Για τα πρωτεϊνικά εμβόλια μίλησε κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θοδωρίδου. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στο εμβόλιο Novavax είπε ότι η πρωτεϊνική ακίδα χορηγείται έτοιμη σε αυτόν που εμβολιάζεται, χωρίς να χρειαστεί να την παράγει ο οργανισμός. Το εμβόλιο -του οποίου οι πρώτες δόσεις αναμένονται στην Ελλάδα στις 21/2- είναι, όπως τόνισε, παλιάς τεχνολογίας, η οποία χρονολογείται από το 1980 και σε αυτήν βασίζεται η παρασκευή του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων.
Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εμβολίου, είπε ότι μπορεί να συντηρηθεί σε ψύξη για 9 μήνες και οι 10 δόσεις που περιέχονται σε κάθε μπουκαλάκι, μπορούν να μείνουν για έξι μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις και το μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη είναι 21 ημέρες, ενώ μπορεί να γίνει από τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Η ανάπτυξη αντισωμάτων και η παροχή προστασίας ξεκινά μετά από 14 ημέρες.
Η κα Θεοδωρίδου εκτίμησε ότι το εμβόλιο αυτό θα συμβάλει ώστε να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι να εμβολιαστούν και πρόσθεσε ότι η εταιρεία παρασκευής έχει δεσμευτεί για ένα δισ. δόσεις, τις οποίες θα παράγει και οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θα διοχετευθούν και στις μη προνομιούχες χώρες, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Αναφερόμενη σε δύο κλινικές δοκιμές, είπε ότι η μέτρια και σοβαρή συμπτωματική νόσος περιορίζεται σε ποσοστό που αγγίζει το 90% για όσους έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο η ίδια είπε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το αν μπορεί να χορηγηθεί το νέο αυτό εμβόλιο ως αναμνηστική δόση, αλλά ούτε και για την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά την μετάδοση του ιού και τη διάρκεια της ανοσίας.
Η κα Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 5-17 ετών κάνουν δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ για την τρίτη δόση είπε ότι έχει εγκριθεί μόνο για παιδιά με θέματα ανοσοκαταστολής. Επίσης, πρόσθεσε ότι η επιτροπή συζητά επέκταση της τρίτης δόσης σε παιδιά με προβλήματα λόγω χρόνιων νοσημάτων.
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πάντως για μία ακόμη φορά ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι πολύ σημαντική για να δούμε τον δρόμο της εξόδου της πανδημίας.
Με αφορμή την περίπτωση ενός δωδεκάχρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων με σύνδρομο MIS-C και σχετική ερώτηση που δέχθηκε, η κα Θεοδωρίδου είπε ότι τουλάχιστον 50 παιδιά έχουν εμφανίσει το σύνδρομο αυτό στην Ελλάδα κι άλλα 50 έχουν παρουσιάσει συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό. Ωστόσο έσπευσε να καθησυχάσει, τονίζοντας ότι με την θεραπευτική αντιμετώπιση, την έγκαιρη αναγνώριση αλλά και τη θεραπεία που πήραν τα παιδιά έγιναν καλά και δεν υπήρξαν θάνατοι παιδιών εκτός ενός.
Μ. Θεμιστοκλέους: Άμεσα διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση
Με τη σειρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι από σήμερα 324.000 πολίτες που δεν πραγματοποίησαν την αναμνηστική δόση, δεν έχουν σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμό τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Θεμιστοκλέους, έως σήμερα θα έπρεπε να είχαν κάνει αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει 7 μήνες από τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο δύο δόσεων και 3 μήνες με το μονοδοσικό εμβόλιο. Από τους 4.340.000 πολίτες που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους εμβολιάστηκε με αναμνηστική δόση το 92,5% που αντιστοιχεί σε 4.016.000 πολίτες.
Ο κος Θεμιστοκλέους είπε ότι για όλους όσοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και θα μπορούν μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες να πραγματοποιήσουν την αναμνηστική δόση του εμβολιασμού.
Αναφερόμενος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα είπε ότι πάνω από 19,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί έχουν γίνει ήδη στην Ελλάδα και ότι το 70,3 του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις. Είπε επίσης πως οι άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%.