Σύσκεψη με Αντιπεριφερειάρχη για θέματα τουρισμού και την πορεία του “2013 ΕΤΟΥΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ στη Σαντορίνη”


Η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Ελ. Φτακλάκη αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψη της με τα νησιά της γεωγραφικής ενότητας Θήρας, καθώς χθες, Πέμπτη 9/5/2103, επισκέφθηκε τη Θηρασιά και την Ανάφη, σήμερα το πρωί (10/5/2013), συναντήθηκε με το Δήμαρχο Θήρας, κ. Ν. Ζώρζο για τα θέματα Τουρισμού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης της πρωτοβουλίας “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” για την πορεία του έργου και τους τρόπους συνεργασίας με τη περιφέρεια Ν. Αιγαίου καθώς είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Ηλίας Μάϊνας, η περιφερειακή σύμβουλος κα Ιουλία Καραμολέγκου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρός, ο δημοτικός σύμβουλος, Χρ. Ασιμής , και τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου ” 2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη”.

Αφού ενημέρωσε ο Δήμαρχος την Αντιπεριφερειάρχη για τα έργα που είναι σε εξέλιξη και που αφορούν στην καλή εικόνα του νησιού αλλά και τον προγραμματισμό του Δήμου για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, η συζήτηση εστιάστηκε στο ” 2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” καθώς είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Η κα Αγγελική Γεωργαντοπούλου, project manager του έργου, ενημέρωσε για τη φιλοσοφία και τους άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται ο σχεδιασμός του προγράμματος καθώς και για την προστιθέμενη αξία του τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος που στοχεύει στη συνέργεια μεταξύ όλων των κλάδων του τουρισμού στο νησί αλλά και στην ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Ένας βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με το τουριστικό προϊόν, κάτι που όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης είναι το ζητούμενο της Περιφέρειας και σίγουρα η επίτευξη αυτού του στόχου θα βοηθήσει και τα άλλα νησιά προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης ήδη τρία ξενοδοχεία το εφαρμόζουν και εκτιμά πως και άλλες μονάδες θα υιοθετήσουν αυτήν την πολιτική καθώς με αυτό τον τρόπο επενδύουν μεσοπρόθεσμα στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Τα μέλη της Επιτροπής παρουσίασαν τη σήμανση για το Έτος Γαστρονομίας , το οποίο και καταχωρήθηκε ως ευρωπαϊκό σήμα για τη Σαντορίνη και θα αναρτάται σε ειδικές γωνίες στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα, στα ξενοδοχεία ως σημεία πληροφόρησης – υποδοχής πελατών, στα εστιατόρια, στα οινοποιεία και στα τουριστικά γραφεία. 

Η σήμανση θα παρέχει ένα πακέτο υπηρεσιών ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, όπως π.χ. οι εστιάτορες που θα το έχουν θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικό μενού με προϊόντα του νησιού, κρασί ΠΟΠ της Σαντορίνης κ.ά.

Επίσης, το έργο περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών, γαστρονομικών εκδηλώσεων, που έχουν πάντα στο επίκεντρο τους τη γαστρονομία, όπως π.χ. το συνέδριο ” Τουρισμός και Γαστρονομία”, την έκθεση Βεντέμα, φεστιβάλ δημιουργικής κουζίνας με νέους σεφ, φεστιβάλ κοκτέιλ με βάση το κρασί της Σαντορίνης , κλπ.

Παράλληλα, διοργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και workshops για νέους επαγγελματίες , μπάρμαν, σομελιέ, εστιάτορες.

Επιπλέον, ο Δήμος δημοπράτησε την ανάπλαση του κέντρου των Φηρών όπου θα δημιουργηθεί ένα info kiosk για το Έτος Γαστρονομίας το οποίο θα λειτουργεί και ως υπαίθριος εκθεσιακός χώρος για την προβολή παραδοσιακών προϊόντων του νησιού. Αυτό που τονίστηκε από το Δήμαρχο είναι η δυνατότητα αξιοποίησης του ντόπιου δυναμικού και η όσο το δυνατό συνετή διαχείριση αυτού του project.

Από πλευράς περιφέρειας Ν. Αιγαίου η Αντιπεριφεριάρχης δεσμεύτηκε στο πλαίσιο της στήριξης του ” 2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” να διοργανώσει press trips με Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους καθώς επίσης, και τη διοργάνωση ενός fam trip με tour operators για την παρουσίαση του προορισμού μέσα από την ανάδειξη του θεματικού Τουρισμού. Μάλιστα, η κα Φτακλάκη ζήτησε οι αποστολές δημοσιογράφων που θα επισκέπτονται το νησί να έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται και τα υπόλοιπα νησιά της γεωγραφικής ενότητας Θήρας καθώς ένα ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του island hopping.

Σύμφωνα με δηλώσεις των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η προστιθέμενη αξία που μέχρι σήμερα προκύπτει από αυτό το έργο είναι η συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε, η διευθέτηση λύσεων σε προβλήματα που αφορούσαν την εστίαση, και κυρίως το βίωμα της όλης διαδικασίας από τον ντόπιο πληθυσμό κάτι παρά πολύ σημαντικό για την ανάδειξη του γαστρονομίας Τουρισμού.
Οι συνέργειες είναι το άπαν αυτής της δράσης όπως χαρακτηριστικά είπαν, γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική αυτού του εγχειρήματος, συμπεράσματα των οποίων θα παρουσιαστούν στο τέλος του έτους ως case study και για άλλους προορισμούς αλλά και για την ίδια τη Σαντορίνη.

Τόσο η Αντιπεριφερειάρχης, όσο και ο κ. Ηλίας Μάϊνας και η κα Ιουλία Καραμολέγκου, δήλωσαν πως η επιτροπή τουρισμού της περιφέρειας στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία γιατί θεωρεί πως είναι μια καινοτόμος δράση, με ταυτότητα και στοχοθέτηση και σίγουρα όλοι μπορούν να βγουν ωφελούμενοι μέσα από τις δράσεις του ” 2013 Έτους Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” και σίγουρα θα αναμένουν με ενδιαφέρον την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

Επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με το Δήμαρχο ζητήματα που αφορούν στη Θηρασιά καθώς την είχε επισκεφθεί χθες η κα Φτακλάκη συνοδευόμενη από τον κ. Ηλία Μάϊνα και συζήτησαν τη δυνατότητα ένταξης ενός μεγάλου project για πράσινη ανάπτυξη στο νησί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Επίσης, ζητήθηκε η συνδρομή της περιφέρειας στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον τουρισμό που θα βγει σύντομα για διαβούλευση, στο σημείο που αφορά στην πρόθεση του Υπουργείου της μείωσης της ελάχιστης έκτασης ενός νησιού για την εγκατάσταση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικής δραστηριότητας από 90 σε 70 τ.χλμ, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό των μικρών νησιών.
Η αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε πως το θέμα αυτό θα αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, όπου πέραν επιστολής θα επικοινωνήσει άμεσα ο ίδιος με τους Υπουργούς των συναρμόδιων Υπουργείων ΥΠΕΚΑ και Τουρισμού.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Αντιπεριφερειάρχου κας Ελ. Φτακλάκη

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη