Ν.Συρμαλένιος: Η νησιωτική Ελλάδα να έχει βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης

Η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας οφείλει ανάμεσα στο τιτάνιο έργο της να εντάξει και την υλοποίηση πολιτικών νησιωτικότητας που αποτελεί επιταγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ελληνικού Συντάγματος. Οφείλει να επεξεργαστεί μαζί με τη νησιωτική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες μέτρα υλοποίησης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, πέραν των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο και τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών στον τουρισμό. Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Αναλυτικά, η ομιλία του Ν. Συρμαλένιου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εγώ θέλω και από αυτό το βήμα να χαιρετίσω την ιστορική νίκη του λαού μας στις 25 Γενάρη 2015, μια ιστορική νίκη που αποτελεί δικαίωση αγώνων, ελπίδων γενεών και γενεών. Και δυστυχώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν πρόλαβαν να δουν αυτήν τη στιγμή της χαράς και να συμμεριστούν μαζί μας την αισιοδοξία την οποία αποπνέουμε στη νέα πραγματικότητα η οποία διαμορφώνεται. Στην περιοχή μου, στις Κυκλάδες πραγματικά δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο να εκλέγει η Αριστερά τρείς από τους τέσσερις Βουλευτές. Και βεβαίως, δεν υπήρχε ούτε το 2012 προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, να βγάλει η Αριστερά Βουλευτή και έλαχε σε εμένα να έχω αυτή την τιμή.  Τώρα βεβαίως, μαζί με τους άλλους δύο συναδέλφους από τις Κυκλάδες αναλαμβάνουμε μία τεράστια ευθύνη για το έργο το οποίο θα στηρίξουμε και θα φέρουμε σε πέρας μαζί με όλη την κοινοβουλευτική ομάδα και μαζί με όλο το λαό.

Η νησιωτική μας Ελλάδα και οι Κυκλάδες όλα αυτά τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, πέραν των περικοπών μισθών, συντάξεων, της φοροεπιδρομής και των άλλων οριζόντιων μέτρων που υπήρξαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, υπέστησαν μεγάλη ζημιά που ισοδυναμεί ουσιαστικά με κατάργηση κατακτήσεων σαράντα χρόνων για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Έκλεισαν υπηρεσίες, δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, έκλεισαν δομές, ΙΚΑ, επιθεωρήσεις εργασίας και μια σειρά άλλες υπηρεσίες. Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, η παιδεία λειτουργεί με προβληματικό τρόπο, η Αυτοδιοίκηση μετατράπηκε σε δημόσια υπηρεσία διεκπεραίωσης καθηκόντων της καθημερινότητας. Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση λειτουργεί σε δύο ταχύτητες, μία χειμερινή, η οποία είναι άκρως προβληματική και μία την τουριστική περίοδο που πάει σχετικά καλά. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία υπέστη σοβαρές περικοπές στα δρομολόγια λόγω περικοπής των κονδυλίων για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές δημοσίου συμφέροντος».

Ο τουρισμός παρ’ ότι είναι ανοδικός –ανοδικός, βεβαίως, όχι από Έλληνες τουρίστες, αλλά από ξένους τουρίστες- δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αποκοπή και την απομόνωση πολλών νησιών από τα κέντρα των νησιωτικών νομών και την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ταλαιπωρία μετακίνησης των μονίμων κατοίκων που για λόγους διευκόλυνσης και λύσης φορολογικών ή ασφαλιστικών προβλημάτων είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται εκτός του νησιού τους, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ανεργία σε μεγάλα πληθυσμιακά νησιά, όπως είναι η Σύρος, όπου το Ναυπηγείο Νεωρίου φυτοζωεί, οι επαγγελματίες κλείνουν ή δίνουν αγώνα επιβίωσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να ζήσουν με τους μισθούς πείνας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας οφείλει ανάμεσα στο τιτάνιο έργο της να εντάξει και την υλοποίηση πολιτικών νησιωτικότητας που αποτελεί επιταγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και του ελληνικού Συντάγματος.  Η Κυβέρνησή μας οφείλει να επεξεργαστεί μαζί με τη νησιωτική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες μέτρα υλοποίησης της νησιωτικής ιδιαιτερότητας, πέραν των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο και τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών στον τουρισμό.

Αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα, αν θέλουμε η νησιωτική Ελλάδα να έχει βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης σε όλους τους τομείς με κυρίαρχο, φυσικά, ένα βιώσιμο ποιοτικό τουρισμό.

Ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας δύο είναι τα πιο κρίσιμα, χωρίς να υποβαθμίζουμε τα υπόλοιπα.

Πρώτο είναι το ακτοπλοϊκό ζήτημα. Ήδη παρενέργειές του έγιναν φανερές αμέσως μετά την ανάληψη ευθύνης από τη νέα ηγεσία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπως είναι η λήξη της σύμβασης της μίας ενδοκυκλαδικής γραμμής, η βλάβη του πλοίου «Μυτιλήνη» που εκτελεί δρομολόγια προς Σάμο και Βόρειο Αιγαίο, η επίσχεση εργασίας στο «Παναγία Τήνου», πρώην «Άγιος Γεώργιος» που τώρα κάνει τη γραμμή Κύθηρα-Αντικύθηρα λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων.

Τα φαινόμενα αυτά είναι αποτελέσματα ενός πλέον αποτυχημένου και χρεοκοπημένου ακτοπλοϊκού μοντέλου που βασίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες και που έχει τα ακριβότερα εισιτήρια από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δυστυχώς, η αντιμετώπιση ακτοπλοϊκής διασύνδεσης δεν μπορεί να λυθεί ριζικά σε άμεσο χρόνο πέραν από μικροβελτιώσεις, παρά μόνο με τον σχεδιασμό και τη σύσταση του δημόσιου κοινωνικού φορέα ακτοπλοΐας που θα απαιτήσει τουλάχιστον κάποιους μήνες για να υλοποιηθεί. Θα είναι ένας φορέας, ο οποίος, πρώτον, θα σχεδιάσει το ελάχιστο δημόσιο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και δεύτερον, θα δημιουργήσει το πλαίσιο παροχής του συγκοινωνιακού έργου είτε από πλοία του ίδιου του φορέα είτε με εκμίσθωση πλοίων από ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα είναι το ζήτημα της δημόσιας υγείας.  Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποστελέχωση από γιατρούς ειδικότητας ή η αποκλειστική στελέχωση με αγροτικούς γιατρούς, που αλλάζουν ανά δεκαπενθήμερο. Δεν μπορεί οι διακομιδές να γίνονται με πρώην ψαροκάικα και να στοιχίζουν 3 έως 4 χιλιάδες ευρώ.  Επίσης, δεν μπορεί να μην υπάρχουν ασθενοφόρα ή ακόμα και οδηγοί του ΕΚΑΒ.

Πρότασή μας, που πρέπει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άμεσα να αντιμετωπίσει, είναι η στήριξη τριών νοσοκομείων στις Κυκλάδες, που πρέπει να γίνει πρώτα με την αναβάθμιση των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου, αλλά και με την ένταξη στο ΕΣΥ και το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, η στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, με παροχή κινήτρων, η δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ, η λειτουργία συστήματος τηλεϊατρικής στα μικρά νησιά.

Από κει και πέρα υπάρχουν ορισμένα άλλα ζητήματα τα οποία σταχυολογώ: η στήριξη της ναυπηγοεπισκευής και ανάμεσά τους του ναυπηγείου του Νεωρίου, το σταμάτημα των βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε τέσσερα νησιά, την Τήνο, την Άνδρο, την Πάρο και τη Νάξο, που θα καταστρέψουν το τοπίο και τον τουρισμό και δεν θα έχουν κανένα όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, η σύνταξη ειδικών χωροταξικών για κάθε νησί, η άμεση προώθηση και κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου, η διαβάθμιση και στήριξη της Σχολής Μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο, η επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος της λαϊκής διοίκησης στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, η στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, η στήριξη του κλάδου της παράκτιας αλιείας, με εξαίρεση των αλιέων από την υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικών και δορυφορικών συστημάτων, όπως προβλέπει και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και η δημιουργία περιοχών προστασίας των αλιευτικών αποθεμάτων, η διεύρυνση αρμοδιοτήτων των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και η στελέχωσή τους, η δημιουργία Γραφείων ΟΑΕΕ, Επιθεωρήσεων Εργασίας κ.λπ.

Τελειώνοντας, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σημειώσω το εξής: Έχουμε πλήρη συνείδηση των δυσκολιών, αλλά και των ευθυνών που αναλαμβάνουμε. Ο αγώνας μας θα είναι τιτάνιος, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε γιατί μαζί μας μιλάει και η ψυχή του λαού μας. Η πρώτη απάντηση θα έλθει την Τετάρτη στις πλατείες και στους δρόμους της Ελλάδας».


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη