Σαντορίνη: “Τα λόγια της πλώρης μου” με τον Σαμψών Φύτρο στην Εστία Πύργου

Έναν θεατρικό μονόλογο, βασισμένο στα “Λόγια της πλώρης” του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Βαρβαρέσου και ερμηνεία του Σαμψών Φύτρου, έχει προγραμματίσει για τις 7-8 Ιουνίου η Εστία Πύργου στο εντευκτήριό της, στον Πύργο.

Κάπου ανάμεσα σε Κόλαση και σε Παράδεισο…. Μέσα σε ένα μουσείο.
Ένας Ξεναγός μάς παρουσιάζει ένα σπάνιο έκθεμα. Το τσαντήρι του Ναύτη.
Εκεί απ’ όπου ξεκινάει ένα ταξίδι σε πελάγη μνήμης και φαντασίας.
Άγνωστος και αδοξολόγητος μένει ο ναύτης που μας έκαμε το μεγάλο καλό. Άγνωστος και αδοξολόγητος, όπως γίνεται με τους φτωχούς αγίους”.

Μέσα σε μια θάλασσα, πότε άγρια και πότε όχι, ξεπηδάνε σαν σκιές οι μνήμες και τα μυθικά τέρατα, οι φόβοι και τα πάθη, οι παλιές κι οι νέες αγάπες. Έχοντας ως οδηγό τη ζωή του ναύτη, με τον Ξεναγό να ρίχνει άγκυρες της δικής του ζωής και σκέψης, το παρελθόν συνδέεται με το παρόν και το μέλλον. Ξεναγός και ναύτης μας μιλούν για ταξίδια για στάσεις για λιμάνια για ζωές. Διακαής τους πόθος να ανακαλύψουν τι σημαίνει ελευθερία και πώς χαράσσει κάποιος τη δική του ρότα στη ζωή γιατί όχι και στο θάνατο. Αυτό το ταξίδι αποτελεί έναν ναυτικό κόμπο που συνδέει τον μύθο με την πραγματικότητα, το αληθινό με το φαντασιακό. Το έκθεμα αυτό δεν είναι απλώς μια εικαστική εγκατάσταση: είναι ένα σπίτι, ένα πλοίο, ένα ναυάγιο, είναι ο χώρος συνάντησης με τη θαλπωρή, τη μητρική γλώσσα, τη συλλογική μνήμη, αλλά και ένας τόπος ανάπαυσης, όλων αυτών που δεν ανήκουν, ή δεν θέλουν να ανήκουν, ούτε στην Κόλαση ούτε στον Παράδεισο.

“Για τούτο σας λέω πως, αν τον ήξερα τον μακαρίτη, θα του άναβα περισσότερα κεριά από όσα ανάβω στον Άϊ-Νικόλα. Πέθανα; δε σκοτίζομαι για Κόλασες και Παραδείσους. Πάω γραμμή στο τσαντήρι του! …”

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Ανδρέας Καρκαβίτσας
Συλλογή κειμένων/Δραματουργία: Σαμψών Φύτρος, Γιάννης Βαρβαρέσος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Βαρβαρέσος
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Σεμίνα Τσούμα
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γεωργία Τσελεπή
Ερμηνεία: Σαμψών Φύτρος
Οργάνωση Παραγωγής: Αστροναύτες

Παρασκευή 7/6 και Σάββατο 8/6 | Ώρα 19:00 | Εντευκτήριο Εστίας Πύργου | Είσοδος δωρεάν | Συνδιοργάνωση: Εστία Πύργου και Δήμος Θήρας

Διαφήμιση

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
atlantea ημερολόγιο εκδηλώσεων Σαντορίνης

Σαντορίνη