Θα (ξανα)ανατείλει η εποχή των υδροπλάνων στα ελληνικά νησιά?

Η αισιοδοξία ότι σύντομα θα δούμε υδροπλάνα να πραγματοποιούν πτήσεις στα ελληνικά νησιά κυριάρχησε στο πολύ πετυχημένο συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2013, στην Ερμούπολη της Σύρου, μετά από πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Πουσαίου.

Παρόντες στο συνέδριο και θετικά προσκείμενοι στη δρομολόγηση υδροπλάνων – ως εναλλακτικού μέσου στο πλαίσιο των συνδυασμένων μεταφορών – η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος, ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, οι Αντιπεριφερειάρχες Λίτσα Φτακλάκη και Αντώνης Χατζηιωάννου, Δήμαρχοι νησιών της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ και της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος Γιώργος Ανωμερίτης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Γιάννης Μπράς και αρκετοί εκπρόσωποι Λιμενικών Ταμέιων. Παρών για λίγη ώρα στο συνέδριο και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρισκόταν στη Σύρο για υπηρεσιακούς λόγους. Παρόντες επίσης ο πρεσβευτής του Καναδά στην Ελλάδα Robert Peck και ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά Ελευθέριος Αγγελόπουλος καθώς υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εταιρείες του Καναδά να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Όπως τονίσθηκε στο συνέδριο το θέμα της λειτουργίας υδατοδρομίων στην Ελλάδα έχει πλέον αντιμετωπισθεί, μετά την ψήφιση του Νόμου 4146 (ΦΕΚ 90/Α’/18-04-2013) για την αδειοδότηση υδατοδρομίων και οι δήμοι και τα λιμενικά ταμεία μπορούν πλέον να προχωρήσουν στη χωροθέτηση περιοχών (υδάτινων επιφανειών) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσθαλάσσωση και αποθαλάσσωση υδροπλάνων. Ανάλυση του Ν.4146 εδώ

“Η διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου αντικατοπτρίζει τη βούληση όλων να στηρίξουμε τη δημιουργία υδατοδρομίων στα νησιά, καλύπτοντας συμπληρωματικές μεταφορικές ανάγκες” είπε μεταξύ άλλων στην ομλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσαίος και συνέχισε “Το Αιγαίο καθίσταται μοναδικό δίκτυο συγκοινωνιακών κόμβων και λιμένων με συνέπεια το σύνολο των τουριστικών και εμπορικών λιμένων του να μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό πόρο αξιοποίησης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών αλλά και των ίδιων των επενδυτών. Συνεπώς, η ανάπτυξη ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, κατασκευάζοντας μικρής κλίμακας λιμενικές εγκαταστάσεις ή ενεργοποιώντας μετά από συντήρηση και επέκταση υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να ενταχθούν στο δίκτυο των ήδη υπαρχόντων μεγάλων, θεωρείται στοιχειωδώς απαραίτητη .

Με γνώμονα την ισχυρή πεποίθηση ότι αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει το δικαίωμα πρόσβασης και μετακίνησης στους κατοίκους των νησιών 12 μήνες το χρόνο, θεωρώ ότι τα υδροπλάνα μπορούν να αποτελέσουν ένα ευέλικτο μέσο για τη σταθερή συγκοινωνιακή διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών. Στην περίπτωση μικρών και απομονωμένων νησιών μάλιστα, η δημιουργία υδατοδρομίων, ενδεχομένως να αποτελεί και τη μοναδική αξιόπιστη διέξοδο, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, καθώς μπορούν να εκτελούν διάφορα είδη πτήσεων από επιβατικές και μεταφορές προϊόντων, μέχρι αεροδιακομιδές ασθενών και πτήσεις έρευνας, διάσωσης, πυρόσβεσης, περιηγητικές κ.λ.π.

Με τη δημιουργία υδατοδρομίων στον πολυνησιακό μας χώρο – που αλλού έχουν λειτουργήσει δεκαετίες νωρίτερα – θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους, ιδιαίτερατων νησιών που δε διαθέτουν αεροδρόμια, να αποκτήσουν ένα συμπληρωματικό μέσο μεταφοράς, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσμενείς εξελίξεις για τα νησιά που διαμορφώνονται στην ακτοπλοΐα λόγω της οικονομικής κρίσης. Η εύκολη προσβασιμότητα που προσφέρουν τα υδροπλάνα θα ενισχύσει τουριστικά τις τοπικές οικονομίες των μικρών νησιών ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται επαρκώς και με ασφάλεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Δεν είναι τυχαίο πως τα υδροπλάνα χαρακτηρίζονται και ως πολυεργαλεία. Αυτό γιατί έχουν πολλαπλή χρήση, ωφελώντας πολίτες, τουρίστες αλλά και το ίδιο το Κράτος. Η εύκολη πρόσβαση και επικοινωνία με τα μικρά «ξεχασμένα» κατά πολλούς, νησιά, είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο. Κάτι που σίγουρα θα τα βοηθήσει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, ενώ θα ενισχύσει και τον τουρισμό λόγω της εξυπηρέτησης των τουριστών για τη μεταφορά τους από το ένα νησί στο άλλο, χωρίς ταλαιπωρία και σε σύντομο χρονικό διάστημα.”

Τα υδροπλάνα δεν είναι άγνωστα στα ελληνικά νησιά. Εκτός από την πρόσφατη περίοδο που πραγματοποιούσαν δρομολόγια μεταξύ Κέρκυρας και Παξών ήταν αρκετά διαδεδομένα και πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν συνέδεαν τη Σύρο με την Ιταλία και το Καστελόριζο με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (φωτογραφία κάτω).

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τις εισηγήσεις και τους χαιρετισμούς του συνεδρίου:
 https://dl.dropboxusercontent.com/u/22231538/Files.rar

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”24″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.
Διαφήμιση
youtube Atlantea

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη