Θα μπορούσε το φαγητό να θεωρηθεί Τέχνη; Συζήτηση στη Σαντορίνη

Σε μια εποχή και σε μια χώρα, που βρίσκεται μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, μία συζήτηση για την υψηλή γαστρονομία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως περισσή πολυτέλεια. Πολύ περισσότερο μια συζήτηση για “το φαγητό ως Τέχνη” θα μπορούσε να θεωρηθεί εκτός πραγματικότητας.

Όμως στη Σαντορίνη πολλά ζητήματα γύρω από τη γαστρονομία, τέθηκαν και συζητήθηκαν πολύ νωρίτερα από πολλούς άλλους τουριστικούς προορισμούς και έβαλαν τις βάσεις για να είναι σήμερα κοινά αποδεκτό ότι το νησί είναι και γαστρονομικός προορισμός.

Κεντρική κινητήρια δύναμη σε όλες αυτές τις συζητήσεις ήταν και είναι ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης του εστιατορίου Σελήνη. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρωί του Σαββάτου, 15/9/12, στο εστιατόριο Σελήνη, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το πολύ επίμαχο ζήτημα “Το φαγητό ως Τέχνη”.

Βασικός εισηγητής ήταν ο κριτικός γεύσης και συγγραφέας κ. Αλβέρτος Αρούχ (γνωστός και ως Επίκουρος), ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η δημοσιογράφος γεύσης κα Θάλεια Τσιχλάκη, η μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων γαστρονομίας κα Νατάσα Μοράκη και ο δημιουργός της 1ης Μπιενάλε Τέχνης Σαντορίνης κ. Κίκος Παπαδόπουλος. Το ακροατήριο αποτελούσαν κυρίως επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων από το χώρο της εστίασης.

Κοινή άποψη όλων ότι το φαγητό, ως δημιούργημα γευστικής και οπτικής απόλαυσης, θα έπρεπε να ανήκει στις Τέχνες.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, το εστιατόριο Σελήνη, παρουσίασε τέσσερα πιάτα (φωτογραφίες ακολουθούν) ως παράδειγμα και επιβεβαίωση του ότι το φαγητό θα μπορούσε να θεωρηθεί Τέχνη.

Από αριστερά: Μπακαλιάρος σε κόκκινο, Θηραϊκός κήπος

 

Από αριστερά: Λακέρδας εγκώμιο, Θαλασσογραφία

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
[adrotate banner=”19″]


Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαντορίνη