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, είναι άλλη μία πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει την καλή πρακτική της δημοτικής αρχής. Εννοείται ότι θα είμαι κοντά σε αυτήν την πρωτοβουλία και θα είμαι ένας από αυτούς που συμμερίζεται και συμφωνεί με αυτόν τον σχεδιασμό.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη