Θαλασσίτης από τον βυθό της θάλασσας στα ποτήρια μας για καλό σκοπό

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των λιγοστών φιαλών βυθισμένου Θαλασσίτη 2012 και 2013 που διασώθηκαν θα διατεθούν στο Be My Hero - Γίνε ο ήρωάς μου

Έναν ιδιαίτερο τρόπο παλαίωσης εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Γαία Οινοποιητική για ορισμένες φιάλες Θαλασσίτη, βυθίζοντάς τες μέσα στη θάλασσα της Σαντορίνης. Τα κρασιά παραμένουν στον βυθό για αρκετά χρόνια και παλαιώνουν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με την παλαίωση σε ένα κελάρι.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση των κιβωτίων με φιάλες Θαλασσίτη εσοδείας 2012 και 2013 που ωρίμαζαν για πέντε και τέσσερα χρόνια αντίστοιχα μέσα στη θάλασσα. Δυστυχώς το βάθος αποδείχτηκε πολύ μεγάλο και από τις 1.050 φιάλες συνολικά που είχαν ποντιστεί, διασώθηκαν μόλις οι 37 (4 φιάλες 2012 & 33 φιάλες 2013).

Οι λιγοστές φιάλες βυθισμένου Θαλασσίτη είναι πλέον συλλεκτικές και η Γαία αποφάσισε φέτος όλα τα έσοδα από την πώλησή τους να διατεθούν στην πρωτοβουλία Be My Hero – Γίνε ο ήρωάς μου, τον Πιστοποιημένο Επίσημο Συνεργάτη του Κέντρου ενημέρωσης & προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Πανεπιστημίου Πατρών “Χάρισε Ζωή”, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών σε όλη την Ελλάδα.

Ρωτήσαμε τον οινοποιό κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο πώς επιδρά στο κρασί η παλαίωση μέσα στον βυθό της θάλασσας και μας εξήγησε:

“Η εξέλιξη αυτών των κρασιών είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με μια συμβατική παλαίωση σε ένα κελάρι. Η διαφορά πρέπει να αναζητηθεί στην απόλυτη έλλειψη οξυγόνου για τα κρασιά που παλαιώνουν υποβρυχίως. Όπως σε κάθε προηγούμενη εσοδεία, το αποτέλεσμα της παραμονής στο υγρό κελάρι είναι εντυπωσιακό. Το κρασί έχει μια καπνιστή αρωματική διάσταση με νότα υδρογονανθράκων. Η γεύση του έχει μαλακώσει εντυπωσιακά παραπέμποντας σε ένα εξελιγμένο κρασί, σε αντίθεση με το χρώμα του που δείχνει ακόμα μια απατηλή νιότη ενώ ταυτόχρονα κάθε διάσταση οξείδωσης είναι εντελώς απούσα. Είναι ένα σπάνιο «υβριδικό» κρασί που ελίσσεται ανάμεσα στο νέο αλλά και ταυτόχρονα εξελιγμένο χαρακτήρα.”

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν μία από τις ελάχιστες φιάλες βυθισμένου Θαλασσίτη που έχουν απομείνει, μπορούν να βρουν εδώ περισσότερες πληροφορίες.

[adning id="140783"]

Ακολουθήστε το atlantea.news στο Google News και ενημερωθείτε για όλες τις ειδήσεις και τα άρθρα που δημοσιεύονται.

Διαβάστε επίσης

Διαφήμιση

Σαντορίνη