Το ναυάγιο του Sea Diamond αναβιώνει μέσω επιστολών

Αφιέρωμα της ηλεκτρονικής έκδοσης NEWS 247 με τίτλο “Τα ναυάγια που συγκλόνισαν την Ελλάδα” προκάλεσε σειρά επιστολών της εταιρείας Louis Cruises και της “Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond’.

Παραθέτουμε την επιστολή της εταιρείας Louis Cruises όπως δημοσιεύτηκε στο NEWS 247 που υποστηρίζει ότι το ατύχημα του Sea Diamond το 2007 στη Σαντορίνη οφείλεται στην λανθασμένη χαρτογράφηση της περιοχής από την Υδρογραφική Υπηρεσία.

“Με έκπληξη, λόγω της σωρείας των ανακριβειών αλλά και τη μονόπλευρη ενημέρωση που περιείχε, διαβάσαμε αφιέρωμά σας σχετικό με τα ναυάγια όπου συμπεριλαμβάνεται και το ατύχημα του Sea Diamond.
Είναι δε χαρακτηριστικό της έλλειψης στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, ότι αγνοήσατε καταφανώς αδιάσειστα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί και καταδεικνύουν την έλλειψη ευθύνης της πλοιοκτήτριας και του Πλοιάρχου του πλοίου. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι το ατύχημα του Sea Diamond προκλήθηκε λόγω της λανθασμένης χαρτογράφησης της περιοχής από την Υδρογραφική Υπηρεσία.
Συγκεκριμένα, η Υδρογραφική Υπηρεσία έχει παραδεχτεί τη λανθασμένη αποτύπωση στον επίσημο χάρτη του υφάλου στον οποίο προσέκρουσε το πλοίο (o οποίος βρίσκεται σε απόσταση 131 μέτρων από την ακτή κι όχι μόνο 57 μέτρα, όπως εσφαλμένα εμφανιζόταν στο χάρτη, καθώς και ότι ενώ το βάθος της θάλασσας στο σημείο εκείνο παρουσιαζόταν να είναι 18 έως 22 μέτρα, στην πραγματικότητα ήταν λιγότερο από 5 μέτρα).
Για το λόγο αυτό εξέδωσε νέο, επικαιροποιημένο, χάρτη καθώς και σχετικές οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους. Βάση της διόρθωσης αυτής, προκύπτει αδιαμφισβήτητα ότι το αβαθές εκτείνεται επιπλέον 73 μέτρα δυτικότερα του αποτυπωμένου στον υφιστάμενο χάρτη. Επιπλέον, οι πραγματογνώμονες που διερεύνησαν την υπόθεση κατόπιν εντολής της Εισαγγελίας Νάξου και εξέδωσαν πόρισμα, το οποίο έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, επιβεβαίωσαν ότι το μοναδικό αίτιο του ατυχήματος ήταν ο λανθασμένος χάρτης και δεν επέρριψαν οποιαδήποτε ευθύνη στον Πλοίαρχο του Sea Diamond ή στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Ο δε Πλοίαρχος και τα στελέχη της εταιρείας έχουν απαλλαγεί οποιασδήποτε κατηγορίας από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού.
Σχετικά με τις αιτιάσεις και τα αυθαίρετα συμπεράσματα που προβάλλονται στο άρθρο όπως π.χ., ότι προκάλεσε την πρόσκρουση και το ναυάγιο η μηχανική βλάβη, μάλλον δεν θα σας είναι γνωστό ή τουλάχιστον δεν διασταυρώσατε την πληροφορία ως οφείλατε, ότι τα πλοία αυτού του τύπου και των ιδίων τεχνικών χαρακτηριστικών μπορούν να κινηθούν ακόμη και να ελιχθούν και με 2 μηχανές. Να σας ενημερώσουμε λοιπόν ότι η προσωρινή μη λειτουργία της μίας εκ των τεσσάρων μηχανών δεν επηρεάζει ούτε και επηρέασε στο παραμικρό την πλεύση. Επίσης σχετικά με την προσόρμιση του πλοίου, απλά να σας θέσουμε υπόψη επειδή προφανώς και αυτό το αγνοείτε, ότι το ακρωτήριο Αλωνάκι δεν φαίνεται στο χάρτη της Σαντορίνης, υπάρχει μόνο η Άκρα Αλωνική.
Η δε προσέγγιση που αναφέρετε δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα και υποδηλώνει άγνοια στοιχειωδών κανόνων ναυσιπλοΐας. Σχετικά δε με την επικοινωνία του πλοίου με το Λιμεναρχείο και το ΕΚΣΕΔ (“θάλαμος επιχειρήσεων”), οι επανειλημμένες συνομιλίες που έχουν καταγραφεί σε επίσημα/δημόσια έγγραφα, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία της έλλειψης βασιμότητας των περί του αντιθέτου αναφερομένων στο άρθρο σας. Επιπλέον είναι απόλυτα λογικό οι επικοινωνίες αυτές να μην γίνονται συνέχεια με τον Πλοίαρχο του πλοίου -πρώτο μέλημα του οποίου είναι η εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων για τις ενέργειες που απαιτείται να γίνουν- αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που είναι επιφορτισμένα με τα σχετικά καθήκοντα.
Σχετικά με την εκκένωση του πλοίου, η οποία ήταν παραδειγματική, χωρίς πανικό, τηρώντας όλες τις διαδικασίες– αν μάλιστα το συγκρίνει κανείς με τις εικόνες που είδαμε στο πρόσφατο ατύχημα στην Ιταλία, υποδηλώνει την πολύ καλή εκπαίδευση του πληρώματος αλλά και την άμεση προτεραιότητα στην ασφαλή αποβίβαση και των επιβατών.
Η εταιρεία επίσης μερίμνησε για την επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους καθώς και η σχετική αποζημίωσή τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός των εκατοντάδων θετικών σχολίων και συμπαράστασης που έλαβε η εταιρεία από τους επιβάτες του Sea Diamond, αλλά και την επιλογή να ταξιδέψουν και πάλι με κρουαζιερόπλοια της εταιρείας.
Λόγω δε του γεγονότος ότι η νομική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, τηρώντας τις υποχρεώσεις που επιβάλλει ο Νόμος και σεβόμενες την ελληνική δικαιοσύνη, η πλοιοκτήτρια και η διαχειρίστρια του “SEA DIAMOND”, επιφυλάσσονται να απαντήσουν διεξοδικά στις λοιπές αιτιάσεις σας. Παρακαλούμε πολύ να δημοσιευτεί αυτούσια η παρούσα επιστολή μας, για την ορθή ενημέρωση των αναγνωστών σας στο σχετικό αφιέρωμά σας. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση”.
Με εκτίμηση, Γεώργιος Κουμπενάς Πλοίαρχος Ε.Ν. Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων Louis Cruises

Στη συνέχεια η “Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond” απέστειλε επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση neasantorinis.gr και η οποία αναφέρει τα εξής:

“Δεν εντυπωσιαζόμαστε από την στάση που κρατάει η πλοιοκτήτρια Εταιρεία Louis Cruises, καθώς συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια αποποιείται συστηματικά των ευθυνών της, προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε και συνεχίζει προκαλεί καθημερινά στο νησί μας, στον τουρισμό μας, στην υγεία των κατοίκων του και των επισκεπτών μας. Ωστόσο θα θέλαμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις στο κείμενο του Διευθυντή Επιχειρήσεων της Louis Cruises κ. Γεώργιο Κουμπενά.
1) Ξέχασε ο κ. Κουμπενάς ότι ο πλοίαρχος του μοιραίου Sea Diamond, η Πλοιοκτήτρια εταιρεία ELONA MARITIME CO. και η διαχειρίστρια LOUIS HELLENIC CRUISES σε κοινή από 6 Σεπτεμβρίου 2007 Προσφυγή που κατέθεσαν στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιώς στις 18/9/2007, ως προς τα αίτια της πρόσκρουσης αναγράφουν: ”…Αρνούμεθα ότι ο πρώτος εξ ημών Πλοίαρχος ήταν υπεύθυνος για την πρόσκρουση του πλοίου στον ύφαλο και την εν συνεχεία βύθισή του, αλλά αυτή οφείλεται σε γεγονός ανωτέρας βίας και ειδικότερα σε όλως αιφνίδιο θαλάσσιο ρεύμα το οποίο απομάκρυνε το πλοίο από την αρχική ασφαλή πορεία που ακολουθούσε…”; Αυτή η κατάθεση τροποποιήθηκε 7 μήνες μετά το ναυάγιο, στις 7/11/2007, όταν ανακαλύφθηκε το σπουδαίο επιχείρημα της… λανθασμένης χαρτογράφησης της περιοχής….
2) Δεν πρόσεξε ο κ. Κουμπενάς ότι ο ύφαλος που προσέκρουσε το πλοίο, μέρα μεσημέρι και με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, είναι ορατός και με γυμνό μάτι αφού τα νερά αλλάζουν χρώμα και γίνονται πιο γαλάζια; Ο ύφαλος αυτός φαίνεται και από φωτογραφία δορυφόρου σε οποιοδήποτε site χαρτών, ο καπετάνιος δεν το είδε από τη γέφυρα; Να υποθέσουμε πως κυβερνούσε το πλοίο κοιτάζοντας το χάρτη;;;; Τα Radar του πλοίου και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά βοηθήματα πλεύσης της γέφυρας δεν λειτουργούσαν;; Πως δικαιολογεί την μη διάσωση, αν υπήρχε, του περιβόητου «λανθασμένου» χάρτη 423/8 ή την μη διάσωση του σχεδίου πλεύσης, του ημερολογίου μηχανής και του βιβλίου καυσίμων; Πώς δικαιολογείται η απόκλιση της πορείας του πλοίου από την χαραγμένη και εγκεκριμμένη πορεία πλεύσεως ανάμεσα στο ηφαίστειο και τα ναύδετα, προς τα βράχια; Πώς δικαιολογείται το γεγονός για την πρόσκρουση να φταίει ο χάρτης, και να μη φταίει η αλλαγή πλεύσης προς τα βράχια, χωρίς σχεδίαση, χωρίς χάραξη νέας πορείας και σε σημείο που και ο Ύπαρχος στην κατάθεσή του να διερωτάται που το πλοίο αρμενίζει;
3) Τι γύρευε ένα πλοίο των 147 μέτρων στα 70 μέτρα από την ακτή; Σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες της ναυτικής τέχνης ένα πλοίο δεν επιτρέπεται να πλησιάζει στις βραχώδεις ακτές σε απόσταση μικρότερη από το μήκος του. Μήπως ο πλοίαρχος έκανε επίδειξη των δεξιοτήτων του όπως και ο καπετάνιος του Costa Concordia;
4) Πως δικαιολογεί ο κ. Κουμπενάς την μη καταγραφή στο VDR των συνομιλιών Γέφυρας και Μηχανής ή των συνομιλιών Πλοιάρχου και Γραφείου της Πλοιοκτήτριας; Πώς δικαιολογείται η ανυπαρξία εντολής Πλοιάρχου προς διάσωση των καταγραφών του VDR; Γνωρίζει μήπως αν επιτρέπεται απόπλους πλοίου, έστω και αν διαθέτει τέσσερεις κύριες μηχανές, όταν η μία από αυτές έχει υποστεί βλάβη, χωρίς άδεια της κατά τόπου Λιμενικής Αρχής;
5) Πως δικαιολογεί ο κ. Κουμπενάς το λύσιμο του κάβου της πρύμνης, ώστε από εκεί που σερνόταν και σε μήκος εκατό (100) μέτρων μέσα στη θάλασσα από το λιμάνι Φηρών μέχρι και την θέση Τσεκούρα (τόπος βύθισης), όταν το ρυμουλκό τον χρειάστηκε για να πλευρίσει το πλοίο στην ακτή, αυτός να βρεθεί λυμένος και να πέσει στην θάλασσα; Για ποιό λόγο ανασύρθηκαν οι ανεμόσκαλες, ώστε να μη μπορέσει να ανέβει στο πλοίο ο ντόπιος ναυτικός που επιχείρησε να πάρει νέο κάβο, για να φέρουν το πλοίο σε παράλληλη θέση προς την ξηρά και έτσι να επιτευχθεί η επικάθισή του και όχι η βύθισή σε τόσο βάθος; Πότε άλλοτε στην ιστορία του νησιού, κάποιο άλλο πλοίο ακολούθησε την πορεία πλεύσης του συγκεκριμένου πλοιάρχου ή πότε άλλοτε πλοίο βυθιζόμενο δεν εκπέμπει σήμα κινδύνου SOS ή δεν ζητά βοήθεια ρυμουλκών; Δεν γνώριζε ο Πλοίαρχος ότι στο λιμάνι της Σύρου υπάρχουν πάντα ρυμουλκά;
6) Γιατί δόθηκε η εντολή να γυρίσουν πίσω, στα πρώτα ρυμουλκά που ξεκίνησαν με δική τους πρωτοβουλία στις 16:00 το απόγευμα για να βοηθήσουν, και τελικά τα κάλεσαν ξανά από την πλοιοκτήτρια στις 23:00 τη νύχτα να ξεκινήσουν, ώστε να φτάσουν στις 7 το πρωί της επόμενη μέρας όπου το πλοίο είχε ήδη βυθιστεί;
7) Ξέχασε μήπως ο κ. Κουμπενάς ότι έστω και μετά το μοιραίο γεγονός της πρόσκρουσης στον ύφαλο το πλοίο έμεινε 14 ώρες στην επιφάνεια πριν βυθιστεί; Γιατί δεν μεταφέρθηκε στα κοντινότερα αβαθή; Γιατί το πήγαν (και ποιος έδωσε την εντολή να το πάνε εκεί) σε περιοχή με βάθος 100 μέτρων όπου και το εγκαταλείψανε όλη τη νύχτα μέχρι να βυθιστεί;
Όποιος και αν φέρει την ευθύνη για την πρόσκρουση και τη βύθιση του Sea Diamond και τον άδικο χαμό 2 Γάλλων επισκεπτών του νησιού και ενός Έλληνα δύτη, που επιχείρησε με εντολή εισαγγελέα να βιντεοσκοπήσει το ναυάγιο, οι κάτοικοι της Σαντορίνης έχουν κάθε δικαίωμα να φωνάζουν:
ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ!! Επιτέλους κύριοι δεν έχετε δικαίωμα να καταπατάτε και ευτελίζετε τα πάντα στο βωμό του χρήματος και του εύκολου κέρδους!
ΑΝΕΛΚΥΣΤΕ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΟΥ SEA DIAMOND,
ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΣΑΣ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΩΤΕ,
ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ!!”
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond

