Στο 1,5 δισ. ανήλθε ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2019 παγκοσμίως, παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σχέση με το 2018. Αύξηση της τάξης του 4% αναμένεται και για το 2020, επιβεβαιώνοντας τον ηγετικό ρόλο του τουρισμό στον χώρο της οικονομίας, ακόμη και σε καιρούς αβεβαιότητας. Το ζητούμενο είναι η υπεύθυνη διαχείριση αυτής της ανάπτυξης για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που μπορεί να δημιουργήσει ο τουρισμός για τις τοπικές κοινωνίες σε όλο τον κόσμο.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την πρώτη αναλυτική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τη νέα δεκαετία.
Όλες οι περιοχές κατέγραψαν αύξηση αφίξεων το 2019. Όμως η αβεβαιότητα λόγω Brexit, η κατάρρευση του Thomas Cook, οι γεωπολιτικές και κοινωνικές εντάσεις καθώς και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, συνέβαλαν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019, σε σχέση με τις μεγαλύτερες αυξήσεις του 2017 (7%) και του 2018 (6%). Η επιβράδυνση αυτή επηρέασε κυρίως τις ανεπτυγμένες οικονομίες και ιδιαίτερα την Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό.
Για το 2020 προβλέπεται ανάπτυξη 3-4%, κάτι που αποτυπώνεται στον πιο πρόσφατο δείκτη εμπιστοσύνης του ΠΟΤ ο οποίος κατέγραψε συγκρατημένη αισιοδοξία: Το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο τουρισμός θα σημειώσει καλύτερες επιδόσεις και το 43% τις ίδιες με το 2019. Μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο, και πολιτιστικά δρώμενα όπως η Expo 2020 στο Ντουμπάι, αναμένεται συμβάλουν θετικά στον κλάδο.
Με δεδομένη τη θέση του τουρισμού ως κορυφαίου κλάδου εξαγωγών και δημιουργού θέσεων εργασίας, ο ΠΟΤ τονίζει την ανάγκη για υπεύθυνη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων αναπτυξιακών πολιτικών και μπορεί να λάβει διευρυμένη πολιτική αναγνώριση με πραγματικό αντίκτυπο, καθώς ξεκινά η Δεκαετία Δράσης, μόλις δέκα χρόνια για να εκπληρωθούν η ατζέντα του 2030 και οι 17 στόχοι αειφόρου ανάπτυξης.
Η Μέση Ανατολή είχε την ταχύτερη ανάπτυξη διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2019, της τάξης του 8%, σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η ανάπτυξη στην Ασία και τον Ειρηνικό σημείωσε επιβράδυνση, παραμένοντας πάντως πάνω από τον μέσο όρο, με τις διεθνείς αφίξεις να παρουσιάζουν αύξηση 5%.
Η Ευρώπη, όπου η ανάπτυξη ήταν μικρότερη από προηγούμενες χρονιές (+4%), συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή ως προς τον αριθμό διεθνών αφίξεων (743 εκατ.), έχοντας μερίδιο 51% στην παγκόσμια αγορά.
Η Αμερική συνολικά είχε μεικτή εικόνα (+2%) καθώς τα νησιά της Καραϊβικής ανέκαμψαν μετά τους τυφώνες του 2017, ενώ οι αφίξεις έπεσαν στη Ν. Αμερική λόγω κοινωνικών και πολιτικών ταραχών. Ανοδικά κινήθηκε και η Αφρική με +4%, με την αύξηση στη Β. Αφρική να διαμορφώνεται μάλιστα στο +9%.
[adning id="140783"]