SAvE Whales: Σύστημα προειδοποίησης πλοίων για τον εντοπισμό μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών

Το "SAvE Whales" θα αξιοποιηθεί στην περιοχή μεταξύ Κυθήρων, ακρωτηρίου Ταινάρου και ακρωτηρίου Μαλέα

Μνημόνιο συνεργασίας (MoU) για την καθιέρωση συστήματος παρακολούθησης και προειδοποίησης διερχόμενων πλοίων, με σκοπό την έγκαιρη αναγνώριση και τον εντοπισμό μεγάλων, θαλάσσιων θηλαστικών και συγκεκριμένα φυσητήρων, υπεγράφη χθες (18/6) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το σύστημα “SAvE Whales” (System for the Avoidance of ship-strikes with Endangered Whales), το οποίο έχει, ήδη, δοκιμαστεί, πιλοτικά, το 2020 και το 2021 στη Νοτιοδυτική Κρήτη, αποτελεί μια πρωτοποριακή τεχνολογία. Αναπτύχθηκε από Έλληνες επιστήμονες, για να εντοπίζει τους φυσητήρες και να μεταδίδει την ακριβή θέση τους στα διερχόμενα πλοία, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να επιβραδύνουν ή να τροποποιήσουν την πορεία τους και, συνεπώς, να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Η εν λόγω συμφωνία για την ανάληψη όλων των απαιτούμενων ενεργειών με σκοπό την αποτελεσματική ανάπτυξη και πλήρη λειτουργία του “SAvE Whales”, υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Μαρία Παπαδοπούλου, τη συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια πολιτικής του The Green Tank Ιόλη Χριστοπούλου, την Πρόεδρο και Ιδρύτρια της OceanCare Sigrid Lueber και την Γενική Διευθύντρια της OceanCare Fabienne McLellan.

Το “SAvE Whales” θα αξιοποιηθεί στην περιοχή μεταξύ Κυθήρων, ακρωτηρίου Ταινάρου και ακρωτηρίου Μαλέα. Ήδη από τον Ιούλιο ξεκινάει η εφαρμογή του Μνημονίου, με τις έρευνες πεδίου, στα στενά των Κυθήρων, ώστε στο τέλος του 2025 – αρχές 2026 να μπορέσει να εκκινήσει η δοκιμαστική εφαρμογή του αναβαθμισμένου συστήματος “SAvE Whales”.

Η συγκεκριμένη περιοχή εντάσσεται στο Εθνικό Πάρκο Ιονίου Πελάγους, η θεσμοθέτηση του οποίου εξαγγέλθηκε στο πλαίσιο του 9ου “Our Ocean Conference” (OOC), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (16-17/4/24). Η υπογραφή του Μνημονίου σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών, για την αποτελεσματική διαχείριση της περιοχής. Σημειώνεται πως η καθιέρωση αυτού του καινοτόμου συστήματος είναι μία από τις 21 δεσμεύσεις (commitments) της Ελλάδας και έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Το καινοτόμο σύστημα “SAvE Whales”

  • Αποτελείται από ακουστικούς σταθμούς στη θάλασσα, οι οποίοι φέρουν υδρόφωνα και καταγράφουν τους ήχους (κλικς) των φυσητήρων, τους επεξεργάζονται και στέλνουν τα αποτελέσματα στο κέντρο ανάλυσης.
  • Οι ακουστικοί σταθμοί είναι ενεργειακά αυτόνομοι -τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια- και βρίσκονται σε συνεχή σύνδεση μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
  • Στο κέντρο ανάλυσης λειτουργεί, σε 24ωρη βάση, αυτοματοποιημένο υπολογιστικό σύστημα (περιλαμβάνει μοντέλα ακουστικής διάδοσης και εντοπισμού), στο οποίο λαμβάνονται, ελέγχονται και συνδυάζονται τα δεδομένα από τους διαφορετικούς σταθμούς, και γίνεται η ανίχνευση και ο τρισδιάστατος εντοπισμός των φυσητήρων σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
  • Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της ανάλυσης προωθούνται, σε πραγματικό χρόνο, σε πλοία που διαπλέουν την περιοχή.
  • Εάν ένα πλοίο βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με έναν φυσητήρα, ο καπετάνιος του, που θα ειδοποιηθεί εγκαίρως, θα δύναται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει τη σύγκρουση (π.χ. επιβράδυνση της ταχύτητας των πλοίων, ρύθμιση πορείας).

Η παραπάνω τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου ή και του Ατλαντικού, όπου παρουσιάζονται αντίστοιχα προβλήματα (π.χ. Κανάρια νησιά), καθιστώντας τη χώρα μας πρωτοπόρο στο συγκεκριμένο πεδίο.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι φυσητήρες είναι τα μεγαλύτερα οδοντοκήτη που υπάρχουν στον πλανήτη, με μήκος που μπορεί να φθάσει τα 20 μέτρα και βάρος τους 50 τόνους. Οι φυσητήρες της Ανατολικής Μεσογείου κατατάσσονται ως κινδυνεύον είδος (Red List of IUCN – International Union fοr the Conservation of Nature). Η αυστηρή προστασία τους προβλέπεται από το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Η σύγκρουση με πλοία αποτελεί, σήμερα, την κυριότερη απειλή για τους φυσητήρες στη Μεσόγειο.


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη