Όπως αναφέρει η Ένωση Γονέων, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των στατικών μελετών των σχολείων που αναφέρθηκε από πλευράς του Δήμου Θήρας ότι έχουν πραγματοποιηθεί, με τους συλλόγους να αιτούνται την κοινοποίησή τους.
Συζητήθηκε επίσης η αναγκαιότητα δημιουργίας ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης) στο νησί, με σκοπό την διάγνωση ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και μαθησιακών δυσκολιών σε μαθητές και μαθήτριες και τη στήριξη των σχολικών μονάδων. “Η απουσία αυτού του κέντρου από το νησί μας, παρά τον μεγάλο αριθμό των μαθητών που φτάνει στους 4.500, οδηγεί εδώ και δεκαετίες τους γονείς σε μια μεγάλη ταλαιπωρία σε χρόνο και κόστος, οι οποίοι για την εξέταση των παιδιών τους αναγκάζονται να πηγαίνουν και να μένουν για μέρες στη Σύρο τόσο λόγω των εξετάσεων όσο και λόγω της μη καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης”, τονίζει η Ένωση Γονέων, προσθέτοντας πως στους συλλόγους γονέων γίνονται αναφορές για παιδιά που φοιτούν στα σχολεία του νησιού και δεν τους παρέχεται ιδιαίτερη βοήθεια, είτε γιατί αρνούνται οι γονείς τους είτε γιατί οι ιδιαίτερες ανάγκες τους δεν έχουν διαγνωστεί και αναγνωριστεί.
Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της ασφαλούς προσβασιμότητας αρκετών σχολείων και κυρίως του Γυμνασίου των Φηρών και του Γενικού Λυκείου Θήρας που γειτνιάζουν με τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους του νησιού και με τις αφετηρίες τόσο των ΚΤΕΛ όσο και των τουριστικών λεωφορείων. Για τα συγκεκριμένα σχολεία επισημάνθηκε επίσης πως λόγω της φασαρίας και της διαρκούς σχεδόν πολυκοσμίας και αναστάτωσης, δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία τους και ιδιαίτερα τις περιόδους των εξετάσεων και δη των Πανελλήνιων.
Από πλευράς γονέων υπήρξε ομόφωνη συμφωνία για την ανάγκη άμεσης και μόνιμης επίλυσης του θέματος της μεταφοράς των μαθητών ΑΜΕΑ από και προς το σχολείο τους σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την άμεση αγορά και στελέχωση τουλάχιστον δύο οχημάτων (βαν) κατάλληλα διαμορφωμένων για τη μεταφορά τους.
Οι γονείς επίσης ρώτησαν να μάθουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν έναντι άσχημων συμπεριφορών από πλευράς εκπαιδευτικών, για τις οποίες ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει αρχικά να απευθύνονται στον Σύλλογο Γονέων του σχολείου τους, ενημερώνοντας παράλληλα και την Ένωση Γονέων.
Επίσης θίχτηκε το θέμα που αντιμετωπίζει η μία σχολική αίθουσα που έχει δημιουργηθεί στα αποδυτήρια του γηπέδου Καρτεράδου και το ότι εκεί υπηρετεί μία εκπαιδευτικός, απομακρυσμένη και αποκομμένη από το υπόλοιπο χωριό.
Συζητήθηκε επίσης η δημιουργία δημοτικών ΚΔΑΠ (Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), ενώ προτάθηκε και το άνοιγμα των σχολικών προαυλίων τα απογεύματα για αθλητικές δραστηριότητες, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει άμεσα ο Δήμος.
Στη συζήτηση τέθηκε επίσης η έλλειψη σχολικών τροχονόμων και το πώς θα μπορούσαν οι Σύλλογοι να συνδράμουν οικονομικά ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες θέσεις.
Τέλος, από πλευράς του συνόλου των εκπροσώπων των ΔΣ των Συλλόγων Γονέων του νησιού, υπήρξε ομόφωνη απαίτηση να ασκηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων όπως και για την ανακαίνιση-επισκευή των υφιστάμενων, λόγω τις κατάστασης των υποδομών αλλά και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των μαθητών κάθε σχολικό έτος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν δύο εκλεγμένα μέλη της νέας δημοτικής αρχής που αναλαμβάνει καθήκοντα με το νέο έτος, η Γεωργία Νομικού και ο Νίκος Κατσίπης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε ο νέος περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Χάλαρης, ο οποίος δεν κατάφερε να έχει φυσική παρουσία και ενημερώθηκε τηλεφωνικά για όσα συζητήθηκαν.