Στην παραπάνω επιστολή απάντησε η εταιρεία Luis Cruises με επιστολή της, η οποία επίσης δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση neasantorinis.gr, ως εξής:

“Διερωτώμαστε γιατί η «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ», με την επιστολή της που αναρτήθηκε και στα ΝΕΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, επιδιώκει την αντιπαράθεση με την εταιρεία μας –με ύφος και ισχυρισμούς απαξιωτικούς και προσβλητικούς για εμάς- σε σχέση με τις επισημάνσεις μας αναφορικά με τα πραγματικά αίτια του ναυαγίου. Θέλει, μήπως, να υποκαταστήσει τις δικαστικές αρχές;
Σκοπός μας δεν είναι να αρχίσουμε έναν ατέρμονα διάλογο, όχι μόνο γιατί δεν μας επιτρέπεται κάτι τέτοιο λόγω των δικαστικών διαδικασιών που είναι εν εξελίξει, αλλά και γιατί σεβόμαστε κάθε άποψη, όσο κι αν αυτή αντιτίθεται στη δική μας. Ωστόσο, είναι επιβεβλημένο όποιος διατυπώνει απόψεις να επικαλείται γεγονότα και στοιχεία, ώστε να αποφεύγεται η παραπληροφόρηση του κοινού. Δυστυχώς είναι εμφανές ότι τέτοια προσπάθεια δεν καταβλήθηκε στην προκειμένη περίπτωση, όπου επιχειρείται απλά και μόνο ο εύκολος εντυπωσιασμός:
Πράγματι, σχετικά με την αρχική κατάθεση του Πλοιάρχου, είναι αυτονόητο ότι ούτε αυτός ούτε και κανείς άλλος μπορούσε να διανοηθεί ότι ο χάρτης που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία το 1989, για να χρησιμοποιείται για την προσέγγιση σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως, ήταν τόσο λανθασμένος. Γι’ αυτό ακριβώς ο Πλοίαρχος, προσπαθώντας τις πρώτες στιγμές μετά το ατύχημα να καταλάβει τι μπορεί να είχε συμβεί, είχε θεωρήσει πιθανό να παρασύρθηκε το πλοίο από θαλάσσιο ρεύμα. Σύντομα αποκαλύφθηκε (και δεν «ανακαλύφθηκε») ότι η αιτία δεν ήταν αυτή, αλλά το σφάλμα του χάρτη. Και κανείς από τη ναυτική κοινότητα δεν μπορούσε και δεν ήθελε να πιστέψει ότι είχε γίνει τόσο σοβαρό σφάλμα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό παραδέχθηκε και η ίδια η Υδρογραφική Υπηρεσία.
Περαιτέρω, τα σχόλιά σας περί πλοήγησης χωρίς τη χρήση χάρτη αποδεικνύουν παντελή άγνοια περί της ναυσιπλοΐας. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό δεν γίνεται κακοπροαίρετα. Ακόμη κι έτσι, όμως, θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας ότι το πλοίο προσέγγιζε σε ναύδετο που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 230 μέτρων από την ακτή, άρα δεν μπορούσε παρά να πλεύσει κοντά σ’ αυτήν.
Εξάλλου, η επιλογή του τόπου ρυμούλκησης του πλοίου, προκειμένου εν συνεχεία να προσαράξει εκεί, έγινε δυνάμει εντολής των αρμοδίων αρχών. Το σημείο ρυμούλκησης ήταν το 1ο από τα 5 σημεία που υποδεικνύονταν στο σχέδιο του τοπικού Λιμεναρχείου για την αντιμετώπιση παρεμφερών καταστάσεων. Ο δε Πλοίαρχος και τα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το πλοίο μόνο όταν τους δόθηκε σχετική εντολή από το Λιμεναρχείο και δεν το «εγκατέλειψαν», όπως διατείνεστε.
Επιπλέον, σωστά αναφέρετε ότι δόθηκε εντολή σε ρυμουλκά να προστρέξουν προς βοήθεια του “SEA DIAMOND” στις 16:00, δηλαδή σχεδόν 10 λεπτά μετά την πρόσκρουσή του στον ύφαλο. Λάθος, όμως, ισχυρίζεστε ότι δόθηκε εντολή στα ρυμουλκά να επιστρέψουν στη βάση τους και να ξεκινήσουν εκ νέου για τη Σαντορίνη στις 23:00. Τα ρυμουλκά στα οποία δόθηκε η εντολή στις 16:00 απέπλευσαν αμέσως και γι’ αυτό, χωρίς οποιαδήποτε διακοπή ή καθυστέρηση του πλου τους, έφθασαν στη Σαντορίνη γύρω στις 24:00. Κάποια άλλα ρυμουλκά δήλωσαν αργότερα διαθεσιμότητα προς παροχή βοήθειας, που φυσικά έγινε αποδεκτή, αλλά αφού απέπλευσαν αργότερα προφανώς έφθασαν και στη Σαντορίνη αργότερα.
Οι αναφορές σας σε «τοξικό» κουφάρι όχι μόνο δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα, αλλά διαψεύδονται από τις επανειλημμένες μετρήσεις του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Τέλος, ως προς τους 2 αγνοούμενους επιβάτες και το δύτη που έχασε τη ζωή του, θα εκφράσουμε το σεβασμό και τη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους και θεωρούμε πρέπον να μην κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο. Πρέπει, όμως, να επισημάνουμε ότι οι πομφόλυγες περί «εξευτελισμού των πάντων στο βωμό του χρήματος και του εύκολου κέρδους» δεν αφορούν στην πλοιοκτήτρια ή τη διαχειρίστρια του “SEA DIAMOND”, αφού αρκεί να σας υπενθυμίσουμε ότι το ποσό που δαπανήθηκε για την αποτροπή οποιασδήποτε επίπτωσης στο περιβάλλον υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια Ευρώ.
Ευελπιστούμε ότι θα γίνει κατανοητό ότι η διατύπωση των όποιων απόψεων είναι καλοδεχούμενη, αλλά θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις της ειλικρινούς και αντικειμενικής ενημέρωσης.”

 

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη