Ξεκίνησε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού για τις “Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη”.
Με το νομοσχέδιο αυτό θεσπίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), τη θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών, την καινοτόμο διαδικασία της καθιέρωσης του θεσμού “πρεσβευτών τουρισμού” και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα θωρακίσουν και θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού μετά την πανδημία. Επίσης, με το νομοσχέδιο εισάγεται στην ελληνική τουριστική νομοθεσία η έννοια του σήματος πιστοποίησης glamping (πολυτελής διαμονή στη φύση). Τέλος τροποποιούνται – συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 2971/2001 σχετικά με τον αιγιαλό και την παραλία.
Μιλώντας στη Βουλή, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι το νομοσχέδιο στον πυρήνα του έχει την ανάπτυξη της χώρας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς και συνεργασίας με τα συναρμόδια υπουργεία, καταρτίζεται από την αρχή το θεσμικό πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό. Εισάγονται σύγχρονες πρακτικές, απλοποιούνται διαδικασίες και γενικότερα διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, ενώ διαμορφώνονται κανόνες στρατηγικού χαρακτήρα και προϋποθέσεις για τη μετάβαση από τον μαζικό παραθεριστικό τουρισμό, στον σύγχρονο και επιλεκτικό τουρισμό, που έχει στον πυρήνα του τις ειδικές μορφές τουρισμού, οι οποίες αποτελούν πλέον την κυρίαρχη τάση στον παγκόσμιο τουρισμό, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος ενδιαφερόντων του σύγχρονου τουρίστα και παράλληλα μεγιστοποιούν τις αποδόσεις στα έσοδα για τον κλάδο του τουρισμού και τα οφέλη για την εθνική οικονομία γενικότερα.
Ο κος Θεοχάρης επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύγχρονο νομοσχέδιο, που αφουγκράζεται τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του κλάδου, τόνωσης της απασχόλησης και ισόρροπης ανάπτυξης της περιφέρειας. Το νομοσχέδιο, όπως σημείωσε ο υπουργός, φιλοδοξεί να αναβαθμίσει την εικόνα της Ελλάδας παγκοσμίως και να την καταστήσει μία εκ των πρωτοπόρων χωρών στον τουρισμό σε όλο τον κόσμο, να αυξήσει την κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών, προσελκύοντας τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και να συμβάλει στην επίτευξη ενός εκ των μεγαλύτερων στόχων, που είναι ο εμπλουτισμός του επιπέδου των προσφερόμενων υπηρεσιών και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, πέρα από τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, μίλησε και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί σήμερα, με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων 28 συνολικά φορέων (Επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης κ.α.) που υποδείχθηκαν από τα κόμματα και θα ολοκληρωθεί αύριο με την κατ’ άρθρο συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.