Τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών

Επιστημονική ημερίδα με τίτλο «ΕΚΛΟΓΕΣ 6ης ΜΑΙΟΥ 2012: Ερωτήματα παλαιά, προσωρινά και νέα» οργάνωσε το «Κέντρο Πολιτικών Ερευνών» του Παντείου Πανεπιστημίου, την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 με τη συμμετοχή 17 παλαιότερων και νεώτερων πολιτικών επιστημόνων.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να εξαχθούν κάποια πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών οι οποίες, όπως τόνισε, ο Πρόεδρος του «Κέντρου Πολιτικών Ερευνών» καθηγητής κ. Γιάννης Βούλγαρης στην εισαγωγική ομιλία του «προκάλεσαν μια αποδόμηση του πολιτικού συστήματος κατά τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολιτευτική περίοδο, θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα ποια θα είναι η εξέλιξη του νέου κομματικού σκηνικού».

Όπως επεσήμανε ο κ. Βούλγαρης, επικαλούμενος την ιστορική εμπειρία και τοποθετώντας τους άξονες της συζήτησης,  «στο παρελθόν, οι πολιτικές διαδικασίες μετά τις χρεωκοπίες του ελληνικού κράτους ήταν μακρόσυρτες, με γρήγορες κυβερνητικές  εναλλαγές και αργό σχηματισμό νέων πολιτικών υποκειμένων μετά από μεταβατικές καταστάσεις οι οποίες, συνήθως, δεν ήταν καθόλου ευχάριστες. Είμαστε σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση και σε αυτήν οι επιλογές των επί μέρους κομμάτων αποκτούν τεράστια σημασία γιατί μπορεί να έχουν καθοριστικότερες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πολιτική εξέλιξη της χώρας». Τόνισε δε τη σημασία των διαφαινόμενων αλλαγών στο χώρο της Ευρώπης, εκτιμώντας ότι θα επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα «με τρόπο καινοφανή σε σχέση με το παρελθόν».

Η πρώτη Συνεδρία της Ημερίδας περιλάμβανε την εισαγωγική ομιλία του κ. Βούλγαρη και,  στη συνέχεια ήταν αφιερωμένη στην «Ανάλυση των δεδομένων» των εκλογών της 6ης Μαΐου στην οποία προχώρησαν ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θόδωρος Χατζηπαντελής και δύο από τους πιο έγκυρους εκλογικούς αναλυτές, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας METRON ANALYSIS κ. Στράτος Φαναράς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος.

Δείτε την πλήρη βιντεοσκόπηση της ημερίδας στη διεύθυνση:

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=449

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Σαντορίνη