Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.013 νέα κρούσματα Covid-19 στη χώρα.
Αναλυτικά εντοπίστηκαν:
- 14 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 319 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
- 545 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 80 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 46 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 70 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 97 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 34 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 53 κρούσματα που βρίσκονται υπό διερεύνηση
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101.287 και σε ποσοστό 53,1% αφορούν άνδρες. Τα 4.865 (4,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26.718 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 607 (169 γυναίκες και 438 άνδρες), με διάμεση ηλικία τα 65 έτη. To 79,7% αυτών έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Αντίθετα, 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, 14 περισσότεροι από χθες.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 101 ακόμα θάνατοι ασθενών με Covid-19, φτάνοντας στο σύνολο τους 2.102 στη χώρα από την αρχή της επιδημίας. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και σε ποσοστό 97% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ, συνολικά από την αρχή της επιδημίας έχουν ελεγχθεί 2.332.931 κλινικά δείγματα (+21.061 σε σχέση με τη χθεσινή έκθεση), ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 196.577 δείγματα (+9.784 σε σχέση με τη χθεσινή έκθεση). Ο συνολικός αριθμός των σημερινών τεστ είναι 30.845 (-673 σε σχέση με χθες).
Συγκρίνοντας τα στοιχεία με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας, την Παρασκευή 20/11, είχαν αναφερθεί 2.581 νέα κρούσματα σε 31.130 τεστ.
Β. Παπαευαγγέλου: Βραδύτερος από το αναμενόμενο ο ρυθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων
Αν και παρατηρείται σαφής μείωση στα νέα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει και δυστυχώς αναμένεται μια συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις επόμενες 7-14 μέρες, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Παρότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, είπε η κα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας πως υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. “Την τελευταία εβδομάδα είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν κοντά στις 2.000 ανά ημέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη κάτω από 600 κρούσματα ανά ημέρα. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε”, συμπλήρωσε.
Σημείωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή του γενικού lockdown, σε κάποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα και πιθανολογείται ότι τουλάχιστον εν μέρει αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.
Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για σταδιακή άρση των μέτρων
Όπως είπε, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Σημαντικό κριτήριο για τις όποιες αποφάσεις αποτελεί η πίεση στις ΜΕΘ.
Το ποσοστό ανθρώπων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. “Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται και φαίνεται ότι «θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω και την επόμενη εβδομάδα”, ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.
Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.
Σχετικά με τις ΜΕΘ, σήμερα στην Β. Ελλάδα υπάρχει πληρότητα, ενώ στην επικράτεια η πληρότητα αγγίζει το 88%. Με βάση μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα.
Βεβιασμένη άρση των μέτρων θα οδηγούσε σε άμεση αύξηση των κρουσμάτων
Στις αρχές της εβδομάδας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Όπως εξήγησε η κα Παπαγευαγγέλου, αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε, τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό. Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. “Ασφαλώς και θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας, χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας” κατέληξε.