Περιορισμένη γνώση των καταναλωτών σχετικά με το τι συνιστά καλή υγεία και ποιες συμπεριφορές συμβάλλουν σε αυτή, δείχνουν τα συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Huawei. Αν και το 87% όσων χρησιμοποιούν έξυπνα ρολόγια έχουν υιοθέτησαν νέες συμπεριφορές υγείας και ευεξίας, η έρευνα αναδεικνύει τις αναξιοποίητες ακόμα δυνατότητές τους για την επίτευξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Σύμφωνα με την έρευνα:
– Μόνο το 50% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη φυσική τους κατάσταση. Το 91% των ερωτηθέντων θέλει να βελτιώσει τουλάχιστον μία πτυχή του τρόπου ζωής του, που σχετίζεται με την υγεία.
– Οι περισσότεροι χρήστες smartwatch (88%) ισχυρίζονται ότι η συσκευή τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής τους υγείας. Το 87% έχει εισαγάγει τουλάχιστον μία νέα συνήθεια ευεξίας, ως αποτέλεσμα των δεδομένων που τους έδωσε το έξυπνο ρολόι τους.
– Η ψυχική υγεία είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος, με τον ύπνο και το άγχος να αναφέρονται ως δύο κορυφαίες ανησυχίες. Ωστόσο, η ευαισθητοποίηση σχετικά με σημαντικούς δείκτες υγείας είναι πολύ περιορισμένη
– Περισσότεροι από τους μισούς (54%) Ευρωπαίους δεν υποβάλλονται σε τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Όμως, το 63% των χρηστών smartwatch έχουν επισκεφθεί τον γιατρό τους, αφού έλαβαν μια μη φυσιολογική ανάγνωση υγείας από τη συσκευή τους.
Η Ευρωπαϊκή Έρευνα Υγείας της HUAWEI 2023 που διεξήχθη από την Ipsos, αποκαλύπτει τα ανεκμετάλλευτα πιθανά οφέλη των smartwatches σε μια εποχή που η προληπτική φροντίδα και η εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για την υγεία είναι πιο κρίσιμα από ποτέ. “Η ψυχική και σωματική υγεία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για τα άτομα και την ευρύτερη κοινωνία. Η έρευνά μας αποκάλυψε κάποιες ανησυχητικές πραγματικότητες, ενώ αποδεικνύει τη θετική επίδραση ενός smartwatch που εστιάζει στην υγεία”, παρατηρεί ο William Tian, πρόεδρος Ευρώπης, Huawei Consumer Business Group.
Μεταξύ των βασικών πορισμάτων της έκθεσης επισημαίνεται ότι κατά μέσο όρο, οι χρήστες smartwatch στην Ευρώπη έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να γνωρίζουν ακριβείς μετρήσεις για όλες τις βασικές μετρήσεις υγείας σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Επιπλέον, παρουσιάζουν 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να γνωρίζουν τη μέτρηση του σωματικού λίπους-στόχου τους και 71% μεγαλύτερη πιθανότητα να γνωρίζουν τον σωστό ημερήσιο στόχο θερμίδων τους. Οι χρήστες smartwatch ελέγχουν τις βασικές μετρήσεις υγείας τους πάνω από δύο φορές πιο συχνά από τους μη χρήστες. Συγκεκριμένα, παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό, τον κορεσμό οξυγόνωσης του αίματος και τις θερμίδες που καίγονται σχεδόν τρεις φορές πιο συχνά από τα άτομα χωρίς συσκευή (2,8x, 2,7x και 2,6x, αντίστοιχα). Μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, κυριαρχεί η σωματική δραστηριότητα, μετρούμενη με βήματα, με σχεδόν τους μισούς χρήστες να παρακολουθούν τα βήματά τους καθημερινά, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της υγείας.
Οι χρήστες smartwatch λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ειδοποιήσεις υγείας, με πάνω από το 74% να ζητά συμβουλές όταν η συσκευή τους, τους ειδοποιεί για μη φυσιολογικούς δείκτες υγείας, οδηγώντας το 63% να επισκεφθεί το γιατρό του για περαιτέρω ανάλυση. Οι χρήστες smartwatch εμφανίζουν στη συσκευή τους συντριπτικά θετικά αποτελέσματα, με το 88% των χρηστών να συμφωνούν ότι το smartwatch τους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής τους υγείας, το 86% τη συνολική ποιότητα ζωής τους και το 76% την ψυχική τους υγεία.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