“Τα καφενεία της Ελλάδας” στον Πύργο

Ο Δήμος Θήρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Εστία Πύργου Καλλίστης”, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” διοργανώνουν το πρωί του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου 2013 την παρουσίαση του βιβλίου “Τα Καφενεία της Ελλάδας”, του Γιώργου Πίττα.

Η παρουσίαση θα γίνει στο παραδοσιακό καφενείο “Καντούνι”, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, ώρα 10:30.

Το βιβλίο περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος του πληροφορίες για τα γενικά χαρακτηριστικά των καφενείων (η ιστορία των καφενείων, ο κόσμος και οι λειτουργίες των καφενείων, η αρχιτεκτονική και η διακόσμησή τους, οι μεζέδες, κλπ) και στο δεύτερο μέρος τα 80 πιο χαρακτηριστικά καφενεία στα οποία κατέληξε ο συγγραφέας μετά από καταγραφή κάμποσων χρόνων

Τι είναι αυτό που κάνει τα καφενεία της Ελλάδας ένα από τα πιο γοητευτικά δείγματα του πολιτισμού της; Ο ίδιος ο συγγραφέας απαντά:

“Μικρά διαμαντάκια γνησιότητας και αλήθειας, χαμένοι παράδεισοι κρυμμένοι στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας. Ιστορίες ανθρώπων, που κουβαλούν την πίκρα της λησμονιάς, τον αγώνα της επιβίωσης, αλλά και την περηφάνεια της καταγωγής, την εμμονή της τοπικότητας, εκεί που τα χρόνια μετρούν σαν μέρες, και οι μέρες σαν αιώνες. Μνήμες τόπων, με βαρύ το αποτύπωμα της ιστορίας, μέρη που “μιλούν” για όσα πέρασαν και είδαν, κομμάτια μιας Ελλάδας που δεν μπορεί να μην υπάρχει, γιατί είναι δεμένη με την κοινωνία των ανθρώπων που πάλεψαν γι’ αυτήν.

Τα καφενεία της Ελλάδας ξεπερνούν τα όρια των λίγων τετραγωνικών τους, διαχέονται στο ελληνικό σύμπαν και δίνουν το αποτύπωμα μιας Ελλάδας που ξέρει να παλεύει και να επιβιώνει, όταν γνωρίζει την ταυτότητά της.”

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]

 


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη