Συρμαλένιος: Τραγική υποστελέχωση στην Αστυνομία των Κυκλάδων

N_Syrmalenios«Η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα ακόμα νομοσχέδιο, στο οποίο  δεν λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της νησιωτικότητας, παρότι έχει ψηφιστεί από ευρωπαϊκές συνθήκες και αναφέρεται και στο Σύνταγμα», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Το νομοσχέδιο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη του τα υπομνήματα που έχει καταθέσει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, τα οποία εμείς έχουμε καταθέσει ως αναφορά στη Βουλή από τις 21.01.2014.

Η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού στα νησιά των Κυκλάδων ανέρχεται στο 41% επί των οργανικών θέσεων. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται συνεχώς και δραματικά λόγω των μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλουν απαγόρευση στις προσλήψεις, καθώς και με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μεταθέσεις. Ωστόσο, πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων  είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί, που ο πληθυσμός ορισμένων εξ αυτών αυξάνεται κατακόρυφα την τουριστική περίοδο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει καταργήσει τη δημοτική αστυνομία, αλλά και την τουριστική αστυνομία.

Θα αναφέρω τις ελλείψεις αστυνομικού προσωπικού  σε μερικά μόνο νησιά, που είναι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί: Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, ελλείψεις σε ποσοστό 32%, Τουριστική Αστυνομία Μυκόνου, ποσοστό 75%,  Αστυνομικό Τμήμα Θήρας, ποσοστό 35%, Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, ποσοστό 41%, Αστυνομικό Τμήμα Κέας  50%, Πάρου 33%, Ίου 53%, Ερμούπολης Σύρου 60%, Μήλου 53%, Άνδρου 42%, Υδρούσας Άνδρου 50%.

Σε παλαιότερη απάντησή του, ο υπουργός ανέφερε ότι τα κενά καλύπτονται με δόκιμους αστυνομικούς, όμως αυτό δεν ισχύει γιατί γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι ο ρόλος αυτών των αστυνομικών είναι καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Αντίστοιχες ελλείψεις υπάρχουν και στο Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει αυξημένες αρμοδιότητες στην περιοχή των Κυκλάδων, όμως επειδή το θέμα δεν είναι της αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δεν θα επεκταθώ περισσότερο.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι το 2007 υπήρχε Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση  τμημάτων ασφαλείας, εκτός από τη Σύρο, στη Νάξο, Σαντορίνη και Μύκονο, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε.

Θα ήθελα, κλείνοντας για το θέμα της νησιωτικότητας, να αναφέρω ένα στοιχείο: Η μεταφορά δεκάδων αστυνομικών από τη Σύρο και άλλα νησιά στη Νάξο μέσω Πειραιά για την επιτήρηση του αγώνα Παναξιακού-ΑΕΚ και η διαμονή τους στο νησί στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο 9.500 ευρώ. Μετά αναζητά η κυβέρνηση τα αίτια της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος αλλού, ενώ υπάρχουν δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, με απλή λογική.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι με τη κατάργηση των Αστυνομικών Διευθύνσεων ανά νομό ενισχύετε τη γραφειοκρατία. Στο Νότιο Αιγαίο καταργείτε τις διευθύνσεις ανά νομό (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα) και τις εντάσσετε σε μια υπερ-διεύθυνση μαζί με την Κρήτη. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε τον συγκεντρωτισμό και τη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα την αργή διεκπεραίωση των υποθέσεων και την υπερσυγκέντρωση στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.”

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
youtube Atlantea

Σαντορίνη